Skocz do zawartości

[2000-3500] Full na "płaskie"(i nie tylko) Mazowsze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem!

To mój pierwszy post na forum, także wypada się przywitać, jestem Kapsel i pedałuję od malucha, przerobiłem masę rozmaitych rowerów, od BMX'a, przez MTB, ostre aż po bardziej wyczynowe MTB. Następnie na jeden sezon moja rowerowa historia miała przerwę na inny środek transportu, czego żałuję, z nowym sezonem wracam do ukochanej aktywności fizycznej.

W związku z powyższym chciałbym zaopatrzyć się w nowy rower i tym razem ciągnie mnie do pełnej amortyzacji, w temacie trochę się obeznałem, ale wciąż wiem zbyt mało, by bez pomocy kogoś bardziej obeznanego dokonać wyboru.. :)

Zaznaczam, że rower będzie jeździł codziennie ok 50km po mieście + weekendowo do lasów, mieszkam na obrzeżach Warszawy, a w kierunku Otwocka i dalej mamy nie mało ciekawych miejsc do zwiedzenia, nie koniecznie dostępnych dla szosówek.

Porzucam parę linków które najbardziej zwróciły moją uwagę na tą chwilę:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2952346472 <- Piękny Orange, warty kupę kasy na doskonałych częściach, mega oferta, podobnież poprzedni właściciel śmigał nim po mieście i również doskonale się do tego nadaje(mimo skoku 140, gdzie z tego co się orientowałem mój przedział to 100-120), mówił, że pozycja jest wygodna a po dostosowaniu amortyzatorów świetnie spisują się zarówno na płaskim jak i w terenie.

http://allegro.pl/z-5400-zl-i2953371422.html <- Doskonała oferta cenowa, 2000 za rower na porządnych częściach, jedynie łańcuch jest do wymiany, wydaje się być naprawdę ciekawy i bardziej przystosowany do moich wymogów, jednak mimo to w środku ciągnie mnie do tej Pomarańczy..

http://allegro.pl/show_item.php?item=2935965715 <- Coś trochę j.w. jednak z delikatnymi różnicami w osprzęcie, warto dorzucać tysiaka, czy Bergamont z uwagi na cenę jest lepszym wyborem?

http://allegro.pl/rower-author-2-0-jak-nowy-i2949398367.html <- Wydaje się być bardzo porządny, przekonuje mnie jednak znacznie mniej niż Orange który w tej chwili stał się "marzeniem", ten jest mocno "bajerancki" i chyba trochę przesadzony, nie wiem jak w praktyce i o częściach również nie wiele mogę sobie wydedukować.

Z góry dzięki za pomoc przy wyborze, sam nie jestem w stanie do końca stwierdzić w którego najlepiej zainwestować. Czy faktycznie lepiej dołożyć do 3300 i kupić np. tego Orange'a który najbardziej mnie pociąga, czy może ten Bergamont spokojnie równie dobrze się spisze za znacznie mniejszą kwotę? Może jeszcze jakieś inne propozycje? :thumbsup:

Pzdr,

Kapsel.

Napisano

Orange najbardziej bezsensowny zkup , Rockrider najbardziej sensowny.

Author przekombinowany, ktoś wsadził amor 140 mm., bezsens.

Napisano

Mógłbyś uzasadnić dlaczego Orange to bezsensowny zakup? Chodzi mi o pomoc z jakimiś argumentami, nie takie przypadkowe zdanie. (:

Rockrider niestety już niedostępny, przed chwilą dostałem maila, ale nie mogę edytować posta.

Napisano

Nie wiem po co bujać się na takim grzmocie po mieście, dla szpanu ?

Skoro nie ma Rocridera to brał bym Authora i zmienił skok Minuty na 120 mm.

Napisano

Author jest droższy, tym bardziej, że Orange'a udało mi się trochę znegocjować, Author'a natomiast nie, no i z pewnością nie miałbym już funduszy na wymianę amortyzatora.

Ten skok Orange'a chyba nie jest aż takim katem, przecież można go dopompować i wyjdzie bardzo podobnie przy znacznie lepszych częściach i niższej kwocie, czy nie? :)

No i pozostaje jeszcze taka opcja, że nie chcę roweru rzucającego się w oczy, Orange jest szary i "normalny", a ten Author błyszczy jak psu cojones + karbonowa rama i okropne i widoczne z kilometra malowanie.

A co z Bergamontem, zupełnie odpada? Części są okej, nie wiem jak ta rama.

Niedawno na alledrogo była Merida Ninety-Six chyba najbardziej pasująca pod moje wymogi i w mojej półce cenowej i świetny Giant Trance, może wpadnie jeszcze taka okazja, za bardzo mi się nie śpieszy, chociaż Orange kusi a Author wyjątkowo nie pasuje.

Dzięki za odpowiedzi. (:

Napisano

Bergamont to porządne rowery o jakość ramy nie ma się co obawiać, jednozawias jak Orange tylko mniej pancerny.

Co do Orange - moim zdaniem sprzedający cię kituje, a Ty łyknąłeś ten kit i nadto się napaliłeś .

Napisano

Ten Bergamont jakiś podejrzany mi się wydaje. Raz, że sprzedający nie wstawił real foto, dwa że chwali się tą umową kupna-sprzedaży niby spisaną z dowodami osobistymi, a potem pisze o włożeniu jej do przesyłki (czyli można ją sobie w buty wsadzić jeśli nie jest podpisana w obecności obu zainteresowanych). Do tego bardzo pokręcone tłumaczenie o konieczności wpłacenia zaliczki.

@Rulez ten amor w Authorze to Minute? Chyba nie bałdzo.

Napisano

Może tak być, że mnie kituje, dlatego najchętniej dowiedziałbym się od kogoś kto tym rowerem jeździ/jeździł po prostu, bo geometria faktycznie wydaje się być fajna, jak zresztą cały rower... No i wagowo jest lżejszy nawet od tego Authora. (:

Bergamonta real foto widziałem i faktycznie jest w takim stanie jak opisuje sprzedający, jedynie łańcuch cały zardzewiały do wymiany. A umowa kupna-sprzedaży i tak mnie nie interesuje, aukcja w ogóle nie jest zbyt "normalna" ale to dobra oferta, jednak trzeba by ten rower zobaczyć.

Swoją drogą amor w tym Authorze to RST Titan Air SRL, ma 120 mm skoku.. (:

Pzdr.

Napisano

Fakt , w Authorze jest Titan, mało uważnie spojrzałem na zdjęcie, w widelcach RST golenie są wyższe niż w innych ...

Co do napalania się, nie zmieniłem zdania, Orange to nie rower do takiej jazdy.

Napisano

@kadargo wspaniały post, zmienił moje życie, a ile wniósł do tematu, pogratulować spostrzegawczości. (:

Znalazłem dziś jeszcze takie dwa rowerki:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2958996011

http://allegro.pl/show_item.php?item=2961110014

Czy mógłbym prosić o jakieś zdanie? Ciężko dopatrzyć się niektórych części, Specialized zdaje się być sporo w tyle jeżeli chodzi o hamulce, nie wiem jak z resztą.

Z góry dziękuję za opinie na temat i pomoc. (:

Pzdr.

Napisano

Obydwa niby nadają się do takiej jazy, tyle, że Trek chyba za duży ? w dodatku zawieszenie z tego rocznika nie było za dobrze oceniane.

Spec wydaje się lepszą propozycją, tyle, że nie widzę rozmiaru ...

Napisano

Znalazłem spis części z tego Speca, to jest wersja Comp a nie Expert wbrew nazwie aukcji: http://www.rower.com/archiwum.php?art=1795

Sprzedający mówi, że rower jest w świetnym stanie, że był jeżdżony dosłownie parę razy i nie ma nawet rys na ramie.

Rozmiar ramy Speca - 19", ja mam 182cm wzrostu to chyba idealnie? (:

Ta półka cenowa znacznie bardziej mi odpowiada, a sprzedający od Authora nie chce zniżać ceny.

Teraz pytanie, czy lepszy będzie ten Spec, czy Bergamont? :)

Pzdr.

Napisano

Spec będzie bardzo dobry do zastosowania o jakim piszesz, rozmiar optymalny, ponadto jeśli ktoś ma dzwonek na kierownicy to nie podejrzewam go o katownie roweru ...

Według mnie Spec będzie lepszym wyborem niż Bergamont.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...