Skocz do zawartości
  • 0

Bagażnik przedni do 29er

Gość Adrian

Pytanie

Gość Adrian
Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Zwracam się do was z prośbą o odpowiedź na pytanie czy jest na rynku jakiś bagażnik pasujący do roweru Authora (model Traction 29).

Na co dzień używam rowerku do poruszania się po wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej ale planuję podróż do Pragi w związku z czym sakwy znajdujące się z tyłu mogą okazać się niewystarczające, a poza tym słyszałem, że dobrze jest rozłożyć masę na przód i tył stąd też moje pytanie.

Szukałem w różnych sklepach internetowych, ale z reguły są takie montowane do mocowań pod V-brake a Traction ma tarczę i gładki widelec bez punktu zaczepienia.

Znalazłem coś takiego tylko zastawaniem się czy będzie pasować i czy w ogóle spełnia swoją rolę:

http://www.szumgum.com/bagaznik-rowerowy-przedni-low-rider-massload.html

A może da się gdzieś zamówić wykonanie takiego bagażnika na zamówienie?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cokolwiek pasuje do 28 (trekking, cross, hybryda) raczej nie będzie pasować do 29 mtb (brak piwotów, brak gniazda na śrubę na środku podkowy, brak mocowań do dołu goleni).

Żeby zamocować bagażnik do amortyzatora mtb 29 cali potrzeba albo specjalnego bagażnika przystosowanego do mocowania do amortyzatora lub też trzeba zrobić samodzielnie mocowania na obejmy.

Firma Rose Versand z Niemiec być może będzie miała w ofercie coś odpowiedniego.

Gość Adrian
Napisano

Miałem na myśli bagażniki "uniwersalne", mocowane do widelca (sztywnego lub amortyzatora) na obejmy, np.

Tylko czy to zdaje egzamin i bedzie się trzymać przy dłuższych podróżach?

Napisano

Jakiś czas temu nosiłem się z zamiarem zakupu przedniego bagażnika,

więc dość intensywnie studiowałem ten temat u różnych źródeł.

Ten bagażnik z postu powyżej zbierał jedne z najlepszych opinii od "sakwiarzy".

Ja sam pozostałem przy sakwach tylnych, przy czym mam dwa rodzaje,

średniej i dużej pojemności i używam w zależności od potrzeb.

Ale na taką wyprawę, jak sobie planujesz, to przednie raczej niezbędne.

Gość Adrian
Napisano

Dziękuję za odpowiedzi. Cóż, pozostaje mi próbować i przymierzać. Ale warto wiedzieć, że nie jest to niewykonalne :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...