Skocz do zawartości

[napęd] wymiana korba FC-M590, kaseta HG61 i łańcuch

Nakashi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Potrzebuję porady. Przede wszystkim mam do wymiany cały napęd, obecny jest już całkiem zajechany. Budżetowa opcja to:

korba FC-M590, kaseta CS-HG61, łańcuch hg73/93. Czyli chyba taki standard i tu raczej nie ma co zmieniać?

Moje główne pytanie dotyczy tego, czy warto inwestować w coś więcej. Rower to Trek 4900 (zdjęcie) i ma już swoje lata, ale na dobrą sprawę porządnie użytkuję go od 3 sezonów. Moje przebiegi roczne to ok. 2500km po okolicach Krakowa (dolinki, Ojców, Jura). W najbliższym czasie przydałaby się też wymiana piast i manetek. Generalnie to 90% części można by wymienić na coś lepszego :P Tylko czy opłaca się bawić w taką całkowitą modernizację? Co myślicie?

Napisano

Ja bym powiedział, że takim standardem jest grupa Alivio. Spokojnie na tył możesz założyć o połowę tańszą CS-HG50 9s. Podejrzewam, że na dwóch takich kasetach przejedziesz większy dystans niż na jednej HG61, więc chyba warto to rozważyć. Jakie masz manetki i czemu chcesz je zmieniać? Możesz napisać jaki to amortyzator?

A tak w ogóle to podoba mi się twój rower i sądzę, że nie powinieneś mieć kompleksów :thumbsup:

Napisano

Korea M590 jak najbardziej polecam natomiast łańcuch i kasejeżeli oczywiście nie zależy Ci mocno na wadze to spokojnie zakładaj Alivio

możesz też spojrzeć w temat napędy z różnych przedziałów cenowych.

Napisano

Kompleksów nie mam, tak tylko pytam ile warto inwestować żeby nie przesadzić, bo zawsze można powoli odkładać na nowy rower :P

Manetki to deorki, a problem jest z nimi taki, że mimo czyszczenia i smarowania zdarza im się nie działać jak należy. Zwłaszcza lewa przy próbie zmiany na wyższy blat czasami "nie kontaktuje". Ale da się z tym jeszcze jeździć.

Amortyzator to Rock Shox Judy TT.

Generalnie poniżej grupy deore nie chce schodzić. Jednak jeśli kaseta HG50 od HG61 różni się tylko wagą, to chyba faktycznie nie ma sensu dopłacać. Może w zamian jakiś lepszy łańcuch do tego zestawu. W temacie z proponowanymi napędami jest Connex 900 lub Campagnolo C9 i słyszałem, że to niezłe łańcuchy.

Napisano

Kompleksów nie mam, tak tylko pytam ile warto inwestować żeby nie przesadzić, bo zawsze można powoli odkładać na nowy rower :P

Manetki to deorki, a problem jest z nimi taki, że mimo czyszczenia i smarowania zdarza im się nie działać jak należy. Zwłaszcza lewa przy próbie zmiany na wyższy blat czasami "nie kontaktuje". Ale da się z tym jeszcze jeździć.

Amortyzator to Rock Shox Judy TT.

Generalnie poniżej grupy deore nie chce schodzić. Jednak jeśli kaseta HG50 od HG61 różni się tylko wagą, to chyba faktycznie nie ma sensu dopłacać. Może w zamian jakiś lepszy łańcuch do tego zestawu. W temacie z proponowanymi napędami jest Connex 900 lub Campagnolo C9 i słyszałem, że to niezłe łańcuchy.

z tym C9 i HG61 a tym bardziej nizej to trzeba uwazac super twardy lacuch niezle mi kasete pokiereszowal po 4kkm, jest naprawde twardy a czy rozciagliwy? na pewno mnimalnie mniej niz hg 93 przy tych samych warunkach.

Napisano

Generalnie chodzą głosy, że łańcuchy 8s radzą sobie z obsługą "dziewiątek". Na forum troszkę już na ten temat było. Ostatnio GhOsTwrc pisał w temacie [przerzutka tył] SLX 2013, że do swojego dziewięciorzędowego napędu stosuje z powodzeniem Connexa 800 (do kasety XT i przedniej zmieniarki Deore 530). Skoro chcesz odkładać na nowy rower, to zainteresuj się tematem, bo w przypadku wspomnianego Connexa różnica w cenie między modelem 800 i 900 to około 40zł.

http://www.forumrowe...00#entry1217003

Napisano

Zależy od tego ile chcesz wydać. Do kwoty powiedzmy 1,5 tys to się opłaca ale grubo powyżej to już nie koniecznie.

Dzięki, tak właśnie jakoś liczyłem 1 tys ewentualnie troszkę więcej. Wymieniać będę to co niezbędne.

Nad łańcuchem widzę muszę jeszcze pomyśleć i poczytać ;)

Jeszcze mam pytanie o przednią przerzutkę - XT M770 top swing prawie nie używana za 100zł, nada się? :)

Down swing nie jestem pewny czy wejdzie ze względu na śruby na rurze podsiodłowej (na zdjęciu trochę widać).

Napisano

Ja zaś polecam Shimano lx FD-M581 w wersji top swing, którą to przerzutkę można kupić za około 50zł (nowa)

Aha i jeszcze jedno. Zanim zdecydujesz sie na łańcuch 8s do napędu 9s wypytaj na forum dokładnie o kompatybilność poszczególnych modeli przerzutek i łańcuchów. Musisz wiedzieć, że istnieje niewielka różnica szerokości łańcuchów 8s i 9s. Mało tego różną szerokość mogą mieć np. Dwa łancuchy 8s różnych producentów. Polecana przeze mnie przerzutka miała kłopot z ośmiorzędowym łańcuchem KMC. Po prostu szurał mi po ramieniu przerzutki. Do tego jeszcze miękka korba Suntoura... Wrrr... Po wymianie łancucha na 9s i korby na Deore M590 problem ustał. Co do działania samej przerzutki nie mam zastrzerzeń.

• Mod Team
Napisano

Wszystko to kwestia wyregulowania, jednym wychodzi lepiej innym mniej, ważny też jest suport, przy HT2 powinno być ok. Z mojej strony testowane na przerzutkach M571 i M510 i działa to elegancko oczywiście mowa o łańcuchu 8s w napędzie 9s.

Napisano

Dzięki za porady. Główne części mam już skompletowane do zamówienia.

Jeszcze tylko nie wiem co z przednią przerzutką.

Top swing czy down swing. Przeczytałem chyba wszystkie tematy jakie udało mi się znaleźć na ten temat i zachęciła mnie lepsza redukcja w down swingu. Jednak czy faktycznie chodzi on dużo ciężej od topa przy dobrych manetkach?

Pytanie też czy się zmieści, ale wydaje mi się że powinno być ok (dołączone zdjęcie).

post-161401-0-03013500-1361378138_thumb.jpg

Napisano

Może sie zdarzyć, że obejma znajdzie się między otworami do montażu koszyka na bidon. Zmienia sie trochę ciężej biegi niż w topswingu, ale nie pytaj mnie co znaczy to „trochę”. Musisz spróbować. U mnie downswing M591 współpracuje z manetką Sram x-5 i daje radę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...