Radek103 Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Witam. Moja mama jest zainteresowana kupnem roweru miejskiego. Ma do wydania 1300 zł. Ma 178 cm wzrostu. Głównie rower jest jej potrzebny do dojazdu do miejsca pracy oraz na wycieczki rowerowe. Głównie asfalt i twarde polne drogi. Rower musi być komfortowy. Głównie jesteśmy nastawieni na Krossa. Mamie się podobają z wyglądu, a ja miałem przyjemność przejechać trasę o długości 10 km jednej z ''damek,, Krossa i byłem bardzo mile zaskoczony lekkością jazdy. Wg mnie koła duże raczej 28''. Z Krossa mamie podobają sie te modele : http://www.kross.pl/pl/2012/vivo http://www.kross.pl/pl/2012/moderato http://allegro.pl/kross-tempo-reale-2012-i3016107007.html http://allegro.pl/hit-rower-cosmo-city-7-biegow-w-piascie-alu-i2985918122.html Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi !
Septix Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Kross tempo reale (z allegro) jest na amortyzatorze ale też wg specyfikacji waży najwięcej. Napisz czy robi ci to różnice bo inaczej na to można patrzeć gdy rower chowasz do garażu a inaczej gdy trzeba go wniesc na 5 piętro
Radek103 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Kross tempo reale (z allegro) jest na amortyzatorze ale też wg specyfikacji waży najwięcej. Napisz czy robi ci to różnice bo inaczej na to można patrzeć gdy rower chowasz do garażu a inaczej gdy trzeba go wniesc na 5 piętro Na szczęście mamy garaż. Mama nastawiona jest najbardziej na moderato (cena kusi). Sory nie zauważyłem, że reale jest używany. Za taką cenę liczymy na coś nowego. Reale odpada z gry. A czy warto dopłacić te 200 zł dla tych dodatkowych 4 biegów ? Bo wg specyfikacji technicznej różnią się tylko przerzutkami i Moderato jest lżejszy o 1 kg.
Septix Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Myślę, że nie warto. Moderato w zupełności spełnia wymagania. A za te 200zł kup mamie wielki kremowy kapelusz by ładnie się komponowało w letnie przejażdżki
missmisery Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Jeździłam najpierw rowerem z piastą Nexus 3 i potem wiele lat z Nexusem 7 i powiem Ci szczerze, że dla mnie ilość biegów robi różnicę. Nawet na co dzień, przy wypadach rowerem do sklepu, korzystam z biegów przynajmniej od 2 do 6, a jak droga równa i w plecy powieje to i siódemkę zapodaję. Fajne te Krossy, choć przydałaby się jeszcze pełna osłona łańcucha - jak dla mnie, kobiety, która lubi jeździć rowerem również w spódnicach i przez ponad 2 lata dojeżdżała w strojach formalnych do pracy, to bardzo istotny komponent roweru miejskiego.
Radek103 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 No to teraz pozostaje wybór pomiędzy Moderato i Vivo.
Septix Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Zdecydowanie Vivo. No jasne "Vivo" ale pytanie brzmi czy warto dopłacać kasę do tych kilku biegów bo z waszego gadania wynika, że moderato nie rozpędzi się do 20km/h! co jest nie prawdą. Moderato w zupełności spełnia wymagania i jeżeli nie robi różnicy wizualnej to po co przepłacać może od razu dołóżmy 2k i wybierzmy jakiegoś fulla...
goncian Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Jasno powtarzam, że zdecydowanie warto trochę więcej zapłacić za rower z piastą Nexus 7, bo to jest całkowicie inny zakres przełożeń, przy którym w praktycznym zastosowaniu Nexus 3 nie ma najmniejszych szans. Kolego Septix – nie używaj argumentów, którymi nikt z wcześniejszych przedmówców się nie posługiwał i lepiej spójrz na mapę, bo Nisko nie leży na płaskich jak stół Żuławach, a tam być może i tylko niektórym, te trzy biegi by wystarczyły. Ja mam rower miejski z piastą Nexus 8 i korzystam z całego zakresu jej przełożeń (startuję spod świateł na jedynce) i nie wyobrażam sobie, aby męczyć się na takich 3 podstawowych biegach w miejscu i okolicy zamieszkania. A czy Ty regularnie jeździsz na rowerze z piastą Nexus 3?
Burak Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Potwierdzam słowa Gonciana. Różnica miedzy 7-mioma biegami a 3-ma jest ogromna. Sam jeżdżę na rowerze z siedmiobiegową piastą już 5 lat. Czy warto dopłacić? To oczywiście rzecz względna. Jeśli masz nie jeść przez miesiąc by te dwieście złotych zoszczędzić, to oczywiście nie warto. Jeśli zaś wybór sprowadza się do "kremowy kapelusz czy lepsza piasta", to polecam lepszą piastę (7 biegow). Missmisery ma rację. Przydałaby się pełna osłona łańcucha. Oszczedza garderobę, ale też znakomicie wydłuża żywotność łańcucha.
Radek103 Napisano 15 Lutego 2013 Autor Napisano 15 Lutego 2013 <p>Już kupiliśmy Moderato. Mama stwierdziła, że jeżeli na zwykłym składaku dawała radę to 3 biegi jej w zupełności wystarczą. Co mnie zaskoczyło, jeszcze przedwczoraj ceny były o 150 zł tańsze niż wczoraj !! (mówię o sklepie internetowym goride.pl). Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Udanego sezonu życzę :DD
popo00 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 też szukam dla żony jakąś damkę na wycieczki po ścieżkach, i pytam- dlaczego te klamoty ważą po 16 albo nawet i 20 kg ??? !!! toć to śok czy to normalne?
Daroufo Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Błotniki, koszyki, lampki, bagażniki, piasty z dynamem itd. to wszystko swoje waży więc17-18 kg w tego typu rowerach to norma
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.