Skocz do zawartości

[Stukanie łańcucha i inne] Kilka problemów/pytań na temat Level A2

adikx5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po pierwsze chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post (choć forum śledzę już od jakiegoś czasu ;) ) więc WITAM!!!

Czytałem już nie jeden temat na tym i innych forach,ale nie mogę doszukać się podobnych problemów (poza stukaniem łańcucha, choć u mnie nie wiem do końca jaka jest przyczyna).

Stałem się przed wczoraj "szczęśliwym" posiadaczem roweru Kross Level A2 (wersja DISC z 2011). Rowerek był używany, choć nie wygląda na duży przebieg. Sprzedający również udzielił mi informacji,że rowerem jeździł tylko okazyjnie i jak było ciepło, to również do pracy.

Pierwszym co mnie zaniepokoiło, było "falowanie" tylnej zębatki - ale jak się doczytałem takie zjawisko występuje i nie ma się czym martwić.

Kolejnym (już/jeszcze nie rozwiązanym) problemem są "krzywe zęby".

dokładniej widać to na zdjęciach:

Lowel :) -Google+ (najmniejsza zębatka)

Lowel :) -Google+ (największa ...)

Nie wiem czy jest to normalne, czy jest to efekt zużytej kasty... Czytałem,że istnieją zębatki z "zakrzywionymi zębami", które mają to ułatwić łańcuchowi "wspięcie" się na dany bieg.

Nie wiem czy powinienem się tym przejmować czy nie :)

Proszę również zobaczyć zdjęcie całej kasty:

Lowel :) -Google+

Nie wiem czy tak powinna wyglądać "zdrowa" przekładnia?

Kolejną rzeczą jest ustawienie "wózka" przy przełożeniu 1-7 i 1-8

-wiem że nie powinno się jeździć na takich przełożeniach, ale czy wózek powinien być aż tak "wygięty" do tyłu, a łańcuch trzeć sam o siebie?

Tu z kolei położenie wózka przy przełożeniu 1-1:

- jak dla mnie wygląda na odpowiednie - ale może się mylę ;)

Ostatnim problemem jest "pstrykanie"/stukanie łańcucha przy kręceniu (wiem ,że są już takie tematy, ale ja podaje link do filmiku, na którym wszystko widać i słychać):

Dziwne "pstrykanie" przy pedałowaniu 1/2 - YouTube

Dziwne "pstrykanie" przy pedałowaniu 2/2 - YouTube

Czy jest to oznaka zużytego łańcucha/kasty/"korby" czy może całego układu?

Poprzedni właściciel zapewniał mnie, że rowerem nie jeździł wiele. Kiedy go otrzymałem, też nie zauważyłem jakiś śladów wyeksploatowania, ba nawet "igiełki" jeszcze są na oponach...

Dzwoniłem oczywiście do poprzedniego właściciela, a On powiedział mi ,że wie o tym "stukaniu" i był z tym na serwisie, ale powiedzieli mu,że to normalne i powinno z czasem ustać...

Nie wiem co mam o tym myśleć? :patrzy:

Co do specyfikacji napędu roweru, to wiem tyle ile "z niego" przeczytałem (z naklejek ^^)

przerzutka tylna - Shimano Alivio

przerzutka przednia - Shimano Altus

kaseta/wolnobieg - Shimano Alivio CS-HG40

łańcuch - HG40

korba - Shimano

Proszę o wyrozumiałość jeśli coś napisałem nie jasno lub niewłaściwie - "dopiero uczę się jeździć" na takim sprzęcie...

:laugh:

Zawsze miałem "rowery" marketowe i z nimi nie miałem takich problemów - zepsuł się (przważnie wszytko zaczęło "siadać na raz"), kupowałem nowy, bo nie opłacało się go naprawiać, gdyż nowy wychodził nieraz parę groszy drożej...

Dopiero teraz zdecydowałem się kupić coś "na poważnie", a tu takie rozczarowanie...

Wiem, wiem - trzeba było brać nowy ze sklepu - ale sęk w tym,że spodobał mi się level a2 w wersji DISC, a on już w sklepach nie był dostępny... Natomiast rowerek, który mam, nabyłem okazyjnie (liczyłem się oczywiście z możliwością wymiany części).

Napisano
Proszę również zobaczyć zdjęcie całej kasty: Lowel :) -Google+ Nie wiem czy tak powinna wyglądać "zdrowa" przekładnia? (...), ale czy wózek powinien być aż tak "wygięty" do tyłu, a łańcuch trzeć sam o siebie? Lowel :)

cała kaseta jest mocno zużyta. łańcuch nie powinien trzeć o siebie. no way.

Napisano

cała kaseta jest mocno zużyta. łańcuch nie powinien trzeć o siebie. no way.

W takim razie wymiana kasty.

Ale co z wózkiem?

Czy da się go jakoś wyregulować?

Może łańcuch jest za krótki?

Napisano

1. Zły dział - ale to już naprawione.

2. Kaseta wygląda ok. Co prawda zaniepokoił mnie ten wystający na zewnątrz ząbek na najmniejszej koronce, ale sprawdziłem dwie kasety Shimano, które mam w domu i jest to samo. Wydaje mi się, że 6 lekko przytarta, ale napęd przejedzie jeszcze wiele kilometrów.

3. Wózek ok.

4. Podobny efekt dźwiękowy może wystąpić tuż po smarowaniu napędu. Tyle, że przechodzi po pierwszych 2-3km. Proponuję regulację przerzutki - śruba baryłkowa.

Napisano

1. Zły dział - ale to już naprawione.

2. Kaseta wygląda ok. Co prawda zaniepokoił mnie ten wystający na zewnątrz ząbek na najmniejszej koronce, ale sprawdziłem dwie kasety Shimano, które mam w domu i jest to samo. Wydaje mi się, że 6 lekko przytarta, ale napęd przejedzie jeszcze wiele kilometrów.

3. Wózek ok.

4. Podobny efekt dźwiękowy może wystąpić tuż po smarowaniu napędu. Tyle, że przechodzi po pierwszych 2-3km. Proponuję regulację przerzutki - śruba baryłkowa.

Przepraszam za ten zły dział...

Już sam nie wiem ;)

Jedna osoba pisze mi,że kasta do wymiany, druga ,że w porządku - to samo z wózkiem...

Jak to jest w końcu z tym wózkiem? powinien tak się wychylać czy nie?

Co do regulacji przerzutki, to robiłem je dzisiaj wg faq'ów i poradników z forum i YT. I wszystkie przerzutki chodzą płynnie i bezproblemowo...

• Mod Team
Napisano

Koncówka kasety jest już sporo zjedzona najmniejsze zębatki. Łańcuch masz ewidentnie za długi. Na filmikach nie usłyszałem nic niepokojącego.

Napisano

2i regulaminu

Właśnie tak myślałem (chodzi o za długi łańcuch).

Dziwi mnie to,że łańcuch nie ma spinki.

Ma może ktoś jakiś poradnik jak "rozbić/rozkuć" łańcuch?

• Mod Team
Napisano

Kup spinkę adekwatną do szerokości łańcucha, łańcuch połóż na nakrętce, weź punktak ewentualnie i gwoździem sie da, młotek i wybijesz bez problemu, później załóż spinkę. Oczywiście należy także skrócić o odpowiednią liczbę ogniw.

Napisano

2i regulaminu

Jak powinienem dobrać długość łańcucha? Tak na oko ;)? Czy są może jakieś ustalone proporcje?

Napisano

Za bardzo się przejmujesz to tak na początek. Kaseta w całkiem dobrym stanie z wyjątkiem 6-ej koronki. Ktoś zbyt często jej używał. Dlatego łańcucha nie wymieniaj tylko śmigaj na tym co masz.

Co do długości łańcucha to jest kilka patentów. Jeden z nich wygląda tak; przy ustawieniu 1x8 wózek powinien być delikatnie napięty i równoległy do podłoża. U ciebie jest trochę za długi. Skróć go o 2/3 ogniwa i powinno być w sam raz.

Posiadanie spinki nie jest konieczne więc nie masz się co dziwić. Jedni mają inni nie. Dobra rada na zabawy z łańcuchem to kupienie rozkuwacza. Koszt nie wielki a lubi się przydać.

W temacie „pstrykania” to normalna praca 8-ki nic więcej. Jeśli twierdzisz inaczej to jak radził @Fenthin spróbuj ze śrubą baryłkową.

Napisano

Jak dla mnie kaseta złom, przejechała co swoje, możesz wymienić sam łańcuch i zobaczyć czy się przyjmie na tej kasecie, według mnie już nie.

Tez możesz pojeździć jeszcze na tym co masz, ale w niedalekiej przyszłości czeka cie wymiana już całego napędu.

No i oczywiście stary jest za długi, na filmach nie ma nic niepokojącego. Co do skracania, skuwania czy rozkuwania łańcucha tez jak przedmówca proponuje kupić imadełko.

• Mod Team
Napisano

6,7,8 sa już dosć zjedzone nie mniej jednak reszta jest bardzo ok. Nie wiem na jakim przełożeniu jeździłeś jeżeli używałeś 2x5,6,7,8 to zacznij teraz używać blatu korby. to spowoduje wymuszenie przeskoku łańcucha wyżej i kaseta sie zuzyje bardziej równomiernie. Przy twojej długości łańcucha luźno 3x1 wbijesz w razie potrzeby.

Oczywiście możesz wymienić kasetę i łańcuch, cały napęd a nawet cały rower :P Co do skuwania to skuwacz byle nie najtańszy bo sie gną jak plastelina. Ja zawsze sobie radziłem młotkiem kleszczykami i punktakiem i takie narzędzie uważam za potrzebne ewentualnie jak w trasie łańcuch strzeli. Jednak każdy wybiera opcje jaka mu pasuje.

Napisano
możesz wymienić kasetę i łańcuch, cały napęd a nawet cały rower

Mam go dopiero od piątku :laugh:

Rowerek (jak już pisałem w pierwszym poście) kupiłem używany i liczyłem się z tym, że coś może być do wymiany. Nie mniej jednak jeszcze troszkę pojeżdżę na tym co mam.

Przy ewentualnej wymianie kasety i łańcucha, muszę również wymienić "korbę"?

Napisano

Korby, nie kasety.

Wysłane z mojego Sony Xperia S za pomocą Tapatalk 2

Czyli korba jeszcze w dobrym stanie? Czy może też na wykończeniu?

Kuźwa - zaczynam żałować,że kupiłem używkę :/

• Mod Team
Napisano

Nie gadaj :P korba jest ok kasetę też jeżeli łańcuch ci nie przeskakuje to luz. ciesz sie zakupem ... choć teraz to tak ciężko trochę ... zwłaszcza u mnie nawaliło śniegu ostatnio :D

Napisano

Nie gadaj :P korba jest ok kasetę też jeżeli łańcuch ci nie przeskakuje to luz. ciesz sie zakupem ... choć teraz to tak ciężko trochę ... zwłaszcza u mnie nawaliło śniegu ostatnio :D

U mnie też śniegu w cholerę, ale i tak śmigam co dzień (od dwóch dni :laugh: ) - tylko "zakwasiury" mnie już biorą i nie wiem jak jutro do roboty pójdę :D

Mieszkam "na Wsi" także jest tu sporo "tras" już wczoraj w DH się bawiłem ^^.

Pozdrawiam!

Napisano

Skróciłem łańcuch o jedną parę i wózek ładnie się "wyprostował".

Okazało się jednak, że kaseta i łańcuch do wymiany - skaczą przy przełożeniach 3/6-7-8 przy "staniu na pedale"...

Zakupiłem już Shimano HG-51 i łańcuch Shimano HG.

Mam nadzieję, że Bolo w sklepie dobrze mi doradził... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...