Skocz do zawartości

[kierownica] Kwadratowa kierownica

rider96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam w planach kupić nową kierownicę do swojego roweru. Chodzi mi o kierownicę do roweru miejskiego i zastanawiam się nad kierownicą "kwadratową". Kierownica wygląda dość kultowo i będzie pasować do mojego roweru, ale mam jeden problem. Zastanawiam się czy taką kierownicę się dobrze trzyma i czy przy dłuższych trasach nie bolą nadgarstki. Jeżeli ktoś z Was miał styczność z taką kierownicą to proszę o odpowiedź :D

Dołączam link do zdjęcia kierownicy:

http://www.rowerystylowe.pl/kierownica-chromowana-holland-tour-kwadratowa-p-5174.html

Kierownice widać tylko na pierwszym zdjęciu, na pozostałych dwóch jest całkiem inny model :)

Napisano

A jak do ergonomii ma się kierownica typu jaskółka?

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Na co dzień będę robił krótkie trasy po 10-20km, ale zdarzają mi się trasy po 80-100km. Chcę żeby rower by jak najwygodniejszy i przy tym dobrze wyglądał. Nie chcę też jeździć z jakimiś większymi prędkościami, wiadomo że z taka kierownicą jest większy opór powietrza, ale żeby jeździć z prędkościami 25-30km/h raczej nie będzie problemu.

Hello. Co prawda, nie mam doświadczenia z tego typu kierownicami, ale może ten artykuł, nieco rozwieje Twoje wątpliwości:

Portal dla pasjonatów sportów rowerowych gocycling.pl - Ergonomiczna pozycja na rowerze

Bardzo dobry artykuł, wielkie dzięki!

Napisano

Moim skromnym zdaniem 25-30 km/h (mniemam że chodzi o średnią prędkość danego przejazdu) na takiej kierownicy to będzie trochę męczarnia ale rób jak uważasz. :D

Napisano

Ja nabyłem ostatnio taki wynalazek

824279_1.jpg

Xtreme handlebar Pro Free Town II at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com

a rower z takim wynalazkiem może wyglądać tak...

Multitask_3.JPG

Reszta obrazków i więcej szczegółów tutaj - Storck Multitask Road 2009 "Wummer" on velospace, the place for bikes

To nie mój rowerek, ja jeszcze nie założyłem, ponieważ jestem jeszcze na etapie poszukiwania nowego mostka.

Na pewno bardziej to ergonomiczne i przyjazne dla dłuższych dystansów niż "kwadratowa", a swój "klimat" też posiada Great.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...