hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Witam. Myślę nad zmianą kierownicy w moim cube attention Obecnie jest to standardowo mocowana w tym rowerze easton EA30 monkey bar, o długości 685mm. Myślałem na zmianą na coś dłuższego, i myślę żeby celować w coś w okolicach 720mm Więc teraz: 1.Czy lepiej wziąć coś jeszcze dłuższego? Czy moze zmiana z 685 na 720 będzie wystarczająca wg was? 2. Trzeba będzie korygować tą zmianę krótszym mostkiem? Nie chcę też wisieć na przednim kole, a teoretycznie przez dłuższą kierę będę bardziej pochylony w przód. 3. Co da taka zmiana? Liczę przede wszystkim na poprawę prowadzenia na zjazdach. 4. Jaką kierownicę polecicie? Od razu mówię że nie chcę karbonu. Chciałbym coś w podobnej klasie jak obecna kiera, będzie też super jak niedrogo uda się znaleźć coś wytrzymalszego i fajniejszego. Proszę o pomoc Pozdrower
miskov17 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 A może pytanie, po co Ci jeszcze szersza kiera? 685mm to już jest naprawdę szeroko, rozumiem wszelkie trendy itp ale 720mm w xc to jakaś abstrakcja. Wg mnie prowadzenia już za bardzo nie poprawisz, tak szerokie kierownice stosuje się w bardziej ekstremalnych odmianach kolarstwa a nie na codzień.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 po prostu chciałbym mieć lepszą kontrolę nad rowerem na zjazdach, a ostatnio dużo takowych pokonuje.
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Tylko zwróć uwagę, że mając tak szeroką kierownicę czasami nie zmieścisz się między drzewa i gleba murowana. Żeby nie robić OT podlinkuję Amoeba Borla - zbiera dobre opinie, jest polecana http://allegro.pl/pancerna-kierownica-amoeba-borla-dh-700mm-31-8-i2930811010.html Truvativ Hussefelt - nie znam tej kierownicy, ale dobra cena więc może akurat. http://allegro.pl/kierownica-truvativ-hussefelt-comp-700mm-20mm-40mm-i2919932494.html
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 te kiery które podales to 70cm. Odczuje jakąś zmianę przesiadając się z 685mm?
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Jeżeli mam być szczery to nawet jak przesiądziesz się na 720mm to nie odczujesz dużej zmiany. Masz już bardzo szeroką kierownicę i nawet jeśli odczujesz cokolwiek to tylko minimalnie lub placebo.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 Ojoj, wkradł się błąd. Obecna kierownica ma 660mm, nie 685mm. Czy więc zmiana z takiej długości na te 700/720mm ma większy sens?
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Te 4 czy 6 cm może trochę wpłynie na pewność prowadzenie, tylko czasem zamiast jechać trzeba uważać żeby się zmieścić. Jeżeli zaczynasz bardziej zjeżdżać, to może czas na zmianę roweru?
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 niestety, nie stać mnie obecnie na taki wydatek. Chcę jak najmniejszym kosztem póki co polepszyć jego prowadzenie, stabilność i ogólne radzenie sobie na zjazdach jak tylko to możliwe. Dlatego zastanawiam się między innymi nad zmianą kierownicy
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Jeżeli mam być szczery, to zostaw kierownicę, którą obecnie posiadasz i spożytkuj te pieniądze w inny sposób.
crashbash1 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Jeżeli rower jest użytkowany w XC, to po co kierownice dedykowane do DH/FR? Od siebie polecę kierownicę Crank Brothers Cobalt 2 Riser 700mm. Mam u siebie taką od ponad roku i dobrze się spisuje. Jest to oczywiście kierownica przeznaczona do XC.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 pewnie dlatego, żę są wytrzymalsze, a na wadze jakoś strasznie mi nie zależy
MokryxD Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 A jaka jest różnica między kierownicą XC, a DH/FR? Jest wytrzymalsza? Kolega nic nie pisał o wadze, tylko o cenie.
Piksel Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Szerokość to jakaś abstrakcja, nie wyobrażam sobie mieć w HT XC kiery szerszej niż te 620-640cm. @up. Kiery do DH są bardziej wytrzymałe, tylko po co montować takie kowadło w rowerze XC?Alu kiera 150-160g przy 580mm ma już w zupełności wystarczającą wytrzymałość.
crashbash1 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Nie jestem pewien czy to, że teoretycznie jest wytrzymalsza odczuje się rowerze XC. Za to z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że kiedyś miałem kierownicę Truvativ Hussefelt DH 680mm, a teraz mam kierę CB 700mm, przeznaczoną do XC, i zmian w sztywności nie odczułem. Jedynie waga się zmniejszyła, a kierownica wydłużyła.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 @crashbash1 widzę że ty masz w swoim el-nino kierownicę 700mm Mógłbyś napisać jak się rower prowadzi z taką długą kierownicą? Jakie masz odczucia po przesiadce z krótszej?
crashbash1 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 W mojej ocenie jest bardzo dobrze. Zdecydowanie wygodniej jeździ mi się z szeroką kierownicą niż wąską. Łatwiej się skręca i bardziej komfortowo jedzie. Jednak mówię to jako niedzielny rowerzysta, a na dodatek głównie ścieżkowiec. Odnośnie trudności ze zmieszczeniem się, to rozumiem że problemy mogą być przy kierownicach o szerokości >780, ale nie 700. Bądźmy poważni. Co do zmiany 680mm na 700mm to praktycznie nie odczułem różnicy.
tobo Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Trendy są takie by jeździć na "trzepaku"; 700, 750, 800... Ja mam fulla am i "trendowo" powinien mieć możliwie szerokie wiosło. Ja zatrzymałem się przy 685, sugestie były też żebym skrócił mostek, mam 100 mm. Z szerszą czułem się źle, podobnie jak z krótkim mostkiem.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 chyba mam rozwiązanie. Kupię tego samego monkey bara, tylko dłuższego o 2,5cm.- czyli 685mm http://allegro.pl/easton-ea30-riser-31-8-685-30mm-kierownica-bc-pl-i2861087555.html a może warto by było dołożyć do takiego czegoś? http://allegro.pl/nowa-kierownica-easton-vice-31-8x711mm-xc-am-2012-i2903708683.html Ustawiłem sobie gripy szerzej, tak jakby to wygladało przy 685mm, i czuć różnicę tych 2,5cm. Tylko czy ta zmiana i 2,5cm wpłynie w jakikolwiek sposób na prowadzenie roweru?
robertos102 Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 Witam Co do szerokości kierownicy to dodam coś od siebie. W ramie HT miałem kierownicę 660mm a teraz w FS mam 710mm i powiem szczerze,że zastanawiam się nad zmianą na krótszą. Szeroka ma swoje plusy,bo komfortowo się prowadzi,zjazdy dużo pewniejsze ale za to na szybkich singletrackach zdecydowanie lepsza jest krótka kiera,dużo lepsze manewrowanie.Zadaj sobie pytanie,dlaczego chcesz zmienić swoją kierownicę. Może pożycz od kogoś długą kierownicę i zobacz jak Ci się na niej jeździ. pozdr. R/
derwisz Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 A może spróbuj zmienić z monkeybara na coś płaskiego. Odczujesz większą różnicę niż te dodatkowe 2cm. Tylko nie wiem czy tego wlaśnie oczekujesz. Jeździłeś kiedyś na płaskiej? Dla mnie jest o wiele wygodniejsza, bardziej mi pochodzi. Mam w rowerze 700 i nie zdarzyło mi się przychaczyć, choć często było blisko.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 @robertos102 właśnie dlatego teraz nie biorę pod uwagę 720, tylko 685-700. Tylko nie wiem czy wymiana 660 na 685 za 80zł ma sens @derwisz płaskie kiery z kolei nie przemawiają zbytnio do mnie
Sol Napisano 7 Stycznia 2013 Napisano 7 Stycznia 2013 IMO 68 cm to rozsądne max w HT, szersze to już overkill. Owszem trend jest teraz taki, że im szerzej tym lepiej, ale to jest trend dotyczący AM/enduro/fr, gdzie mostki rzadko przekraczają 50 mm. Żeby docenić to co masz możesz zrobić odwrotnie i wyhaczyć gdzieś po taniości prostą 58 cm. Zalicz parę zjazdów, a zobaczysz że teraz jest dobrze - gwarantuję Tak czy inaczej szeroka kiera nie jest panaceum na zjazdy. Panaceum na zjazdy jest technika.
hellfirez1 Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Napisano 7 Stycznia 2013 Ok, dzięki wielkie za pomoc wszystkim, wszystko mam już objaśnione
kello Napisano 14 Stycznia 2013 Napisano 14 Stycznia 2013 Ja od 7 lat jeżdzę w rowerze HT z kierownicą 720 giętą do DH i nie wyobrażam sobie inaczej. Miałem przez jakiś czas prostą 580 w jednym z rowerów, miałem też lekko giętą 620 carbonową, ale i tak wracałem do giętej szerokiej kiery. Mostki miałem 40mm, teraz mam 80mm i jest to optimum. Kiera Amoeba DH, ktoś już podawał linka do niej. Miałem też da bomb tribal bar i chyba zmienię na nią znów. Rama to GT Zaskar. Jeździ się super, szczególnie na zjazdach, na ostrych podjazdach brakuje przyczepności przedniego koła, trzeba się mocniej pochylać. Rower lepiej reaguje na skręty, jest łatwiejszy w prowadzeniu na zjazdach ale jednocześnie bardziej nerwowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.