przemokolarz Napisano 25 Stycznia 2013 Napisano 25 Stycznia 2013 Jak w temacie, potrzebuję waszej opinii odnośnie doboru przerzutko do korby Shimano FC-M542. Zastanawiam się nad opcją zakupu Srama x5 lub x7 ewentualnie coś z Shimano. Wcześniej miałem korbę Truwativa z blatem na 42 zęby (teraz 44) przerzutka była mocowana do osi suportu i wszystko dobrze działało z manetką Sram x4. Teraz po zamontowaniu korby zęby trą o prowadnicę. Napęd docelowy to 9cio rzędowy z manetkami Srama. Na przerzutkę chcę wydać nie więcej niż 100zł. Jakieś sugestie czy uwagi będą mile widziane. Rama Giand Boulder z 2008r.
nemo2009 Napisano 25 Stycznia 2013 Napisano 25 Stycznia 2013 Nowa przerzutka też musi być mocowana do osi suportu,z tym,że do korby 44z. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Mod Team Puklus Napisano 25 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 25 Stycznia 2013 A czemu musi byc? Jak na rurze nie ma niczego co by przeszkadzało w zamontowaniu obejmy może być i zwykła. Ja bym kupił coś starszego, np z deore.
przemokolarz Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Przerzutka nie musi być montowana do osi suportu, będzie raczej do rury podsiodłowej bo jest większy wybór. Starsze Deore przeznaczone są do kątów od 66 do 69 a u mnie jest rurka na 73 stopnie, przynajmniej tak podaje Giant. Jakbym wstawił (taką) zmieniarkę to nie będzie ona zbyt pochylona do tyłu?
Mod Team Puklus Napisano 26 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2013 Wtedy tak trochę już nie te kąty jednak jest bardzo dużo modeli także moza szukać. Można tez kupić współczesną, twoja wola. Aha jak wstawiasz linki to wiesz ... bez nawiasów, nie będę za każdym poprawiał.
lukaszs Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 do 100zł masz duzy wubór np nowa X7 będzie na pewno pasowała.
nemo2009 Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Boulder z 2008 r miał przerzutkę Shimano C-050 top swing,katy 66-69*.Teraz masz korbę 44z,więc nowa przerzutka dla korby 44z o nachyleniu 66-69*.Oczywiście odpowiednia obejma do rury i dopasowane prowadzenie linki.Teraz chyba już wiesz wszystko. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
przemokolarz Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Napisano 30 Stycznia 2013 Co do kątów to sugerowałem się tą stroną http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/269/foto:2/ bo na Giant nic nie mogę znaleźć. Po lekturze forum i opinii które znalazłem w necie postanowiłem, że zamontuję siódemkę Srama (chyba, że gdzieś uda mi się dostać za "dobre pieniądze" X-5). Wcześniej brałem pod uwagę też Sram X-GEN, jednak szybko z tego pomysłu zrezygnowałem. Dzięki za odpowiedzi. ps. Jak ktoś ma na zbyciu ww. zmieniarki to proszę o kontakt.
Rulez Napisano 30 Stycznia 2013 Napisano 30 Stycznia 2013 Przerzutka nie musi być montowana do osi suportu, będzie raczej do rury podsiodłowej bo jest większy wybór. Starsze Deore przeznaczone są do kątów od 66 do 69 a u mnie jest rurka na 73 stopnie, przynajmniej tak podaje Giant. Jakbym wstawił (taką) zmieniarkę to nie będzie ona zbyt pochylona do tyłu? Kąty 66-69 dotyczą kąta podsiodłówki względem tylnych widełek, co = kątowi podsiodłówki względem osi kół równemu71* - 73* ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.