typol034 Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Witam. Jestem posiadaczem roweru Giant Talon 2 disc od 2 lat i od początku jest dużo problemów z napędem. Od nowości zamontowana była kaseta Deore SHIMANO HG50, 11-34, 9 biegów i łańcuch SHIMANO HG73 (LX). Nie pamiętam juz dokładnie co sie stało, zapewne lańcuch sie urwał. Nastepnie kupiłem taki sam łańcuch było ok do czasu aż aż zęby na 9-tym biegu nie zaczęły przeskakiwać. Zakupiłem kasetę z łańcuchem w zestawie ( kaseta taka sama i łańcuch chyba trochę słabszy (Deore). Łańcuch się urwał ponownie Żeby dojeździc do konca sezonu kupiłem chyba taki sam łańcuch ktory mam do tej pory i już cos sie dzieje, co jakis czas przeskoczy i tym samym ora kasetę. Łańcuchy zdarza mi się często urywać. Najbardziej pamiętam sytuację gdy jechalem ulicą, mocniej przycisnąłem pedał aby zdązyc przed światłami, łańcuch przeskoczył na kasecie i tym samym się urwał. Dużo korzystam z 9-tego biegu, i patrząc na kasete ostatnie biegi są najbardziej zużyte. Dodam że na łańcuchach nie jeździłem kosmicznych odległości - myślę że było to w granicach 800-1300 km (max) na jednym łańcuchu. W starym rowerze 7 biegowym, nie zdarzyło mi sie urwac łańcucha ani wymieniać kasety czy korby. Czym może być to spodowane ? Głównie zmierzam do tego aby zadać wam pytanie. Jaki zestaw włożyć do tego rowerku abym spokojnie mógł wyruszyć w trasę bez obawy że urwę łańcuch i nie dojade do domu ? Myślałem od grupie Deore XT - łańcuch + kaseta, a może nawet korbe wymienic - choć obecna nie jest jeszcze w złym stanie. Może SRAM albo inne firmy robią wytrzymalsze części ? Głównie chodzi mi o wytrzymałość, aby nie wymieniać napędu co chwilę.
bukakewarior Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Hej. Zaglądnij tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych/
mariusz231 Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Bez szukania set hg51 i connex 804 spokojnie starczy na 5000 a przy dwoch lancuchach na wiecej Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
beskid Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 Dużo korzystam z 9-tego biegu, i patrząc na kasete ostatnie biegi są najbardziej zużyte. Dodam że na łańcuchach nie jeździłem kosmicznych odległości - myślę że było to w granicach 800-1300 km (max) na jednym łańcuchu. W starym rowerze 7 biegowym, nie zdarzyło mi sie urwac łańcucha ani wymieniać kasety czy korby. Czym może być to spodowane ? Głównie chodzi mi o wytrzymałość, aby nie wymieniać napędu co chwilę. Jeszcze mi powiedz, że używasz dosyć często 9-ki na kasecie do spółki z największym blatem korby. Odpowiem, jest to nie realne chyba, że wspomagasz się blatem środkowym. Ergo robisz przekosy na napędzie i …. masz przyczynę jego demolki. Jestem w błędzie?? Jeżdzi się tu ostro po łańcuchach od Shimano na 9 sp. Może i szybko się zużywają ale na pewno nie maja tendencji do zrywania się.
Mod Team Puklus Napisano 19 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2012 Ja co prawda nie jeździłem na szimanowskich czainach ale robiłem przekosy w stylu 3x3 czasami 3x2. kiedyś 3x3 było mom standardowym biegiem i nie zauważyłem żeby mi cokolwiek z tego tytułu sie zużyło. Dlatego uważam łańcuch connexa jaki ujeżdżam od wielu tysięcy jako najlepszy bo jest tani i wytrzymały.
typol034 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 <p>Co do pytania Beskida, nie wiem czy zrozumiałem sens Twojego pytania, ale : zdarza sie zmieniać z 3x9 na niski bieg np 1x9, mam tendencję do częstszego operowania lewą manetką aniżeli prawą Co do zaproponowanego zestawu : jest on 8-speed, przypomne ze ja mam kasete i manetki 9-speed. Dzieki za odpowiedzi i piszcie jeszcze wiecej propozycji Co myślicie o włożeniu kasety SRAM PG-950 lub PG-980 a do tego łańcuch SRAM PC-991,971 lub 951 (PC-991 ponoć najlepszy) oraz korba deore ? Jeżeli cena ma byc trochę większa ale naped bedzie duzo wytrzymalszy od starego zestawu to wole dołożyć troche kasy
Mod Team mrmorty Napisano 19 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2012 Bez sensu, panie bez sensu. Robisz przekosy na łańcuchu i w tym tkwi problem. Powinieneś jeździc na mniej - więcej następujących biegach przy kasecie dziewięcio rzędowej: zakładając że 1 z przodu to najmniejsza koronka a 9 to najmniejsza zębatka z tyłu powinno to wyglądac tak: 1 przód to biegi 1-4 tył(gdzie 4 to już lekki przekos ale podkreślam lekki czyli dopuszczalny) 2 przód to biegi 3-6 tył (choc długotrwała jazda na 3 nie jest wskazana) 3 przód to biegi 5-9 tył. Na bardzo krótką metę można posiłkowac się biegiem 4 - np ścigasz się pod górkę itp. Wg tych rad napęd powinien wystarczac na dwu lub nawet trzykrotnie większe od deklarowanych przebiegów.
TFQ8 Napisano 19 Grudnia 2012 Napisano 19 Grudnia 2012 Kaseta sram pg950 + dwa łańcuchy pc951 oraz korba deore. Przejechane 8500tyś do pracy i kilkanaście maratonów żadnych problemów. Polecam i pozdrawiam .
typol034 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 A może zamiast korby deore pozostanę wybrać coś Truvativ'a ? Obecnie mam FSA Dyna Drive i jeszcze sie trzyma. Jakie modele są godne uwagi ?
Airsofter Napisano 19 Grudnia 2012 Napisano 19 Grudnia 2012 Obecnie mam FSA Dyna Drive i jeszcze sie trzyma Jak ci się "skończy" korba to wystarczy wymienić same blaty
typol034 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Napisano 20 Grudnia 2012 A jak zmieniac to na jaką ? Z blatami nie wiem czy bedzie mi sie chciało bawic i szukać, dodam że suport coś szwankuje, moze wystarczy przesmarować, ale jakąś korbe warto miec na oku żeby w razie czego wiedziec co kupić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.