Bebe Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Mam następującą konfiguracja napędu w tej chwili: Korba: XT FC-M780 10s Pozostałe graty to XT 9s Pytanie jaki łańcuch do tego, a może nawet czy łańcuch 10s będzie z tym działał sprawnie? Przy 9s na korbie lekko ociera o wyższe zębatki. Zdaję sobie sprawę, że w takiej konfiguracji 100% kompatybilności nie ma, ale działać działa. W tym roku nie planuję wymiany pozostałych elementów na 10s licząc się z ewentualnym szybszym zużyciem kasety i łańcucha (wolałbym to zamiast zębatek korby i stąd raczej pytanie w kierunku 10s) Z góry przepraszam, jeżeli temat już się pojawił, ale nie udało mi się wykopać.
PiotrekMJ Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Łańcuch 10s nie będzie współpracował z kasetą i tylną przerzutką, gdyż jest węższy. Na 9s mogę ci polecić Campagnolo C9. Może nie jest tani ale przeżyję kilka innych.
1415chris Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Jakbys mogl wyjasnic, czemu lancuch 10sp nie bedzie wspolpracowal z tylem 9sp, pomijajac fakt, ze jest wezszy, co zupelnie nie ma wplywu na dzialanie takiego zestawu?
PiotrekMJ Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Jak jest w praktyce to się nie wypowiem, ale zapewne współpraca 9s-9s będzie mniej problemowa, zważywszy na fakt że łańcuchy 10s się szybciej zużywają - wyciągają. Jeśli kolega miałby już łańcuch na 10 to mógłby ew. założyć, ale po jakiego grzyba kupować nowy łańcuch 10s, skoro jednak 9-ka tu bardziej pasuje.
Bebe Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Napisano 23 Stycznia 2013 Właśnie tu jest problem.... Co lepiej zrobić? Kompatybilny przód czy kompatybilny tył. Przy łańcuchu 9s widzę, że przód jest trochę "za ciasny". Jestem ciekaw jak będzie przy "za luźnym" tyle. Zakładam, że już ktoś przede mną wpadł na ten pomysł i go wdrożył. Oczywiście Zależy mi na opiniach wynikających z doświadczeń. Teorie to mam w małym palcu
ukaniex Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 "Jak jest w teorii, to Ci mogę 3 tomy z 5 suplementami napisać, a co do praktyki to... ". Bez problemu zakładaj 10s łańcuch. Ja na napędzie 9s jeździłem wyłącznie z łańcuchami 10s, z powodzeniem.
tobo Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 Łańcuch 10s nie będzie współpracował z kasetą i tylną przerzutką, gdyż jest węższy. Na 9s mogę ci polecić Campagnolo C9. Może nie jest tani ale przeżyję kilka innych. Łańcuch 10sp biega bez problemu z napędem 9sp. Testowane z dura ace, kmc, sramem. Dla mnie jedynym powodem używania takich była niższa masa.
ukaniex Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 10s pracuje też ciszej od 9s. Sprawdzone na DA/XTR, KMC, Connex.
Bebe Napisano 23 Stycznia 2013 Autor Napisano 23 Stycznia 2013 Dzięki za podpowiedzi. Byłem dzisiaj w kilku sklepach i wszyscy w nich twierdzą jednogłośnie, że to nie będzie działać. Jeszcze się prześpię odliczając do 10s lub 9s, ale chyba jednak nie będę się bawił i marnował czasu na kombinacje, tylko jednak zainwestuję od razu w resztę pod 10s... Niby to wszystko chodzi, ale jakoś tak nie do końca na 100%
Mod Team Puklus Napisano 23 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 23 Stycznia 2013 Możesz też pomyśleć o łańcuchu 8 rzędowym bo też sie sprawdzi
GhOsTwrc Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Dokladnie mialem to samo napisac PUKLUS mnie przekonal ze takowy naped bedzie dzialał , i dziala doskonale . Tyle ze ja mam zmieniarke Srama x9 , ale koszt lancucha 8 rzedowego to 40-50 zl w zaleznoci od znizek w sklepach. Connex bedzie doskonalym rozwiazaniem bedzie niedrogi a wytrzymaly.
1415chris Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Dzialac i moze ale bedzie bardziej podatne na ocieranie lancucha o wozek przedniej przerzutki i koronek na kasecie. Szerokosc: 8sp 7.3-7.1mm 9sp 6.8-6.6mm W przypadku Shimano (6.8mm Campa) to jest 0.7-0.5mm roznicy, sporo.
GhOsTwrc Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 Moze i cos w tym jest , ja mam gripy srama x0 i w zaleznosci od potrzeb mozna ten wózek przesunac te kilka mm w jedna lub druga strone , z triggerami faktycznie moze tak byc jak mowisz. W moim przypadku chodzi bez zarzutu dodam ze na korbie mam zebatki 22-36-44. Caly mix chodzi o niebo lepiej niz pełny naped XT dynasys z manetkami XTR.
Mod Team Puklus Napisano 24 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 24 Stycznia 2013 Dzialac i moze ale bedzie bardziej podatne na ocieranie lancucha o wozek przedniej przerzutki i koronek na kasecie. miałem przerzutkę M571 + manetki M570 i można był spokojnie wyregulować bez ocierania od 3x3 do 3x8 lub 3x4 do 3x9. napęd pracuje bez głośnie wiec o kasetę nic nie trze i nie widać takowych śladów ani na kasecie ani na łańcuchu
1415chris Napisano 24 Stycznia 2013 Napisano 24 Stycznia 2013 To jeszcze sprobuj taki lancuch z korba 2x. Tu juz moga pojawic sie problemy. Te 0.5mm czasami robi roznice.
Bebe Napisano 24 Stycznia 2013 Autor Napisano 24 Stycznia 2013 Jednak zmontowałem wszystko na 10s. Być może w wielu przypadkach mixy są ok, ale każdy napęd ma swoje cechy i nie miałem ochoty na ewentualne późniejsze kombinacje, sprawdzanie i poprawianie. ...a znając prawa Murphy'ego na bank u mnie łatwo by nie poszlo ;-) Mimo wszystko dzięki za opinie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.