FilipEcki Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Witam. Prawdopodobnie czeka mnie wymiana łańcucha. Objawy? Przy starcie z wyższego biegu po depnięciu na pedały łańcuch skacze po kasecie, to samo dzieje się podczas norlmalnej jazdy, przy mocniejszym depnięciu. Sama kaseta jest w bardzo dobrym stanie. Obecny łańcuch to HG53. Jest pordzewiały, kółeczka latają na boki czyli już wydaje mi się trochę podjechany, to akurat wywnioskowałem z własnych spostrzeżeń bo na nowym łańcuchu te kółeczka na ogniwach nie lataja jak chcą Generalnie chciał bym wydać najmniej jak się da. Ważę 70kg, głównie jeżdżę po asfaltach ale czasami jadę w las to i łańcuch po pi**zie dostanie lekko. Pozdrawiam.
paweloko Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Wymiana samego łańcucha ci nic nie pomoże. Musisz wymienić łańcuch łącznie z kaseta która również się zużywa. Jeśli łącznych masz zardzewiały to może oznaczać że słabo za niego dbasz. Napęd musisz regularnie czyścić i smarować, a wytrzyma o wiele dłużej.
FilipEcki Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Mam go od listopada czy tam października i już kupiłem z łańcuchem do wymiany, a teraz chciałem się na sezon przygotować. Nie da rady samego łańcucha? Myślę, że kaseta powinna go uciągnąć skoro jest w bardzo dobrym stanie.
MokryxD Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Daj zdjęcia kasety, to będzie można mówić. Jasnowidzami nie jesteśmy.
lukaszs Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 niby nie wyglada źle ....... a kasete i łańcuch kupowałeś razem nowe bo nie bardzo skumałem 3 posty w górę? najtańszy zestaw http://moda.allegro.pl/kasetahg50-lancuch-hg53-shimano-deore-najtaniej-i2995338028.html
FilipEcki Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Z rowerem kupowałem. Sprzedający powiedział że łańcuch jest do zmiany. No ale zmieniam dopiero na sezon. Więc jaki łańcuch? HG53 dalej zakładać?
Mod Team Puklus Napisano 2 Lutego 2013 Mod Team Napisano 2 Lutego 2013 Niech zgadnę skacze na 6 biegu ?
lukaszs Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 mozesz założyc na próbę jakis mniej rozciągniety łańcuch i zobacz czy będzie banglać z kasetą ........jeżeli nie to wymień cały zestaw. Puklus może mieć racje bo z tego co gdzieś wyczytałem to 5 i 6 jest najczęściej uzywany wiec koronki są najbardziej zjechane........
FilipEcki Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Niestety ze względu na brak monitorków nie wiem na którym biegu skacze. Ale bardzo prawdopodobne że w tych granicach
lukaszs Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 a nie możesz spojrzeć na kasete i zobaczyc na którym skacze:-) albo odliczyć kliknięcia manetki.
FilipEcki Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Jak nie bedzie padać to idę na rower później to zobaczę i napiszę A na korbie na środkowej zębatce dopatrzyłem się jeszcze urwanego zęba, ogólnie to ona też do wymiany Może to jej wina? Zobaczymy.
canar Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 Jak jeden ząb jest połamany to się najczęściej nic nie dzieje:) Wiele ludzi jeździ nawet bez kilku zębów w korbie, sam nie mam jednego:) Łańcuch na korbie opasa wiele zębów także jeden różnicy nie robi:)
lukaszs Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 robi róznice bo powoli zetrze łańcuch co w rezultacie może spowodować jego pęknięcie............
FilipEcki Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Przy normalnej jeździe dłużej sie zastanawia przy zmianie w przedziale 5-6-7, reszta wchodzi dobrze. No i na tych zębatkach się ślizga A jeszcze mam pytanie, czy ta zębatka podejdzie do korby XT? http://allegro.pl/nowa-tarcza-zebatka-32t-34-g-alu-xc-mtb-wys-0-i2974855444.html
lukaszs Napisano 2 Lutego 2013 Napisano 2 Lutego 2013 powinna spokojnie pasować ale polecałbym bardziej to http://allegro.pl/tarcza-zebatka-deore-32z-i2982692760.html lub używka ale w niezłym stanie http://allegro.pl/zebatka-xt-32-zeby-i2978940891.html moja jest w podobnym i spokojnie ogarnia nowy łańcuch
dziobolek Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Witam. Prawdopodobnie czeka mnie wymiana łańcucha... ...Sama kaseta jest w bardzo dobrym stanie. Obecny łańcuch to HG53. Jest pordzewiały... ... Więc jaki łańcuch? HG53 dalej zakładać? Jeśli chcesz mieć spokój z "Rudą" (która to ma wpływ na żywotność), to polecam podnieść poprzeczkę do serii HG7x
FilipEcki Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 A ta kaseta jak, nada się jeszcze do nowego łańcucha? Bo chciał bym też zmienić zębatkę z przodu. Co do tego set'u podanego przez lukaszs, na miejscu mam za 100zł taką kasetę i łańcuch.
dziobolek Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Kup łańcuch i sprawdź w praktyce - jak sie nie będą chciały dogadać, to kupisz nową kasetę
FilipEcki Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 A może łańcuch Sram'a PC951 będzie lepszy?
dziobolek Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Co do tego set'u podanego przez lukaszs, na miejscu mam za 100zł taką kasetę i łańcuch. ...łancuch, który jest OK, poza tym, że rdzewieje Mam w swoim HG50, natomiast w rowerze ukochanej jest HG70. Pomimo, że ja jeżdżę częściej, a rower żony więcej stoi obecnie niż jeździ, to w moim pojawia się "Ruda" (pomimo że czyszczę i smaruję), a w drugim rowerze nic a nic. A może łańcuch Sram'a PC951 będzie lepszy? Ja na wymianę kupiłem teraz Wipperman Connex 808 (niklowany/nierdzewny) aby sprawdzić jego "legendarną" trwałość osobiście
FilipEcki Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 No ale on trochę za drogi a poza tym jest do kasety 6-7-8 biegów, a nie chciał bym mniej brać niż mam Mój faktycznie jest pordzewiały. HG53 i HG73 tylko tym się różnią czy jeszcze czymś?
dziobolek Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Chyba to jest główna różnica, o ile nie jedyna. Może jeszcze waga... nie wiem.
FilipEcki Napisano 3 Lutego 2013 Autor Napisano 3 Lutego 2013 Na tych kilku gramach mi nie zależy, wielkiej różnicy mi to nie zrobi. Jak bym miał pewność, że mi kaseta przyjmie bez problemu nowy łańcuch i to, że HG73 więcej przejedzie od HG53 to bym go kupił(ale tu musi przejechać ze 2x więcej )
dziobolek Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Ja HG5x więcej nie kupię Za Connexa zapłaciłem €22 z przesyłką na ebay - zobaczymy ile pociągnie P.S. No i Connexa dostajesz ze spinką, która też swoje kosztuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.