Eper Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 Cześć. Na wiosnę planuję wymienić przerzutkę przednią. np na taką deorkę http://allegro.pl/przerzutka-deore-9-rzed-m531-34-9-31-8-okazja-i2962553070.html albo coś używanego. Zastanawia mnie jednak jak to jest z kątami. W internecie znalazłem info nt. mojej ramy, że rura podsiodłowa jest pod kątem 73* a ta deorka z linku przystosowana jest do kątów 63-66*. Czy to ma prawo w ogóle działać? Jeśli nie, to co będzie? Pozdrawiam, Eper
Rulez Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 Ten kąt (63-66*) dotyczy kąta pomiędzy podsiodłówką a tylnymi widełkami, 73* podsiodłowki względem osi kół chyba nie mieści się w tym zakresie. Praktycznie prawie zawsze dla klienta podaje się kąt podsiodłówki względem osi kól, a nie względem tylnych widełek.Jakie mogą być skutki - wodzik przerzutki nie będzie równolegle względem okręgu tarcz korby, praca bdzie nieprecyzyjna, może występowac zaciąganie łańcuchaObecne przerzutki działają przy kącie 66-69* i w tym zakresie mieści się 73* względem osi kól :Product Tutaj możesz obejrzeć jeden z niewielu przykładów podawania podsiodłówki względem tylnych widełek (zakładka geometria) :UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ</p>
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2013 Niby tak jednak ja mam pełne zawieszenie z czego mam dość duży sag i nie odczułem nigdy gorszej pracy. Sam mam poprzedniczkę powyższej przerzutki i sprawuje sie bardzo dobrze wiec i nowszy modle tak powinien. wodzik przerzutki nie będzie równolegle względem okręgu tarcz korby nie do końca zrozumiałem o co chodzi.
Rulez Napisano 20 Stycznia 2013 Napisano 20 Stycznia 2013 Nie zrozumiałeś ? tutaj na pierwszym zdjęciu widać o co chodzi : http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,regulacja-przerzutek Co do prawidłowego działania, nawet na tym forum gdybyś pogrzebał to znalazł byś przykłady nieprawidłowego działania (co prawda przerzutki 66-69* zastosowanej zamiast 63-66*) ... Więc to że Tobie działa dobrze nie musi świadczyć o tym, że u innych tak będzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.