razorjack Napisano 22 Stycznia 2013 Napisano 22 Stycznia 2013 SLX 2013 jest dodatkowo SH+, chociażby dlatego warto go kupić (przy okazji do wymiany manetka, kaseta, łańcuch) jeśli chcesz 9tkę, szukaj starszych modeli, pod 9tkę (np. starszego XT, SLX, Deore)
Gość voytec Napisano 23 Stycznia 2013 Napisano 23 Stycznia 2013 @Jaca911różnie bywa teraz mam orginały ale zamieniki też miałem i dawały radę. Różnica taka że trzeba było je szlifować a buksy z nimi dostarczone były na szerokość nie szlifowaną. @Lumperator no mają ale nie jest to takie denerwujące jak odległość od kiery. Przykładowo manetka Alivio też ma duży skok ale jest bliżej kiery i dłudość skoku jałowego nie przeszkadza
Valent Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 A co byście zaproponowali ze stajni SRAM'a jako alternatywę dla Shimano? Przeczytałem kilka tematów i opinie chwalące SRAM'a wcale nie są rzadkością.. A może zrobić małą hybrydę skoro i tak wylatują kaseta/przerzutki przód i tył oraz manetki? Dla przypomnienia: opcja pierwsza z wykorzystaniem Shimano, która zrodziła się jako pierwsza to: kaseta/przerzutki SLX, manetki XT. łańcuch (?), opcja nr.2 (SRAM)- (?) opcja nr.3 (hybryda Shimano/SRAM)- (?) Kwestia wymiany napędu nie jest jedyną związaną z rozbudową roweru. W najbliższych planach (czyt. do realizacji przed rozpoczęciem sezonu) jest rownież wymiana amorka i kół. Aktualnie, rower (Lapierre ProRace 229) jest w specyfikacji fabrycznej - http://www.lapierre-...ace-229#onglets Plany na ten rok: uczestnictwo w Skandii i Mazovii oraz lokalnych tego typu imprezach.
kasperek Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Sramy to trochę inna bajka niż Shimano ze względu na system ESP. Myślę, że byłbyś zadowolony z działania nawet niższej grupy x-5, ale jeśli dysponujesz gotówką, to celuj w X-7 lub X-9 lub wyżej. opcja nr 3: W jednym ze swoich rowerów mam takie pomieszanie. Stosuję Triggery X-5 z przerzutką tylną X-5, przednią LX FD-M581, kasetą CS-HG50 i korbą Deore FC-M590. Działa to dość sprawnie i nie mam powodów do narzekania. Zasada łączenia jest taka, że tylna przerzutka i prawa manetka muszą być ze sobą kompatybilne. Nie można tu mieszać systemu ESP z 2:1. Reszta zależy już tylko od fantazji składacza
GhOsTwrc Napisano 13 Lutego 2013 Napisano 13 Lutego 2013 Ja mam u siebie korbe XT/ przerzutke przod Deore 530 , tył kaseta XT 9 rzedowa przerzutka Sram X9 + lancuch connex 800 (40 zł) zamiast 90zł i do tego gripy X0.Chodzi to wszystko o niebo lepiej . A na zmieniarke shimano szkoda kasy. Kto przeszedl ten wie;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.