Pytoo Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Witam, potrzebuje uniwersalnych rowerów do jazdy po okolicznym lesie i czasem do miasta. Pierwszy rower to dameczka dla dziewczyny, na wzrost około 162 cm. Drugi rower dla mnie, chłopaka, na wzrost około 183 cm. Chcielibyśmy aby były jak najmniej awaryjne, żeby nie było problemu z dokręcaniem czegoś co kilka tygodni i żeby nie rozleciało się po jeździe w lesie jak i wyboistych chodnikach Z drugiej strony miły byłby akcent blokowania przedniego amorka by po ścieżkach rowerowych sprzęt tracił mniej energii. Lokalny sklep zaoferował nam następujące modele odpowiedniki z 2012 + rabat 5% ( za sztukę) do wymienionych cen. Dameczka : MERIDA JULIET 5 V Męski: MERIDA MATTS 5 Damka 1200zl, męski 1300zł
nemo2009 Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Drogi ten lokalny sklep. Ale cóż małe sklepy są drogie. Te modele mają słabe komponenty . Za te pieniądze można kupić coś lepszego. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Pytoo Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Napisano 24 Stycznia 2013 Drogi ten lokalny sklep. Ale cóż małe sklepy są drogie. Te modele mają słabe komponenty . Za te pieniądze można kupić coś lepszego. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk np co?
nemo2009 Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 np co? .Męski Romet Rambler 6.0,cena 1410zł. Damka Merida Juliet 20V, za nieco ponad 1300 zł. Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk
Silver400 Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Blokada w tych amorkach zbędna, zapewniam ze działać prawie nie będą. Warto się przejechać do wiekszego miasta i pooglądać troche sprzętu w dużych sklepach, nawet takiego na który nas nie stać po to tylko zeby sie przymierzyć. Po wybraniu czegoś, sensownie jest zamówić to przez internet z reguły taniej, gwarancja czy serwis to z reguły mit - pękające ramy nie zdarzają sie codziennie.
Pytoo Napisano 25 Stycznia 2013 Autor Napisano 25 Stycznia 2013 A jakieś Krossy czy Gianty w tym budżecie są przyzwoite ? Czy ten Romet i Merida od nemo2009 są faktycznie najlepsze?
Silver400 Napisano 25 Stycznia 2013 Napisano 25 Stycznia 2013 W tej grupie cenowej, rowery zasadniczo kupuje się głownie po wyglądzie (moze troche przesadzam) bo osprzęt mają tak samo mizerny, ewentualnie mogą mieć jakiś element lepszy (kosztem innego, producent zawsze wychodzi na+) na którym nam zależy i pod tym kątem będziemy szukać. Jeśli juz koniecznie patrząc po jakości to ramy z reguły wypadają bardzo porównywalnie. Osprzętowo to staramy sie aby napęd byl jak najwyższej grupy z szczególnym uwzględnieniem przerzutki z tyłu i korby, choc to nie jedyne kryteria i czasem lepiej miec cały napęd z jednej grupy niż 2 elementy lepsze kosztem wszystkiego innego. Widelec szczytem marzeń jest SR XCR ale to prawie nie mozliwe, wiec XCM XCT coś co niby działa. Z innych spraw, fajnie jak rurki są aluminiowe, opony firmowane przez jakąś znaną firmę, hamulce (v-ki ! ) nie plastikowe. W przypadku rowerów turystycznych, nóżki, bagażniki, wygodne siodełko swiatła ( w cenie albo jako wynegocjowany gratis). Niby wszystko mozna dokupić/wymienić ale generuje to dodatkowe koszty.
sqr Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 W tej grupie cenowej, rowery zasadniczo kupuje się głownie po wyglądzie (moze troche przesadzam) bo osprzęt mają tak samo mizerny, ewentualnie mogą mieć jakiś element lepszy (kosztem innego, producent zawsze wychodzi na+) na którym nam zależy i pod tym kątem będziemy szukać. No ja jestem innego zdania, właśnie w takiej cenie szuka się rowerów pod względem osprzętu, bo różnice są całkiem duże Ja bym zainteresował się firmą Kands: http://allegro.pl/rower-kands-energy-1300-mtb-na-alivio-lublin-i2964506450.html + merida 20-v Albo taki zestaw: Northtec cayon http://allegro.pl/rower-mtb-northtec-cayon-alivio-v-brake-wyprzedaz-i2948129442.html Merida juliet 20-v http://allegro.pl/merida-juliet-20-v-n2-2012-wyprzedaz-warszawa-i2977952580.html PS. nie myślałeś o rowerach typu cross?
Pytoo Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Nie, a są jakieś godne polecenia? Wiem że cross jest do twardych nawierzchni a MTB to typowy góral, do miasta i po lasku wystarczałby cross?
Silver400 Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Kands jest ewenementem, wchodząca marka na rynek zawsze robi rowery od dobrym współczynniku cena/jakość Kolega pytał o znane marki jak merida, kross, giant i cube i własnie do takich moja odpowiedz sie odnosiła.
Pytoo Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Doszła oferta Giant Revel 3 2012 za 1500 niecałe i jakiś odpowiednik damski GIanta za nieco ponad 1450, wszystko to w autoryzowanym dealerze Kross i Giant w moim mieście więc serwis jest na miejscu. Co myślicie? Opłaca się?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.