TFQ8 Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Dzisiaj rozebrałem bębenek piasty FH-M475 i mam pytanie. Ile powino znajdować się kulek w bębenku? U góry miałem 24 szt. ,a na dole 25 szt. Wydaje mi się że powinno być po równo 25 na górze i na dole. Kurcze wpisałem temat nie w ten dział co trzeba Przepraszam i proszę moderatorów o przeniesienie.
lyndowss Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Tak, powinno być 25 i 25 kulek. Jeżeli nie masz jednej to znaczy, że gdzieś zgubiłeś. Trudno chyba będzie Ci ją znaleźć. Ja sobie pożyczyłem ze starego pedała, który ma takie same kulki. Uważaj przy skręcaniu i nie dawaj dużo smaru na śrubę trzymającą bębenek. Mi się ona wykręciła podczas jazdy i ma teraz dziwny kształt, który chyba nie upośledza pracy, ale pewien nie jestem. W dodatku zacisnąłem za mocno konusy w piaście przez przypadek i wykończyłem bieżnie. Teraz koło obraca się, ale z takim jakby przeskokiem co jeden obrót.
TFQ8 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedż. Ja rok temu piasty serwisowałem i konusy raczej dobrze poskręcałem. Bieżnie,miski oraz kulki nie mają żadnych uszkodzeń,ale bębenek pierwszy raz rozbieram od nowości. Pozdrawiam .
beskid Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Brak jednej kulki to nie problem. Poskładaj do kupy i się nie przejmuj.
M333 Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Beskid dobrze radzi. Złóż w wariancie 24 i 25 kulek. Dla tej konstrukcji ważniejsza jest liczba podkładek jaką zastosujesz (te od regulacji luzu) oraz umiarkowana ilość niegęstego smaru (chodzi o sklejanie zapadek). Kilka tygodni temu robiłem serwis piasty znajomego (ztcp deore serii m510). Liczba kulek była dokładnie taka jak u Ciebie.
TFQ8 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Gdy rozkręcałem bębenek to bardzo uważałem na te kulki i raczej brakowało tej jednej. Ale podkładkę mam tylko jedną (tą od kasowania luzu) i mam wrażenie że ktoś grzebał przy tym. Rower kupiłem nowy ze sklepu 2 lata temu. Poskładam tak jak było,jak będą luzy to wtedy zaczne kombinować.
lyndowss Napisano 11 Stycznia 2013 Napisano 11 Stycznia 2013 Ale podkładkę mam tylko jedną (tą od kasowania luzu) i mam wrażenie że ktoś grzebał przy tym. Teoria spisków... Może się skleiły od smaru i nawet nie zauważyłeś. Ja tak miałem. Myślałem, że jest jedna grubsza i druga cieńsza, ale potem okazało się, że wszystkie takie same i jest ich kilka..
TFQ8 Napisano 11 Stycznia 2013 Autor Napisano 11 Stycznia 2013 Jest tylko jedna ,ale to nic jutro nasmaruje wszystko poskręcam i będzie się kręcić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.