Skocz do zawartości

[łańcuch] jaki do kasety HG50

FilipEcki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Prawdopodobnie czeka mnie wymiana łańcucha. Objawy? Przy starcie z wyższego biegu po depnięciu na pedały łańcuch skacze po kasecie, to samo dzieje się podczas norlmalnej jazdy, przy mocniejszym depnięciu. Sama kaseta jest w bardzo dobrym stanie. Obecny łańcuch to HG53. Jest pordzewiały, kółeczka latają na boki czyli już wydaje mi się trochę podjechany, to akurat wywnioskowałem z własnych spostrzeżeń bo na nowym łańcuchu te kółeczka na ogniwach nie lataja jak chcą :D

Generalnie chciał bym wydać najmniej jak się da. Ważę 70kg, głównie jeżdżę po asfaltach ale czasami jadę w las to i łańcuch po pi**zie dostanie lekko.

Pozdrawiam.

Napisano

Wymiana samego łańcucha ci nic nie pomoże. Musisz wymienić łańcuch łącznie z kaseta która również się zużywa. Jeśli łącznych masz zardzewiały to może oznaczać że słabo za niego dbasz. Napęd musisz regularnie czyścić i smarować, a wytrzyma o wiele dłużej.

Napisano

Mam go od listopada czy tam października i już kupiłem z łańcuchem do wymiany, a teraz chciałem się na sezon przygotować. Nie da rady samego łańcucha? Myślę, że kaseta powinna go uciągnąć skoro jest w bardzo dobrym stanie.

Napisano

Z rowerem kupowałem. Sprzedający powiedział że łańcuch jest do zmiany. No ale zmieniam dopiero na sezon. Więc jaki łańcuch? HG53 dalej zakładać?

Napisano

mozesz założyc na próbę jakis mniej rozciągniety łańcuch i zobacz czy będzie banglać z kasetą ........jeżeli nie to wymień cały zestaw.

Puklus może mieć racje bo z tego co gdzieś wyczytałem to 5 i 6 jest najczęściej uzywany wiec koronki są najbardziej zjechane........

Napisano

Jak nie bedzie padać to idę na rower później to zobaczę i napiszę :D A na korbie na środkowej zębatce dopatrzyłem się jeszcze urwanego zęba, ogólnie to ona też do wymiany :D Może to jej wina? Zobaczymy.

Napisano

Jak jeden ząb jest połamany to się najczęściej nic nie dzieje:) Wiele ludzi jeździ nawet bez kilku zębów w korbie, sam nie mam jednego:) Łańcuch na korbie opasa wiele zębów także jeden różnicy nie robi:)

Napisano

Witam.

Prawdopodobnie czeka mnie wymiana łańcucha... ...Sama kaseta jest w bardzo dobrym stanie. Obecny łańcuch to HG53. Jest pordzewiały...

... Więc jaki łańcuch? HG53 dalej zakładać?

Jeśli chcesz mieć spokój z "Rudą" (która to ma wpływ na żywotność), to polecam podnieść poprzeczkę do serii HG7x wink.gif

Napisano

A ta kaseta jak, nada się jeszcze do nowego łańcucha? Bo chciał bym też zmienić zębatkę z przodu.

Co do tego set'u podanego przez lukaszs, na miejscu mam za 100zł taką kasetę i łańcuch.

Napisano

Co do tego set'u podanego przez lukaszs, na miejscu mam za 100zł taką kasetę i łańcuch.

...łancuch, który jest OK, poza tym, że rdzewieje ;)

Mam w swoim HG50, natomiast w rowerze ukochanej jest HG70.

Pomimo, że ja jeżdżę częściej, a rower żony więcej stoi obecnie niż jeździ,

to w moim pojawia się "Ruda" (pomimo że czyszczę i smaruję), a w drugim rowerze nic a nic.

A może łańcuch Sram'a PC951 będzie lepszy?

Ja na wymianę kupiłem teraz Wipperman Connex 808 (niklowany/nierdzewny) aby sprawdzić jego "legendarną" trwałość osobiście ;)

Napisano

No ale on trochę za drogi a poza tym jest do kasety 6-7-8 biegów, a nie chciał bym mniej brać niż mam ;) Mój faktycznie jest pordzewiały. HG53 i HG73 tylko tym się różnią czy jeszcze czymś?

Napisano

Na tych kilku gramach mi nie zależy, wielkiej różnicy mi to nie zrobi. Jak bym miał pewność, że mi kaseta przyjmie bez problemu nowy łańcuch i to, że HG73 więcej przejedzie od HG53 to bym go kupił(ale tu musi przejechać ze 2x więcej :D )

Napisano

Ja HG5x więcej nie kupię ;)

Za Connexa zapłaciłem €22 z przesyłką na ebay - zobaczymy ile pociągnie ;)

P.S.

No i Connexa dostajesz ze spinką, która też swoje kosztuje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...