Skocz do zawartości

[stery] Rozmiar główki ramy (?)

saladdin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Wybaczcie może głupi temat, ale ja naprawdę jestem trochę zagubiony w tych wszystkich rozmiarach...

Otóż - tak sobie dłubię i chcę poprzekładać osprzęt z jednej ramy do drugiej. Kupując nową ramę sprawdziłem że jest ona pod widelec i stery w rozmiarze 1 i 1/8" - to jak rozumiem odpowiada średnicy rury sterowej, czyli części widelca. No dobrze, ale okazało się że moje stery ze starej ramy Krossa nie pasują do nowej Accenta - wewnętrzna średnica Accenta jest mniejsza niż Krossa. Pytanie - czy to możliwe? Czy da się je jednak jakoś sprytnie nabić?

Jeżeli tak... hm, to gdzie patrzeć na rozmiary sterów, jakie mogę kupić? Normalnie zawsze podawany jest rozmiar rury sterowej, ale co ze średnicą główki? A może mogę dokupić nowe miski, które da się nabić, a które będą wystawały i łożyska będą się po nich dobrze toczyć, da się tak?

• Mod Team
Napisano

Przez 'wewnętrzną średnicę Accenta' rozumiesz średnicę główki sterowej w miejscu osadzenia misek sterów?

Jeżeli tak to zapewne w starej ramie miałeś stery zewnętrzne (34 mm o ile dobrze pamiętam) a w nowej masz najpewniej półzintegrowane (44 mm), albo mniej prawdopodobne zintegrowane (tam to w ogóle się miski nie nabija).

Ot cały sekret ;)

Napisano

Otóż prawdopodobnie nowa rama jest przystosowana do sterów zintegrowanych, a Kross ma stery półzintegrowane, które są większe.

Nie da się sprytnie wykombinować, bo będziesz potrzebował nowych sterów i już.

Stery 1 1/8" zintegrowane mają średnicę osadzenia 41 mm, a półzintegrowane 44 mm i prawdopodobnie o to Ci chodzi.PSEwentualnie to safian ma rację:) Zmierz to się dowiesz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...