Skocz do zawartości

[problem] Tektro Auriga Comp

AuthorTraction2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich i liczę na pomoc.

Problem następujący:

Po powrocie ze świąt na studia, rower stał 3 tygodnie nieużywany... Wskakuje, jadę.... po hamulcach, a tu niczym stary rower z komunii... Zero hamowania. Po zagrzaniu tarczy i klocków wszystko wraca do normy. Na drugi dzień powtóka z rozrywki i tak 3 dni z rzędu. Wyciągam klocki, wypiekam tarcze czyszcze... Wraca do normy, hamulce niczym nowe.

Po miesiącu sytuacja się powtarza w przednim, tym razem stopniowo, codziennie rano klocki muszę zagrzać, zeby hamowały. Rower stoi na uczeli na dworze (-15 ostatnio), czasem kilka godzin, jednak nie ma to wpływu na hamowanie. Dopiero po ciepłym odpoczynku w pokoju klocki niczym zatłuszczone. Jednak żadnych wycieków nie widzę. (tłoczki chodzą równo i są suche) Czy ma ktoś podobny problem? Jak go rozwiązać? Nie wydaje mi się, żeby hamulce działały trzeba je co miesiąc wypiekać. Klocki kool stopa w b.d. stanie.

Czy to wpływ temperatury, czy śniegu z solą itp?

Proszę o pomoc i dzięki z góry!

Napisano

Spada ale nie aż tak. Miałem te hamulce i nie zaobserwowałem aż tak drastycznych spadków skuteczności. Jeśli już to skłanial bym się do tego syfu na ulicach. Na karoserii samochodu tworzy bardzo tłustą powłokę więc podobnie może być z hamulcami. Usiebie tego nie obserwowałem ale trzymam się jak najbardziej zdala od ulic i ogólnie utwardzonych powierzchni.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja mam podobny problem, choć u mnie wydajność hamowania spada gdy wyreguluje hamulce tak, że tarcze nie ocierają o klocki :) Gdy tarcza lekko ociera, siła hamowania wzrasta diametralnie. Wychodzi, więc na to, że te hamulce muszą być systematycznie docierane co chwila :) Podepnę się i zapytam od razu, czy możecie coś poradzić w kestii regulacji tych hamulców. Chodzi mi o wyjmowanie koła, po każdym takim wyjęciu i włożeniu, muszę na nowo regulować w adapterze położenie szczęk, by nie ocierały o tarcze. Właśnie tak popsułem adapter jeden już, przekręciłem gwint. Może jest jakiś patent, by unikać regulacji hamulców po każdym ściągnięciu koła?

Napisano

Można jedynie ułatwić sobie regulację poprzez stosowanie metody z wciskaniem klamki przy odkręconych śrubach. Tą metodą zajmuje to dosłownie chwilę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...