Skocz do zawartości

[amortyzator] launch t8 modyfikacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

da sie jakoś zmiękczyć ten amor ? bo jest tak twardy jak sztywne widełki *.* ?

da ktoś jakieś podstawowe informacje co zrobić..

wiem że można coś wyjąć albo zalać olejem, ale niewiem ani jak rozebrać ten amor

Napisano

więc tak, wykręciłem te dwa korki i wyjąłem dwie sprężyny, i powyjmowałem coś z nich, i do każdej lagi jeszcze wlałem 50ml oleju.. nie chciałem duzo żeby potem nie kapało na tarcze..

noi powiem wam że dość tak chodzi ale tylko w domu, jak wyjade na dwór , i jak jest 5*C to on i tak "zamarza"

no i tylko troche chodzi, a jak jest 0*C lub mniej to on jest sztywny, ani 1mm nie dobije..

a jeździłem z kolegą co ma marzocchi i jemu dobrze chodziły ;)

no ale będzie lato to będzie lepiej chodził to tam...

i takie pytanie, bo chce żeby jeszcze bardziej "siadał"

można kupić inne sprężyny np z innych amorów ?lub co zrobić ?

i czy moge jeździć tylko z jedną sprężyną ? czy raczej nie

Napisano

Teoretycznie możesz jedną sprężynę wywalić :D Też będzie chodził. Z tego co widzę to nie zdjąłeś dolnych lag, warto było by to zrobić bo mógłbyś wywalić z niego stary smar, wyczyścić i w ogóle. Wtedy dopiero składasz wszystko do kupy wlewasz olej przez te otwory od dolnych śrubek i przykręcasz śrubki najlepiej z dorobionymi jakiś uszczelkami z dętki, nie powinno wtedy kapać.

Marzocchi to praktycznie nie wiadomo jakie to i tak prawie zawsze będzie lepiej działać od Laucha, nie ta klasa :D Ale w sumie to zawsze może być lepiej jak jest.

Napisano

bo dopiero zbieram na inny amorek bo rowerek dopiero kupiłem to nie mam kasy :)

a więc moge jeździć z jedną pustą lagą tzn bez sprężyny? nic mu nie będzie ?

Napisano

W większości amorów jest tylko jedna sprężyna i nic się nie dzieje, u brata w duro wyjęliśmy jedną sprężynę i działa,. Nic się nie stanie po za tym ze będzie bardziej miękko, to tyle.

Napisano

Nic się nie stanie jak wyjmiesz jedną sprężynę. Gdyby nie był leniwy i użył szukajki nie musiałbyś o to pytać...

Jeśli z 1 sprężyną będzie Ci za twardo to możesz poszukać zamienników np. na allegro. Na forum ktoś wstawił w miejsce fabrycznej sprężyny 2 od wiatrówki i tez był zadowolony.

Napisano
Na forum ktoś wstawił w miejsce fabrycznej sprężyny 2 od wiatrówki i tez był zadowolony.

O takim patencie to jeszcze nie słyszałem, ale w sumie to w amorkach typu Launch czy Duro to można robić co się chce, bo ani nie ma co popsuć za bardzo, ani to skomplikowane nie jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...