Marcin1981 Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Witam, Szukam nowego roweru uniwersalnego (cross, trekking, city?) który będzie służył w sezonie wiosna/lato do dojazdów do pracy 2-3 razy w tygodniu (12 km w jedną stronę po mieście) a w weekendy do krótkich wycieczek poza miasto (max do 50 km po drogach asfaltowych ew utwardzonych leśnych/polnych) razem z dzieckiem w foteliku. Bardzo proszę o poradę jaki typ roweru będzie dla mnie najbardziej odpowiedni. Mam 180 cm i 95 kg, czytając forum doszedłem do wniosku ze najbardziej pasowałby mi rower crossowy w rozmiarze ramy 19 lub 21(ew wzbogacony o błotniki) ale nie jestem pewien czy sprawdzi się do jazdy z dzieckiem. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i porady Pozdrawiam, Marcin
krism4a1 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 który będzie służył w sezonie wiosna/lato do dojazdów do pracy 2-3 razy w tygodniu (12 km w jedną stronę po mieście) Jazda do pracy ma sie odbywać w tempie tych wycieczek weekendowych, czy raczej jako swego rodzaju trenig? Jeśli chcesz dojeżdżać do roboty w stylu "cycle chic" tj. ubranie cywilne (nie sportowe) gotowe do pracy to musisz nastawić się na inny rower njiż w przypadku gdybyś chcial trochę się zmęczyć dojeżdżając do tej pracy. W przypadku pierwszej opcji w grę wchodzą rowery typowo miejskie (przerzutka w piaście, bardzo wyprostowana postawa itp.), lub rower trekkingowy przystosowany bardziej do dłuższych właśnie weekendowych eskapad, ale sprawdzający sie także w mieście. W drugim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłby cross, który jednak wymagałby dokupienia niezzbędnego wyposażenia tj. błotników, oświetlenia ewętualnie bagażnika. Co do fotelika dziecięcego, nie ma przeciwskazań technicznych co do typu roweru na jakim ma być zamontowany fotelik, można je praktycznie zamontować nawet na niektórych szosowkach, warunkiem jest sztyca podsiodłowa do której jest przykręcone gniazdo fotelika (gniazdo zawsze zostaje przy rowerze, fotelik mozna bez narzędziowo odlączyć w każdej chwili. Sztyca musi wystawać na odpowiednią wysokość, tak aby pomiedzy rurą podsiodłową, a siodełkiem zmieściło się wspomniane gniazdo fotelika. Teraz bardzo ważna uwaga. Małe dziecko siedzi ci za plecami, nic ruchomego, powtażam nic ruchomego nie może się znajdować w zasięgu jego rąk np. twoje siodełko, wygodne siodełko ze sprężynami w które dzieciak wsadzi palce, czym to się może skończyć się domyśl. A uwierz mi dziciak ma tam swobodny dostęp. I tak, takie siodełka często są montowane w rowerach miejskich, bądź trekkingowych, wiec musisz sprawdzić przy wyborze roweru bądź wymienić je już po zakupie roweru. Kiedy mój syn był jeszcze szkrabem woziłem go na starym góralu i bardzo mile wspominamy te wycieczki.
Marcin1981 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Krzysiek, dzięki za odpowiedz! W takim razie zawężamy grono poszukiwań, wybór padł na rower trekkingowy, bardzo proszę o sugestie co do marki/modelu/rozmiaru - długość nogi to 80cm, na co zwrócić szczególną uwagę a co jest sprawa drugorzędną... pozdrawiam Marcin
sowa56 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Może lepiej jest mieć dzieciaka pod kontrolą, proponuję coś takiego: http://www.ebay.com/itm/Wee-Ride-Kangaroo-Center-Mounted-Bicycle-Child-Carrier-/290831918096?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEWAX%3AIT&nma=true&si=Ve5yWBs62cNsAiej%252BFae2qk2IrY%253D&orig_cvip=true&rt=nc Osobiście będę testował ten egzemplarz w najbliższe wakacje. Nie wiem czy rama 21" nie będzie za duża, ja mam 184cm i jeżdżę na 20", 19 też nie byłoby złym rozwiązaniem w moim przypadku ale nie było takowego rozmiaru ramy kiedy składałem rowerek.
krism4a1 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Fajnie to wygląda na fotce, ale jak bedziesz kierowałponad tym dzieciakiem i co bedziesz widział po włożeniu przez dzieciaka palców w twoje oczy Wg mnie bardzo niebezpieczne, nie jestem przekonany.
goncian Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Co do fotelika dziecięcego, nie ma przeciwskazań technicznych co do typu roweru na jakim ma być zamontowany fotelik, można je praktycznie zamontować nawet na niektórych szosowkach, warunkiem jest sztyca podsiodłowa do której jest przykręcone gniazdo fotelika (gniazdo zawsze zostaje przy rowerze, fotelik mozna bez narzędziowo odlączyć w każdej chwili. Sztyca musi wystawać na odpowiednią wysokość, tak aby pomiedzy rurą podsiodłową, a siodełkiem zmieściło się wspomniane gniazdo fotelika. Sztyca ma ograniczoną mocno nośność. Chyba chodziło Ci o rurę podsiodłową jako miejsce mocowania gniazda fotelika. Zalecenia dotyczące mocowania fotelików są w instrukcji ich uzytkowania. @ Marcin1981 - Potrzebny Ci do głównego zastosowania rower (dziecko szybko wyrośnie z fotelika) dobierz z typów trekking/city z uwarunkowaniem bezpiecznej nośności gwarantowanej, która musi być niższa niż suma Twojego ciężaru i dziecka wraz z ubraniem i butami, ciężaru roweru, fotelika oraz podręcznego bagażu. Zwróć uwagę, czy koła (szczególnie tylne, bo będzie najbardziej dociążone) są odpowiednio mocne (kapslowane obręcze, wyższej klasy piasta). Będziesz miał dużo większe pole wyboru roweru, gdy zdecydujesz się na przyczepkę (choćby używaną). Wcześniej już były tematy w tej problematyce (wystarczy wyszukiwarka).
krism4a1 Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Sztyca ma ograniczoną mocno nośność. Chyba chodziło Ci o rurę podsiodłową jako miejsce mocowania gniazda fotelika. Zalecenia dotyczące mocowania fotelików są w instrukcji ich uzytkowania. Ja jeździłem na sztycy, ale tak mozna to zamontować do rury podsiodlowej (ramy)
Upsi Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Fotelik na przód jest nieco ryzykowny... Jak się wywrócisz, to możesz polecieć na dziecko i je przygnieść :/ Poza tym kierowanie jest lekko (podkreślam: lekko) utrudnione. Może lepiej jakiś fotelik na tył wziąć? Dziecko i tak będzie przypięte, więc nic mu się stać nie będzie mogło Ostatnio z koleżanką jak byłam w sportowym, to coś podobnego oglądałyśmy (ma 2,5 letniego Krzyśka) http://dobrerowery.pl/foteliki/fotelik-ok-baby-body-guard-czarny tylko tamten 429 kosztował, a to tańsze jest.
Tadeus Napisano 24 Kwietnia 2013 Napisano 24 Kwietnia 2013 Moja propozycja: http://allegro.pl/rower-romet-wagant-2-0-kolekcja-2012-gratisy-i3183283207.html Chyba nawet na tej aukcji jest w promocyjnej cenie. Ma wszystko co ci się kiedykolwiek przyda dla Twojego zastosowania. I nawet chyba akurat ta aukcja jest w promocyjnej cenie, bo najczęściej te lepsze Waganty są droższe. Rama 20tka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.