Skocz do zawartości

[pedały] Candy vs Eggbeater dla początującej osoby

hyper2002

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam zasadnicze pytanie, czy dla osoby początkującej Candy będą lepszym wyborem dzięki platformie czy tak naprawdę nie ma to większego znaczenia przy wpinaniu/wypinaniu . ?? Domyślam się że z platformą 'łatwiej' trafić ? Ale czy daje to jeszcze jakieś dodatkowe podparcie podczas jazdy ? Słyszałem że jednym tak i widzą różnice , inni nie czują.... Cranki będą grały z butami SH M087 .

Dzięki za poradę .

Napisano

Mam tanie trekkingowe buty i wcale mnie stopy nie bolą od eggbeaterow, a można tanio dostać używane.candy sa trudniej dostępne.

Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk

Napisano

buty będą pasowały.....

jeżeli nigdy nie używałeś wpinanych pedałów to polecam cos z platforma jeżeli juz masz jakies doswiadczenie to powinieneś sobie poradzić......

Napisano

Mnie platforma w Candy pomaga kiedy trzeba wystartować w trudnym terenie (błoto, śnieg, duża stromizna). Wtedy na miękkim biegu nie zdążymy wpiąć od razu drugiej nogi a musimy pedałować, bo rower w takich miejscach od razu się zatrzymuje. Platforma daje w takiej sytuacji w miarę pewne oparcie dla stopy i dłuższy czas na wpięcie. Zakładam, że w eggbeaterach niewpięta noga może się ześlizgiwać bardziej, ale nie jeździłem w nich więc na 100% tego nie wiem. Jestem bardzo zadowolony z Candy ale gdybym miał je w tej chwili na coś zmieniać, to raczej poszedłbym w stronę Malletów a nie Eggbeaterów.

Mam buty SH-M087 i jest OK, pod bloki użyłem podkładek dołączonych do pedałów.

• Mod Team
Napisano

Ja teraz latam na 2 rowery - w jednym candy, których używam 2 sezony, w drugim modyfikowane eggbeatery używane od 3 sezonów.

Generalnie nie widzę większej różnicy we wpinaniu/wypinaniu/wyczuciu podparcia, w jeździe niewpiętym też nie widzę za bardzo różnicy.

Jedyne co IMO przemawia za platformą to fakt, że ochrania ona skrzydełka przed uderzeniami - raz w eggbeaterach po przywaleniu w korzeń miałem tak, że skrzydełka się według siebie przesunęły i pedał ciężko się obracał i trzeba było rozbierać :P

Napisano

dzieki Panowie , chyba wybiore Candy.

Ja teraz latam na 2 rowery - w jednym candy, których używam 2 sezony, w drugim modyfikowane eggbeatery używane od 3 sezonów.

Generalnie nie widzę większej różnicy we wpinaniu/wypinaniu/wyczuciu podparcia, w jeździe niewpiętym też nie widzę za bardzo różnicy.

Jedyne co IMO przemawia za platformą to fakt, że ochrania ona skrzydełka przed uderzeniami - raz w eggbeaterach po przywaleniu w korzeń miałem tak, że skrzydełka się według siebie przesunęły i pedał ciężko się obracał i trzeba było rozbierać :P

modyfikowane ? wymiana trzpieni ba TI ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...