Skocz do zawartości

[przerzutka przód] 2x10 jaką wybrać

farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaka przednią przerzutkę polecacie?

FD-M785 czy sram x9 w grę ewentualnie wchodzi jeszcze FC-M985? Dodam że korbę mam FC-M785 a manetki grip shifty.

Napisano

nowego XT kupisz za 100zł z haczykiem na All, a za srama musisz dać trochę więcej. miałem tą i tą i specjalnie różnicy nie widziałem ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odkopię trochę temat.

Zmieniłem zębatki w korbie z klasycznego trójtarczu na 38-24. Zębatki mam dedykowane z grupy slx, więc tu zgrzytów nie ma. Mały problem mam jednak z przerzutką.

Właściwie to działanie jest poprawne, ale niestety tylko poprawne. Sporadyczne zgrzyty itp.

Postanowiłem kupić przerzutkę slx 2x10 down swing. Podobno ma zwartą budowę, a w 29er jest to nie bez znaczenia.

Jak rozumiem względem zwykłej przerzutki zmienia się wielkość klatki (tak to się zwie?) i rozmieszczenie wcięć.

Czy takiej przerzutce robi różnice, czy ma obsłużyć 16, 14 czy 12 zębów różnicy?

Ew. jeśli nie slx, to co polecacie w cenie ok. 100zł?

• Mod Team
Napisano

Temu służy parametr pojemności przerzutki oraz max różnicy zębów. Można to obejść stosując normalną przerzutkę, ale musiał byś mieć manetkę obrotowa.

Napisano

Nie mam niestety. A nawet mając, klatka byłaby za wysoka. Zdarzyło mi się parę razy, że łańcuch spadł za blat, bo przerzutka jest wysoko ponad blatem. Debilem nie jestem, widzę parametr pojemności itd. Różnica 14 zębów między 44 a 30 jest jednak inna niż między 36 a 22, a z reguły przerzutki na aukcjach są słabo opisane. Albo jest tylko maksymalny rozmiar tarczy, albo tylko dyferencja maksymalna. Tak jak mówiłem, mam 38-24, czyli potrzebuje przerzutkę na 14z różnicy. Jednak z dość mocno wygiętym wodzikiem, bo do małej, 38z tarczy. Widział ktoś tak opisaną przerzutkę?

Nie chcę kupić przerzutki dla tarczy max 42z, bo nadal będzie za duża.

Z tego co się zorientowałem, to potrzebuję małej, zwartej przerzutki, a nigdzie nie jest to w należyty sposób opisane.

I jeszcze jedno pytanie, w jakiej przerzutce sprężyna jest mocniejsza, sram czy sh? I czy jest różnica między slx a xt.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...