Skocz do zawartości

[przerzutka tył] SLX 2013

Valent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

SLX 2013 jest dodatkowo SH+, chociażby dlatego warto go kupić (przy okazji do wymiany manetka, kaseta, łańcuch) :)

jeśli chcesz 9tkę, szukaj starszych modeli, pod 9tkę (np. starszego XT, SLX, Deore)

Napisano

@Jaca911różnie bywa teraz mam orginały ale zamieniki też miałem i dawały radę. Różnica taka że trzeba było je szlifować a buksy z nimi dostarczone były na szerokość nie szlifowaną.

@Lumperator no mają ale nie jest to takie denerwujące jak odległość od kiery. Przykładowo manetka Alivio też ma duży skok ale jest bliżej kiery i dłudość skoku jałowego nie przeszkadza

• 3 tygodnie później...
Napisano

A co byście zaproponowali ze stajni SRAM'a jako alternatywę dla Shimano?

Przeczytałem kilka tematów i opinie chwalące SRAM'a wcale nie są rzadkością..

A może zrobić małą hybrydę skoro i tak wylatują kaseta/przerzutki przód i tył oraz manetki?

Dla przypomnienia: opcja pierwsza z wykorzystaniem Shimano, która zrodziła się jako pierwsza to: kaseta/przerzutki SLX, manetki XT. łańcuch (?),

opcja nr.2 (SRAM)- (?)

opcja nr.3 (hybryda Shimano/SRAM)- (?)

Kwestia wymiany napędu nie jest jedyną związaną z rozbudową roweru. W najbliższych planach (czyt. do realizacji przed rozpoczęciem sezonu) jest rownież wymiana amorka i kół.

Aktualnie, rower (Lapierre ProRace 229) jest w specyfikacji fabrycznej - http://www.lapierre-...ace-229#onglets

Plany na ten rok: uczestnictwo w Skandii i Mazovii oraz lokalnych tego typu imprezach.

Napisano

Sramy to trochę inna bajka niż Shimano ze względu na system ESP. Myślę, że byłbyś zadowolony z działania nawet niższej grupy x-5, ale jeśli dysponujesz gotówką, to celuj w X-7 lub X-9 lub wyżej.

opcja nr 3: W jednym ze swoich rowerów mam takie pomieszanie. Stosuję Triggery X-5 z przerzutką tylną X-5, przednią LX FD-M581, kasetą CS-HG50 i korbą Deore FC-M590. Działa to dość sprawnie i nie mam powodów do narzekania. Zasada łączenia jest taka, że tylna przerzutka i prawa manetka muszą być ze sobą kompatybilne. Nie można tu mieszać systemu ESP z 2:1. Reszta zależy już tylko od fantazji składacza :)

Napisano

Ja mam u siebie korbe XT/ przerzutke przod Deore 530 , tył kaseta XT 9 rzedowa przerzutka Sram X9 + lancuch connex 800 (40 zł) zamiast 90zł i do tego gripy X0.Chodzi to wszystko o niebo lepiej .

A na zmieniarke shimano szkoda kasy. Kto przeszedl ten wie;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...