Skocz do zawartości

[ do 3000] Który rower wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie należę do zwolenników zakupu używanych rowerów. Chcę kupić nowy potem w miarę możliwości finansowych będę wymieniał gorsze na lepsze. Na razie upatrzyłem te modele. Proszę więc o poradę, który z tych zakupić lub podać inne propozycję.

Znalazłem jeszcze taki model :

http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=289&category_id=94&option=com_virtuemart&Itemid=95

Napisano

Trudny wybór ponieważ rowery są dosyć różne, Author w tym modelu ma "zaniżoną" rozmiarówkę , tzn. rama 19" ma długość ramy 18" itd., jedna jest nieźle wyposażony.

Merida ma typową geometrię jednak jest słabo wyposażona.

Aspect to już wogóle zaprzeczenie "górala", jest bardzo krótki, to właściwie taki wynalazek - rower crossowy z kołami 26".

Najpierw musiał byś się przymierzyć do Authora i Meridy, i zdecydować który bardziej Ci pasuje.

Napisano

PS

Zamiast podanych rowerów wybrał bym :

http://www.kross.pl/pl/2012/level-a6

No i właśnie ten mi podchodzi najbardziej. Mam jednak jeszcze pytanie dotyczące hamulców tarczowych, bo do tej pory jeździłem na v-brake i martwi mnie czy poradzę sobie z regulacją hamulców tego typu. Przyznam szczerze, że najchętniej wymieniłbym takie tarczówki na v-brake. Na jakie problemy napotkałbym przy takiej zamianie?

Napisano

Gdybyś mógł trochę dopłacić to może:

KELLYS MADMAN EXPERT 2011 wysyłka gratis !!! - Rowery MTB - górskie koła 26"/ 29" - Sklep internetowy rower-sport.pl

potargować się możesz bo w końcu zima jest.

Jak 3000 to sztywny budżet to może jeszcze:

Canyon | Rowery górskie | Yellowstone AL 4.0

KELLYS MAGNUS GREEN 2012 wysyłka gratis !!! - Rowery MTB - górskie koła 26"/ 29" - Sklep internetowy rower-sport.pl

ten kellys jest też biały, canyon chyba tylko taki czarno-żółty.

Może gdzieś udałoby Ci się dorwać jeszcze Gianta XTC 3 w jakiejś podobnej cenie. Generalnie jak chcesz rower pod rozbudowę to patrzyłbym głównie na ramę, wideł i koła. Resztę można dość tanio zmienić.

Napisano

Rowery cenowo za ok 3000 zł są najmniej opłacalne. Wyposażone są praktycznie tak samo jak te za 1500 zł a jeśli już to praktyczne różnice w osprzęcie są pomijalne. Jedne i drugie mają atrapę amortyzatora. Ja bym dołożył ponad tysiaka i kupił coś porządnego na dobrym amortyzatorze albo brał najtańszy rower jaki stoi w sklepie :)

Tu jest najlepszy na świecie :thumbsup: rower z podanego przez ciebie przedziału:

Radon Bikes » ZR Team 7.0

chyba jedyny na rynku za te pieniądze z prawdziwym amortyzatorem.

Napisano

No i właśnie ten mi podchodzi najbardziej. Mam jednak jeszcze pytanie dotyczące hamulców tarczowych, bo do tej pory jeździłem na v-brake i martwi mnie czy poradzę sobie z regulacją hamulców tego typu. Przyznam szczerze, że najchętniej wymieniłbym takie tarczówki na v-brake. Na jakie problemy napotkałbym przy takiej zamianie?

Nie martw się, z tarczówkami poradzisz sobie bez problemu, a jak pojeździsz to nie będziesz chciał zmieniać.

Napisano

Rowery cenowo za ok 3000 zł są najmniej opłacalne. Wyposażone są praktycznie tak samo jak te za 1500 zł a jeśli już to praktyczne różnice w osprzęcie są pomijalne. Jedne i drugie mają atrapę amortyzatora. Ja bym dołożył ponad tysiaka i kupił coś porządnego na dobrym amortyzatorze albo brał najtańszy rower jaki stoi w sklepie :)

Tu jest najlepszy na świecie :thumbsup: rower z podanego przez ciebie przedziału:

Radon Bikes » ZR Team 7.0

chyba jedyny na rynku za te pieniądze z prawdziwym amortyzatorem.

Zdaję sobie z tego sprawę, że amoryzatory za 3 stówy to nie rewelka, ale na taki rower mnie stać. Zostaje jeszcze kwestia ewentualnego złożenia roweru, ale czy oszczędzę na tym?

Napisano

Składanie wychodzi dużo drożej.

Skoro nie możesz przekroczyć budżetu ani trochę i wziąć tego Radona to najlepszym rozwiązaniem jest ten Kross A6 co podali wyżej koledzy. Zostanie ci 550 zł na Epicona - i będziesz miał bardzo przyzwoity rower.

Napisano

Składanie wychodzi dużo drożej.

Skoro nie możesz przekroczyć budżetu ani trochę i wziąć tego Radona to najlepszym rozwiązaniem jest ten Kross A6 co podali wyżej koledzy. Zostanie ci 550 zł na Epicona - i będziesz miał bardzo przyzwoity rower.

No niestety. Budżet mam napięty, bo ślub niedługo się zbliża :D A z tym Epiconem to dobry pomysł, a kasy może być więcej gdyby udało się upchnąć jeszcze Suntoura.

Napisano

Ja polecam ze swojej stronu Unibike Flite, model 2013 kosztuje 2699 zł i myśle, że w sklepie bez problemu zejdą 10%. Do tego epicona za 500 zł, xcra sprzedasz za +/- 150 zł i jeszcze Ci z Twojego budżetu zostanie na jakieś akcesoria :)

Napisano

NIedawno stałem przed takim samym wyborem. i po długich poszukiwaniach zakupiłem http://www.sklepprosport.pl/pl/gorskie/310-rower-unibike-expert-2011.html w cenie 3200zł. Ale rama 19 jest już prawie niedostępna , ramę 21 możesz wyrwać spokojnie.

Brałem jeszcze pod uwagę Kellysa Madmana. Podam Ci linka gdzie oferują go za 2900zł.

http://www.rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery_kellys/prd,kellys-madman-195-czacze-09,rid,613.html

Napisano

Nie chcę być stronniczy, bo sam taki rower posiadam ale poszukaj Acid'a, teraz zimą w okolicach 3 tys jest osiągalny. Osprzęt bardzo zbliżony do powyższego Unibike'a.

Napisano

A z tym Epiconem to dobry pomysł, a kasy może być więcej gdyby udało się upchnąć jeszcze Suntoura.

Dokładnie. Kupujesz od razu Epicona i zakładasz a XCRa od razu sprzedajesz jako nówkę. Ze sprzedaży masz kasę na pedały spd i częściowo buty. A napęd sobie najwyżej zmienisz na lepszy za rok jak zajeździsz.

Napisano

Może taki jeszcze:

Rower górski Kellys Cool Tool Master 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery ale duża rama.

Z tych pewnie co podałeś to flite bo lepsze hamulce a reszta chyba taka sama jak w a6. Budżet wynosi do 2,5 tyś?

Szukałbym raczej czegoś z lepszym amortyzatorem nawet niż epicon. Nie pisałeś na czym Ci zależy w tym rowerze ani gdzie/jak chcesz jeździć więc ciężko trochę doradzić. Jak ma się skończyć tak że nie będziesz niczego wymieniać to myślę że lepiej jakbyś wziął np. Rower górski Merida Matts TFS 500-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery Zamiast pakować dodatkową kasę w rower który dużo się nie różni może poza hamulcami, first air to bardzo fajny amor.

Napisano

Może taki jeszcze:

Rower górski Kellys Cool Tool Master 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery ale duża rama.

Z tych pewnie co podałeś to flite bo lepsze hamulce a reszta chyba taka sama jak w a6. Budżet wynosi do 2,5 tyś?

Szukałbym raczej czegoś z lepszym amortyzatorem nawet niż epicon. Nie pisałeś na czym Ci zależy w tym rowerze ani gdzie/jak chcesz jeździć więc ciężko trochę doradzić. Jak ma się skończyć tak że nie będziesz niczego wymieniać to myślę że lepiej jakbyś wziął np. Rower górski Merida Matts TFS 500-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery Zamiast pakować dodatkową kasę w rower który dużo się nie różni może poza hamulcami, first air to bardzo fajny amor.

Rower ma mi służyć do jazdy turystycznej w większości po rowerowych szlakach górskich. Nie ma to być rower do wyścigów, ale lubię zjechać szybko z góry jeśli tylko mam ku temu okazję :D

Merida dość fajna ale czy ten amor rzeczywiście jest dobty? Problem jest w tym też, że kupiłem już rower z tego sklepu mojej narzeczonej 2 lata temu i po pół roku sypnął się suport Truvativa. Wymieniłem na nowy w serwisie i ponoć był źle złożony.

Budżet do 3000 tyś z nastawieniem, że nie muszę tyle wydać na siłę :D

Napisano

Rower ma mi służyć do jazdy turystycznej w większości po rowerowych szlakach górskich. Nie ma to być rower do wyścigów, ale lubię zjechać szybko z góry jeśli tylko mam ku temu okazję :D

Czyli możesz brać spokojnie Unibike Flite :)

Amor XCR spokojnie wystarczy Ci na turystyczną jazdę.

Napisano

Czy amor RST First z tej Meridy jest dobry? Jest to amortyzator plasowany na rynku jako bezpośredni konkurent Epicona. Ja na nim nie jeździłem więc się nie wypowiem. Jest sporo pozytywnych opinii na jego temat na tym forum. Powyższy First ma piwoty więc łatwo mógłbyś go ewentualnie odsprzedać za dobre pieniądze.

Generalnie polecam jednak wejść w posiadanie roweru z jakimś amorem powietrznym. Nawet do turystycznej jazdy. Między nim a tanią sprężynówką jest po prostu przepaść w działaniu.

Napisano

Czy amor RST First z tej Meridy jest dobry? Jest to amortyzator plasowany na rynku jako bezpośredni konkurent Epicona. Ja na nim nie jeździłem więc się nie wypowiem. Jest sporo pozytywnych opinii na jego temat na tym forum. Powyższy First ma piwoty więc łatwo mógłbyś go ewentualnie odsprzedać za dobre pieniądze.

Generalnie polecam jednak wejść w posiadanie roweru z jakimś amorem powietrznym. Nawet do turystycznej jazdy. Między nim a tanią sprężynówką jest po prostu przepaść w działaniu.

Czyli gdybym kupił Rower górski Merida Matts TFS 500-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery bądz co bądż po kuszącej cenie to nie żałowałbym tego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...