rider96 Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Witam! Mam w planach kupić nową kierownicę do swojego roweru. Chodzi mi o kierownicę do roweru miejskiego i zastanawiam się nad kierownicą "kwadratową". Kierownica wygląda dość kultowo i będzie pasować do mojego roweru, ale mam jeden problem. Zastanawiam się czy taką kierownicę się dobrze trzyma i czy przy dłuższych trasach nie bolą nadgarstki. Jeżeli ktoś z Was miał styczność z taką kierownicą to proszę o odpowiedź Dołączam link do zdjęcia kierownicy: http://www.rowerystylowe.pl/kierownica-chromowana-holland-tour-kwadratowa-p-5174.html Kierownice widać tylko na pierwszym zdjęciu, na pozostałych dwóch jest całkiem inny model
bukakewarior Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Hello. Co prawda, nie mam doświadczenia z tego typu kierownicami, ale może ten artykuł, nieco rozwieje Twoje wątpliwości: http://www.gocycling.pl/szprzet/porady/item/71-ergonomiczna-pozycja-na-rowerze
Keke Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 O jakich dystansach mówisz, dla jednego 100km to duzo, a dla drugiego 10km
bukakewarior Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 Znalazłem jeszcze jeden "artykuł". Sorki za "rozrzut" Holender na dłuższe dystanse ... | Miłośnicy 'Holendrów' 2) kierownica a nadgarstki - wygięcie kierownicy narzuca specyficzne ułożenie dłoni, już po ok 50 km odczuwałem silny ból nadgarstków, po asfalcie jeszcze dało się jechać ale szuter czy leśna ścieżka to był dla mnie koszmar
Tofi Napisano 5 Stycznia 2013 Napisano 5 Stycznia 2013 A jak do ergonomii ma się kierownica typu jaskółka? Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Schwefel Napisano 6 Stycznia 2013 Napisano 6 Stycznia 2013 Takie rowery i kierownice nie są do pokonywania długich tras. Zwykle holendrem nie robi się więcej jak 10-20km i wtedy nikt nie narzeka.
rider96 Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Napisano 6 Stycznia 2013 Na co dzień będę robił krótkie trasy po 10-20km, ale zdarzają mi się trasy po 80-100km. Chcę żeby rower by jak najwygodniejszy i przy tym dobrze wyglądał. Nie chcę też jeździć z jakimiś większymi prędkościami, wiadomo że z taka kierownicą jest większy opór powietrza, ale żeby jeździć z prędkościami 25-30km/h raczej nie będzie problemu. Hello. Co prawda, nie mam doświadczenia z tego typu kierownicami, ale może ten artykuł, nieco rozwieje Twoje wątpliwości: Portal dla pasjonatów sportów rowerowych gocycling.pl - Ergonomiczna pozycja na rowerze Bardzo dobry artykuł, wielkie dzięki!
kraszak Napisano 9 Stycznia 2013 Napisano 9 Stycznia 2013 Moim skromnym zdaniem 25-30 km/h (mniemam że chodzi o średnią prędkość danego przejazdu) na takiej kierownicy to będzie trochę męczarnia ale rób jak uważasz.
dziobolek Napisano 10 Stycznia 2013 Napisano 10 Stycznia 2013 Ja nabyłem ostatnio taki wynalazek Xtreme handlebar Pro Free Town II at a low price in the online bike shop www.rosebikes.com a rower z takim wynalazkiem może wyglądać tak... Reszta obrazków i więcej szczegółów tutaj - Storck Multitask Road 2009 "Wummer" on velospace, the place for bikes To nie mój rowerek, ja jeszcze nie założyłem, ponieważ jestem jeszcze na etapie poszukiwania nowego mostka. Na pewno bardziej to ergonomiczne i przyjazne dla dłuższych dystansów niż "kwadratowa", a swój "klimat" też posiada
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.