IceColdDi Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Witam serdecznie Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna roweru MTB do jazdy po lesie (bez żadnych szaleństw skoków, ekstremalnych zjazdów itp) jak również do przemieszczania się po drogach rowerowych. Mam 184 cm wzrostu, ważę ok 80 kg, długość nogi do krocza 83 cm wiec myślę ze odpowiednia była by rama wielkości 19" chyba ze się mylę ? Wcześniej jeździłem crossem Giantem z 2003 r. aluminiowa rama rozmiar M około 20-40 km dziennie przy dobrych warunkach pogodowych. Potrzebuje teraz czegoś bardziej uniwersalnego. Interesują nie jedynie rowery z hamulcami v-brake. Zastawaniem się nad: Unibike missiom Unibike Fusion Kross level a2 (ma dobre recenzje ale jakoś mi nie pasuje) Merida matts 40-V Wszystkie modele oczywiście z 2012 r. (nowe) Co myślicie o moich wyborach, może jakieś inne propozycje ? Z góry dziękuję !
nemo2009 Napisano 29 Stycznia 2013 Napisano 29 Stycznia 2013 Mision raczej odpada(napęd 21 biegowy).Każdy z pozostałych modeli ma nieco inną geometrę.Najdłuższy jest Fusion,bardziej turystyczny-Merida.Meridy mają parzyste wielkości ram. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
links2 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Mam bardzo podobny dylemat, podobne założenia i nawet podobne "wymiary" wzrost i wagę więc podepnę się pod ten temat. Już prawie na pewno zdecydowałem się na Fusiona z V-kami (19"), w sklepie w którym pytałem facet podał mi cenę 1550 zł. Jest też za tą samą cenę Merida matts TFS 100-V (20"). Pytanie: co w praktyce oznacza, że Fusion jest dłuższy? Mniej zwrotny niż Merida? Drugie pytanie: pojawiła się ciekawa oferta Univega HT-510 SLX za 1400 zł. Ale jako, że się nie znam, w opisie tej Univegi widzę tylko DEORE Przerzutki Deore, manetki Deore, kaseta Deore... To robi wrażenie, ale czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak z jakością całej reszty takiej Univegi? Warto rezygnować z Unibike w zaufanym sklepiku i zamówić ten rower?
IceColdDi Napisano 1 Lutego 2013 Autor Napisano 1 Lutego 2013 Mam bardzo podobny dylemat, podobne założenia i nawet podobne "wymiary" wzrost i wagę więc podepnę się pod ten temat. Już prawie na pewno zdecydowałem się na Fusiona z V-kami (19"), w sklepie w którym pytałem facet podał mi cenę 1550 zł. Jest też za tą samą cenę Merida matts TFS 100-V (20"). Pytanie: co w praktyce oznacza, że Fusion jest dłuższy? Mniej zwrotny niż Merida? Drugie pytanie: pojawiła się ciekawa oferta Univega HT-510 SLX za 1400 zł. Ale jako, że się nie znam, w opisie tej Univegi widzę tylko DEORE Przerzutki Deore, manetki Deore, kaseta Deore... To robi wrażenie, ale czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak z jakością całej reszty takiej Univegi? Warto rezygnować z Unibike w zaufanym sklepiku i zamówić ten rower? Kolego a czy "przymierzałeś" się do tego Fusion-a 19" ? Jeśli tak to jak Ci pasował ? bo je niestety nie mam takie możliwości, a może Northtec Cayon Alivio 2012 ? Ciągle jestem niezdecydowany
links2 Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Przymierzałem się do Evolution, bo Fusion jest dopiero w drodze do sklepu. Też 19". Przymiarka tylko taka "na sucho" w sklepie bez jeżdżenia, ale wydaje się być jak najbardziej ok. Ja na 90% biorę Fusiona, chociaż zaciekawiła mnie ta Univega. Zobaczymy, czy ktoś kto się zna nam odpisze...
Miner Napisano 1 Lutego 2013 Napisano 1 Lutego 2013 Jeżdżę na Fusionie a znajomi na Meridach. Na Unibike jesteś bardziej pochylony do przodu, "leżysz" na kierownicy jakby, a z kolei na Meridzie bardziej wyprostowany, kierownica jest bliżej ciała i wyżej niż w Unibike - kwestia gustu
IceColdDi Napisano 2 Lutego 2013 Autor Napisano 2 Lutego 2013 Jeżdżę na Fusionie a znajomi na Meridach. Na Unibike jesteś bardziej pochylony do przodu, "leżysz" na kierownicy jakby, a z kolei na Meridzie bardziej wyprostowany, kierownica jest bliżej ciała i wyżej niż w Unibike - kwestia gustu Ile km zrobiłeś na Fusionie ? ogólnie rowerek dobrze się sprawuje ?
Miner Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 W sumie od dnia zakupu już wyjdzie +/- jakieś 3000 km. Jest ok, w zeszłym roku przednia przerzutka zaczęła grymasić, strzelać, ciężko ją było wyregulować (Acera) i poszła do wymiany na XT. Oprócz tego nic się nie psuje ani nie dzieje, tylko XCM już stracił wigor, w zasadzie to nie pracuje Na początku jeszcze dość ładnie wybierał krawężniki itp., a teraz to już nawet na nierówne płytki chodnikowe nie reaguje, idzie do wymiany na Epicona jak tylko śniegi stopnieją. Ogólnie rower polecam
bartezz Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 pojawiła się ciekawa oferta Univega HT-510 SLX za 1400 zł. Ale jako, że się nie znam, w opisie tej Univegi widzę tylko DEORE Przerzutki Deore, manetki Deore, kaseta Deore... To robi wrażenie, ale czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak z jakością całej reszty takiej Univegi? Podbijam pytanie kolegi links2. Ktoś się wypowie na temat tej Univegi?
links2 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 W tym tygodniu biorę Fusiona, chyba że mnie ktoś zdąży namówić do tej Univegi Tylko właśnie ten amortyzator mnie martwi, czytałem o nim niezbyt dobre opinie. Ale czytałem też, że można zalać olejem i wtedy pracuje lepiej. Zobaczymy. Najwyżej za jakiś czas wymienię amorek na lepszy, tak czy inaczej z czasem się zużyje.
IceColdDi Napisano 7 Lutego 2013 Autor Napisano 7 Lutego 2013 W tym tygodniu biorę Fusiona, chyba że mnie ktoś zdąży namówić do tej Univegi Tylko właśnie ten amortyzator mnie martwi, czytałem o nim niezbyt dobre opinie. Ale czytałem też, że można zalać olejem i wtedy pracuje lepiej. Zobaczymy. Najwyżej za jakiś czas wymienię amorek na lepszy, tak czy inaczej z czasem się zużyje. I wyglądają sprawy, rower kupiony ?
links2 Napisano 7 Lutego 2013 Napisano 7 Lutego 2013 Jeszcze nie, po weekendzie zajrzę do sklepu czy koleś już poskręcał rowery, bo jak zaglądałem ostatnio to były jeszcze w kartonach No i jeśli wsiądę na niego i będzie mi pasował - a 19" powinien być ok - to w sumie będę brał, bo na co tu czekać
bartezz Napisano 7 Lutego 2013 Napisano 7 Lutego 2013 W tym przedziale cenowym wybrałeś Fusiona. Dużo ludzi na forum chwali Levela A2 (model 2012 za 1450 zł). Jeden z forumowiczów poleca Univegę HT 510 za 1400zł z ciekawym osprzętem. Ja dostałem dzisiaj ofertę za 1500zł: Kellys Quartz 2012. Pytanie do Was: który z tych 4 rowerów jest najlepszym wyborem? Nie przymierzałem się do każdego z nich więc ciężko odpowiedzieć. Nie boję się ew. zakupu przez neta więc wcale nie muszę mieć Kellysa, którego mam w pobliżu. Zapomniałem dopisać jeszcze jeden model Cube AIM 2012 za 1600zł.
nemo2009 Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Każdy z tych rowerów ma nieco inną geometrię. Jeden ma krótszą, a inny dłuższą ramę. Każdy lubi co innego. Jesli jest źle dobrana rama, to nawet najlepszy osprzęt nie pomoże. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
IceColdDi Napisano 10 Lutego 2013 Autor Napisano 10 Lutego 2013 Każdy z tych rowerów ma nieco inną geometrię. Jeden ma krótszą, a inny dłuższą ramę. Każdy lubi co innego. Jesli jest źle dobrana rama, to nawet najlepszy osprzęt nie pomoże. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 ... a który z chyb rowerów (ram) jest bardziej wygodny do jeżdżenia ? Chodzi mi o pozycję ciała na którym ułożenie będzie bardziej zbliżone do jazdy crossem ?
nemo2009 Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Cube Aim. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
bartezz Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Ktoś może to potwierdzić że rama Cube AIM 2012 jest najbardziej wygodna,przybliżona do jazdy crossem czyli rekreacyjna???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.