Skocz do zawartości

[napęd] Jaką kasetę i łańcuch wybrać ?

typol034

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jestem posiadaczem roweru Giant Talon 2 disc od 2 lat i od początku jest dużo problemów z napędem. Od nowości zamontowana była kaseta Deore SHIMANO HG50, 11-34, 9 biegów i łańcuch SHIMANO HG73 (LX). Nie pamiętam juz dokładnie co sie stało, zapewne lańcuch sie urwał. Nastepnie kupiłem taki sam łańcuch było ok do czasu aż aż zęby na 9-tym biegu nie zaczęły przeskakiwać. Zakupiłem kasetę z łańcuchem w zestawie ( kaseta taka sama i łańcuch chyba trochę słabszy (Deore). Łańcuch się urwał ponownie :) Żeby dojeździc do konca sezonu kupiłem chyba taki sam łańcuch ktory mam do tej pory i już cos sie dzieje, co jakis czas przeskoczy i tym samym ora kasetę. Łańcuchy zdarza mi się często urywać. Najbardziej pamiętam sytuację gdy jechalem ulicą, mocniej przycisnąłem pedał aby zdązyc przed światłami, łańcuch przeskoczył na kasecie i tym samym się urwał. Dużo korzystam z 9-tego biegu, i patrząc na kasete ostatnie biegi są najbardziej zużyte. Dodam że na łańcuchach nie jeździłem kosmicznych odległości - myślę że było to w granicach 800-1300 km (max) na jednym łańcuchu. W starym rowerze 7 biegowym, nie zdarzyło mi sie urwac łańcucha ani wymieniać kasety czy korby. Czym może być to spodowane ?

Głównie zmierzam do tego aby zadać wam pytanie. Jaki zestaw włożyć do tego rowerku abym spokojnie mógł wyruszyć w trasę bez obawy że urwę łańcuch i nie dojade do domu ? Myślałem od grupie Deore XT - łańcuch + kaseta, a może nawet korbe wymienic - choć obecna nie jest jeszcze w złym stanie. Może SRAM albo inne firmy robią wytrzymalsze części ? Głównie chodzi mi o wytrzymałość, aby nie wymieniać napędu co chwilę.

Napisano

Dużo korzystam z 9-tego biegu, i patrząc na kasete ostatnie biegi są najbardziej zużyte. Dodam że na łańcuchach nie jeździłem kosmicznych odległości - myślę że było to w granicach 800-1300 km (max) na jednym łańcuchu. W starym rowerze 7 biegowym, nie zdarzyło mi sie urwac łańcucha ani wymieniać kasety czy korby. Czym może być to spodowane ?

Głównie chodzi mi o wytrzymałość, aby nie wymieniać napędu co chwilę.

Jeszcze mi powiedz, że używasz dosyć często 9-ki na kasecie do spółki z największym blatem korby. Odpowiem, jest to nie realne chyba, że wspomagasz się blatem środkowym. Ergo robisz przekosy na napędzie i …. masz przyczynę jego demolki. Jestem w błędzie?? Jeżdzi się tu ostro po łańcuchach od Shimano na 9 sp. Może i szybko się zużywają ale na pewno nie maja tendencji do zrywania się.

• Mod Team
Napisano

Ja co prawda nie jeździłem na szimanowskich czainach ale robiłem przekosy w stylu 3x3 czasami 3x2. kiedyś 3x3 było mom standardowym biegiem i nie zauważyłem żeby mi cokolwiek z tego tytułu sie zużyło. Dlatego uważam łańcuch connexa jaki ujeżdżam od wielu tysięcy jako najlepszy bo jest tani i wytrzymały.

Napisano

<p>Co do pytania Beskida, nie wiem czy zrozumiałem sens Twojego pytania, ale : zdarza sie zmieniać z 3x9 na niski bieg np 1x9, mam tendencję do częstszego operowania lewą manetką aniżeli prawą :P

Co do zaproponowanego zestawu : jest on 8-speed, przypomne ze ja mam kasete i manetki 9-speed.

Dzieki za odpowiedzi i piszcie jeszcze wiecej propozycji :)

Co myślicie o włożeniu kasety SRAM PG-950 lub PG-980 a do tego łańcuch SRAM PC-991,971 lub 951 (PC-991 ponoć najlepszy) oraz korba deore ? Jeżeli cena ma byc trochę większa ale naped bedzie duzo wytrzymalszy od starego zestawu to wole dołożyć troche kasy

• Mod Team
Napisano

Bez sensu, panie bez sensu. Robisz przekosy na łańcuchu i w tym tkwi problem.

Powinieneś jeździc na mniej - więcej następujących biegach przy kasecie dziewięcio rzędowej:

zakładając że 1 z przodu to najmniejsza koronka a 9 to najmniejsza zębatka z tyłu powinno to wyglądac tak:

1 przód to biegi 1-4 tył(gdzie 4 to już lekki przekos ale podkreślam lekki czyli dopuszczalny)

2 przód to biegi 3-6 tył (choc długotrwała jazda na 3 nie jest wskazana)

3 przód to biegi 5-9 tył. Na bardzo krótką metę można posiłkowac się biegiem 4 - np ścigasz się pod górkę itp.

Wg tych rad napęd powinien wystarczac na dwu lub nawet trzykrotnie większe od deklarowanych przebiegów.

Napisano

Kaseta sram pg950 + dwa łańcuchy pc951 oraz korba deore.

Przejechane 8500tyś do pracy i kilkanaście maratonów żadnych problemów.

Polecam i pozdrawiam :thumbsup: .

Napisano

A może zamiast korby deore pozostanę wybrać coś Truvativ'a ? Obecnie mam FSA Dyna Drive i jeszcze sie trzyma. Jakie modele są godne uwagi ?

Napisano

A jak zmieniac to na jaką ? :)

Z blatami nie wiem czy bedzie mi sie chciało bawic i szukać, dodam że suport coś szwankuje, moze wystarczy przesmarować, ale jakąś korbe warto miec na oku żeby w razie czego wiedziec co kupić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...