Skocz do zawartości

[ pełna grupa SLX] złożony zestaw

gregorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej,

w związku z tym, że zmieniam wszystko na nowy sezon xc, który już tuż tuż wybrałem napęd SLX'a. Zastanawiałem się jeszcze nad XT'kiem używanym, który jest parę gram lżejszy, ale SLX będzie nowiusieńki i w sumie to zdecydowało o wyborze. Złożony napęd będzie wyglądał tak:

Manetki SLX SL M660 3x10

Korba SLX FC-M660 10rz. ramiona 175mm 42-32-24 zęby

Przerzutka przód SLX FD-M661 3x10 i tu się zastanawiam jeszcze nad M671

Przerzutka tył SLX RD-M670 SGS 10rz

Kaseta SLX CS-HG91 11-34 10rz

Łańcuch SLX CN HG-54 10rz

całość powinna wynieść mnie ok 900zł i tak się zastanawiam, czy w tej cenie można coś pozmieniać, jakieś ciekawsze opcje tego zestawu? Myślicie, że taki zestaw będzie dobrze śmigał i się nie zawiodę?

Napisano

Na przerzutkę tylną dorzuć trochę grosza i weź RD-M675 z systemem Shadow Plus.

Łańcuch też lepiej coś lepszego, bo szybko zajedzie Ci kasetę. A najlepiej to jeździć na 2/3 łańcuchy i zmieniać co 300km

Jeszcze jak najbardziej OK.

Napisano

Łańcuch campa c9 (może być na 9s, ja tak jeżdżę i jest ok), po za tym warto dorzucić do manetek XT i ew. poszukać przerzutki tylnej XT 780, bo srebrne można dostać za 170 (czarne trochę drożej ok. 200)

Napisano

Oczywiscie ze jest opcja , Zestaw SLX dyna sys jak i XT nie sa super wytrzymale i precyzyjne. Mowa oczywiscie o manetkach i przerzutkach , korba+kaseta sa w miare ok , lancuch SLX po 1400 km idzie na smietnik dla porownania C10 /connex zrobi ok 5000 km. Przerzutka uzywana SLX czy to XT po bedzie miala taki luz ze bedzie braku reakcji manetki na przerzutke. Wiec jezeli juz to tylko nowa.

A tak na powaznie szkoda kasy na shimano , przerobilem to w roku 2012 15 kkm na Dyna sys Xt/XTR , caly czas problemy z regulacja i brakiem precyzji. Polecam Ci SRAMA dziala super nie trzeba co chwile regulowac i jest bardzo precyzyjny ruch manetki i odrazu zmiana biegu ,w shimano tego nie bylo. Czasem trzeba bylo dwa razu do gory i raz na dół przy XT 780:/

Ja bym zrobil taki zestaw na twoim miejscu

Korba + kaseta + przerzutka przednia Shimano SLX

tylna przerzutka x9 manetki x0 , lub x9.

I raczej bym bral to pod 9 ale skoro koniecznie chcesz 10 to mozesz na 10 warto doplacic kilka groszy do Srama i cieszyc sie jazda na poziomie lepszym od XTR , a jezeli zamierzasz brac udzial w jakis maratonach to tymbardziej.

Napisano

O ile w 9s sram faktycznie jest lepszy, to w 10s jest odwrotnie. Wszystkie sramy 10s począwszy od XX działają fatalnie i proszę się nie sugerować opiniami na polskich forach, bo Polska to nadal biedny kraj i jak ktoś oszczędza rok na napęd to samosugestywnie będzie z niego zadowolony. Taki niemiec czy anglik po prostu taki napęd wy..rzuci.. i zmieni na shimano. Xtr 10s działa w systemie 1:1 i przez to jest dużo precyzyjnieszy. Wystarczy poczytać trochę zagranicznych for ;-) Sam mam przerzutke srama ale na 9s i działa super wraz z manetkami XT :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...