mihalp90 Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Witam. Moje pytanie dotyczy kaset. Czy kasety szosowe są bardziej wytrzymałe od kaset mtb? Czy kaseta szosowa z Campą C9 przejedzie więcej niż mtb z C9?
tobo Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 Kasety szosowe nie są bardziej wytrzymałe od kaset mtb. Mają inne zestopniowanie.
Mod Team safian Napisano 8 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2012 No właśnie, bezpośrednio (w sensie wytrzymałość materiału) nie są specjalnie bardziej wytrzymałe (chociaż to w większości zależy od łańcucha, bo to przez niego kaseta się zużywa), ale jeżeli nie używasz skrajnych przełożeń to w ciaśniej zestopniowanej kasecie będziesz używał więcej zębatek w kasecie co w pewien sposób wpłynie na jej przebieg (chociaż i tak kilka łańcuchów bardziej wpłynie na żywotność).
mihalp90 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Napisano 8 Grudnia 2012 Dzięki, takich konkretów oczekiwałem. Myślicie że kaseta pokroju tiagry wystarczy?
Mod Team safian Napisano 8 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 8 Grudnia 2012 Nie wiem do czego ma wystarczyć, ale generalnie jest to jedna z bardziej opłacalnych kaset
redbull1 Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 jeśli nie chcesz mieć zużytej kasety po X km to zmieniaj łańcuchy ale nie np HG93 tylko HG73 i mniej wtedy mniej sie koronki zużyja w kasecie (jesli kaseta będzie z wyższej półki)
GhOsTwrc Napisano 8 Grudnia 2012 Napisano 8 Grudnia 2012 ja mam tiagre 10s 11-25 i mozna tym latac kozystajac z calego jej zakresu , podjazdy powyzej 20% moga byc troszke klopotliwe ale ogolnie idzie wjechac. Kaseta ta vyla zalozona z przerzutka xt 780 i nie chodzilo to jakos rewelacyjnie ,ale jezdzic sie da.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.