Skocz do zawartości

[korba] Sram X0 - suport GXP / BB30 - jaki ?

hyper2002

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem w trakcie składania roweru, napęd chce zbudować na grupie Sram X0 . I tutaj mam małą zagwozdkę ponieważ już sam nie wiem ,z tego co rozumiem ze strony producenta, korba Truvativ X0 3x10 Crankset występuje w różnych wersjach - pod różne wkłady suportu :

"Available in the following bottom bracket configurations: PF30, BB30, GXP and GXP PF" -> źródło: Sram

i pytanie teraz na jaki środek się zdecydować ?? Czy to ma jakieś znaczenie ?? Z tego co wiem to chyba BB30 jest najlżejsze, ale nie mogę znaleźć takiej korby z tym środkiem w sklepach internetowych. Wszędzie widzę GXP . Koszt suportu Truvativ GXP BSA z tego co się orientuje to koszt rzędu 120 zł: LINK . Czy przy BB30 potrzebne są sam łożyska takie jak tu: LINK, czy cały wkład BB30 PressFit: LINK (czy to już inny rodzaj środka) ?

Czy ma jakieś znaczenie które rozwiązanie wybiorę ? Czy tylko waga czy jeszcze jakieś inne znaczenie ?

I druga sprawa odnośnie montażu, czy będę sam w stanie zamontować suport+korbę czy potrzebuję jakiś specjalnych kluczy ?

Dziękuje za radę .

Napisano

O panie... To grubsza sprawa . Nie mam zielonego pojęcia bo ramy jeszcze nie mam, A jest to Cube AMS 150 ... jeśli cokolwiek to podpowie i pozwoli określi czego będę potrzebował .

Napisano

Na początek sprawa jest prosta. Jak kupisz ramę na wciskany suport czyli PF to potem trzeba się zastanowić nad korbą;

- Suporty PF są kompatybilne z wszystkimi korbami przystosowanymi do montażu z suportem o łożyskach umieszczonych na zewnątrz ramy.

- suporty Shimano ,FSA (Megaaxo) można stosować zamiennie bez kłopotu.

- suporty SRAMA działają tylko z jego korbami.

Czyli najpierw korba potem suport.

Napisano

W tej ramie masz PressFit SM-BB91-41.

41mm srednica mufy

91mm szerokosc mufy

Pod korby o srednicy oski 24mm

BB30 korby sa lzejsze, mimo wiekszej srednicy. Oski sa aluminiowe i krotsze niz w 24mm, gdzie oski sa stalowe, czasami Ti.

Napisano
  W dniu 28.12.2012 o 20:18, beskid napisał:

Na początek sprawa jest prosta. Jak kupisz ramę na wciskany suport czyli PF to potem trzeba się zastanowić nad korbą;

- Suporty PF są kompatybilne z wszystkimi korbami przystosowanymi do montażu z suportem o łożyskach umieszczonych na zewnątrz ramy.

- suporty Shimano ,FSA (Megaaxo) można stosować zamiennie bez kłopotu.

- suporty SRAMA działają tylko z jego korbami.

Czyli najpierw korba potem suport.

Korbę już wiem jaką chce , SRAM X0 3x10 , rama taka jak wyżej w drodze...

środek suportu ustalone PressFit BB , dokładnie to oznaczenie co podał kolega : PressFit SM-BB91-41... Jak teraz patrzeć na suport do tego ? Bo zaczynam się gubić w tych oznaczeniach .

Trochę czarna magia się z tego zrobiła

Napisano

Kolega trochę Ci pomieszał. SM-BB91 to oznaczenie modelu. Ważne jest tylko to 41A - suport do ram MTB. Ale że to nie Shimano, potrzebujesz po prostu suportu Pressfit GXP, takiego o: Truvativ Pressfit GXP BB | SRAM W opisie możesz jeszcze znaleźć dopisek BB92 czy MTB.

No i właśnie, tylko nie kup takiego: http://cdn1.bigcommerce.com/server3900/d2cfc/products/4255/images/23671/SRAM_BB_GXP__38336.1336950566.1280.1280.jpg To suport szosowy.

Napisano
  W dniu 28.12.2012 o 22:15, Fenthin napisał:

Kolega trochę Ci pomieszał. SM-BB91 to oznaczenie modelu. Ważne jest tylko to 41A - suport do ram MTB. Ale że to nie Shimano, potrzebujesz po prostu suportu Pressfit GXP, takiego o: Truvativ Pressfit GXP BB | SRAM W opisie możesz jeszcze znaleźć dopisek BB92 czy MTB.

No i właśnie, tylko nie kup takiego: http://cdn1.bigcomme...6.1280.1280.jpg To suport szosowy.

Ok, to teraz już trochę skumałem o co chodzi . Bo ten suport BB30 PressFit nie przejdzie do mojej ramy? ma za dużą średnicą - 46mm ? Gdzie ja potrzebuje średnicę 41mm ?

Napisano
  W dniu 28.12.2012 o 23:07, 1415chris napisał:

Dokladnie.

Z tym, ze, o czym wspomnial Fenthin, potrzebujesz PF dla sramowskiego GXP. Suporty PF dla srama i shimano nie sa kompatybilne.

Wielkie dzięki panowie. Wszystko jasne .

Teraz dylemat czy iść w 3x10 czy 2x10 oraz jakie przełożenia jeżeli 2x10 czy zęby 26-39, 28-42, 24-38, 22-26 ....

Kaseta PG-1050 11-36... Jak to dobrać nie mając punktu 'odniesienia'... :? Jakaś najbardziej uniwersalna opcja sprawdzająca się zarówno przy jeździe po płaskim (niższe biegi) , i przy podjazdach ... :?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.