Skocz do zawartości

[2500zł] Rower górski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli lekki teren i asfalt to większa część twojej jazdy to faktycznie cross może być dobry pomysłem.

Wiadomo w górach nie poszalejesz tak jak na MTB, ale przejachać przejedziesz.

Napisano

Wróciłem i jak to w sklepie każdy ma swoje teorie.

Zaproponowano tak :

Cannondale Trail SL 4 za 2,5tys

Trek 4300 Disc za 2,2tys

Centurion Backfire 400 za 2.4tys

Medrida TFS 300 V za 2,2tys

Unibike EVOLUTION za 2,tys

Sprzedawcy twierdzą, że najważniejsza jest rama i tu polecają np Treka czy Cannondale, a drudzy twierdzą, że ma o wiele lepszy osprzęt od Treka, Centurion czy Meridy. I na koniec, że Cannondale Trail SL 4 to jest dobry wybór, ale płaci się za markę. I jeszcze w kwestii zakupu przez www to taki sprzedawca nie daje gwarancji na rower. Też mówili, że nie warto brać Treka chociażby, dlatego iż ma gwarancje dożywotnią na ramę, a z tym naprawami gwarancyjni jest różnie czyli źle. Jeden stwierdził, że ramy i tak ci sami Chińczycy spawają, więc najważniejszy jest osprzęt, więc polecał Unibike.

Napisano

Pomijając kwestię gwarancji, wiesz, co jest najzabawniejsze? Każde z tych stwierdzeń jest prawdą. Rzecz w tym, że każde dotyczy innego przedziału cenowego.

Skoro masz 2-2,5 tysiąca złotych, szukaj jak najlepszego osprzętu. W tej półce cenowej ramy stoją na tym samym poziomie technologicznym więc szkoda przepłacać za znaczek.

Napisano

Jeżeli jeździsz dużo w ostrym terenie, w błocie itp to wg mnie najlepiej będzie rower z tarczami i gorszym osprzętem np Centurion lub Unibike.

Jednak jeśli nie jeździsz często po mokrym to Vki Ci wystarczą i wtedy lepiej Meridę, który chyba już linkowałem w tym temacie.

Ramy faktycznie i tak wszystkie są w Chinach lub Taiwanie robione, ale na to nic nie poradzimy.

W tej kwocie im droższy znaczek tym gorszy jest inny osprzęt.

Napisano

A co z tym Trekiem czy Cannondale ? Tej Meridy szukałem co linkowałeś, ale u mnie w mieście nikt jej nie ma. No ale jak jest z tymi zakupami przez internet i gwarancją takich rowerów ?

Napisano

Z tego co mi wiadomo to albo w razie problemu dzwonisz do dystrybutora/sklepu i przysyłają kuriera po rower/część.

Zakup roweru przez internet to jak każdy inny zakup, tylko trochę droższa przesyłka. Po przyjściu paczki musisz zamontować przednie koło, sztycę z siodłem, mostek z kierownicą.

Napisano

Jakoś nie nabrałem zaufania do kupienia roweru przez internet :/ . Za dużo może być ,,roboty" z naprawami gwarancyjnymi czy nawet ze skręceniem go żeby było prawidłowo.

Dlatego zapłacę więcej ale będę wiedział gdzie się zgłosić.

To jeszcze co z tymi http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/ROWERY/kolekcja-2012/trek-4300-disc-2012 i http://skleprowerowy.bydgoszcz.pl/ROWERY/kolekcja-2012/cannondale-trial-sl-4

Napisano

Ten Trek ma osprzęt lipny, a Cannodale nie lepszy.

Jeżeli masz wybierać to raczej między Centurion, a Unibikiem z kierunkiem ku temu drugiemu.

Ta Merida też niczego sobie, ale osprzęt podobny i jeszcze na Vkach. Jeżeli w podobnej cenie masz i Vki i hydrauliki to lepiej tarcze.

Napisano

Northec pokazal modele na 2013

http://tnij.org/tvvs

model za 2499zl (29er)

Alu 6061, 17" 19" 21"

Widelec Rock Shox 28TK MG Poploc 100mm

Przerz. T Shimano RD-662 SLX

Przerz. P Shimano FD-M591 Deore

Manetki Shimano SL-M590 R9 Deore

Korba Shimano FC-M391 44x32x22T

Hamulce Shimano DB-M445 Hydr.

Łańcuch Sram PC 951

Kaseta Sram PG-950 11-34T

Piasty Sram 306 F/R 32H QR

Obręcze Master Disc 32H

Opony Schwalbe Rapid Rob 29x2,10

Siodło San Marco Ponza

Kierownica Northtec 31,8 680mm

Mostek Northtec 100/120mm

Wspor. Sidoła Northtec 30,8 350mm

Napisano

Właśnie Unibike Flite mam jeszcze na oku, bo nawet chyba ma lepszy osprzęt chyba do Cannondale Trail SL 4.

Cuba nie mam gdzie kupić u siebie.

A Merida jakaś, by się nie znalazła lub Centurion / Trek ?

Napisano

Faktycznie będzie problem żeby zmieścić się w 3tys za Backfire 600. Jak będzie dostępny raczej zdecyduję się na Unibike Flite. Backfire 400 odpuszczam.

Napisano

Będzie Ci dobrze służył. Ma już nowego XCRa, co działa, a nie tylko udaje działanie.

Hamulce są bardzo dobre, moc jest wystarczająca. Napęd jest jak najbardziej w porządku.

Jak kupisz to nie zapomnij pochwalić się nabytkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...