Skocz do zawartości

[Sztyca] Regulowana do ramy 31.4 - problem z rozmiarem

dzaku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Swego rodzaju kontynuacja tematu.

Niemalże niezależnie od tego jaką sztycę regulowaną wybiorę wybiorę (a chciałem Reverba) to pojawia się problem, sprawdziłem sztycę i mam rozmiar 31.4.

Czyli zostaje albo zakup GD, X-fusion Hilo 27.2 (te 2 modele dostępne są w takiej średnicy) + redukcja (co nie uśmiecha mi się przy moich 90 kg wagi).

Cała reszta sztyc jest albo 30.9, albo 31.6. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony patent na przejściówkę (redukcję) 0.5 mm?

Napisano

Kup sobie 31,6, w warsztacie ślusarskim za pomocą rozwiertaka ściągną Ci te 0,1mm na strone i już możesz się cieszyć z nowej sztycy. Możesz również spróbować wsadzić w ramę 31,6 bez rozwiercania, możliwe, że wlezie bez niczego.

Chyba, że ramka na gwrancji i nie chcesz jej stracić, wtedy patent z poprawianiem ramy odpada.

Napisano

Kup sobie 31,6, w warsztacie ślusarskim za pomocą rozwiertaka ściągną Ci te 0,1mm na strone i już możesz się cieszyć z nowej sztycy. Możesz również spróbować wsadzić w ramę 31,6 bez rozwiercania, możliwe, że wlezie bez niczego.

Chyba, że ramka na gwrancji i nie chcesz jej stracić, wtedy patent z poprawianiem ramy odpada.

No ta opcja też chodziła mi po głowie.

Rama bez gwarancji - Radon Stage, więc z jednej strony raczej nie jakaś super odchudzona, z drugiej strony też nie z najwyższej półki - i tutaj trochę się boję o "poprawianie" jej.

Napisano

Możesz również zredukować średnicę sztycy - nieestetycze to (ale w ramie nie widać) i na pewno niezbyt fajne przy odsprzedaży - pytanie czy chcesz sztycę ewentualnie odsprzedawać.

Napisano

W żadne redukcje typu 0,5mm bym się nawet nie bawił. Przeor dobrze radzi, a jest nawet szansa, że sztyca przypasuje bez gdybania. Może podjechać do jakiegoś rowerowego i przymierzyć czy zwykła sztyca 31,6 się zmieści?

No i ogólnie to już lepiej rozwiercić ramę. Sztyca po odtoczeniu nadmiaru materiału straci gwarancje (o ile będzie nowa), rama natomiast takowej już nie posiada. No a dwa, że to sztyca ma taki książkowy rozmiar (31,6) a rama trochę udziwniony. Gdybyś kiedyś planował zmianę ramy to raczej marna szansa, że trafisz znowu na podsiodłówkę 31.4 - w takim wypadku głupotą byłoby zwężać sztycę :) Moim zdaniem oczywiście.

Trzeba by też pamiętać, żeby rozwiercić na dość znaczną głębokość.

Napisano

Przetestowałem obecną sztycę owinętą puszką po piwie, co daje 31,6mm i faktycznie działa. Wchodzi z większym oporem, ale wchodzi.

W takim razie kupię 31,6 i zobaczymy, może całość włożona na smar będzie działać.

w najgorszym wypadku oddam ramę do planowania/poprawienia na 31.6. Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...