Skocz do zawartości

[korba?] Czuję wyraźny uskok podczas ostrego pedałowania. Jaka przyczyna?

mrpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niedawno wymieniłem cały napęd ( kaseta, łańcuch korba, i wkład suportu ). Po pierwszej przejażdżce pojawiło się następujące zjawisko. Wmonencie gdy lewą nogą cisne w dół, gdzieś w momencie gdy ramie korby jest równoległe do podłoża następuje coś w rodzaju uskoku, któremu towarzyszy delikatne pyknięcie. Myślałem że to niedokręcony suport, koba pedał, ale wszystko sprawdziłem, dokręciłem i jest dobrze. Pykanie pojawia się tylko w opisanym wyżej momencie. Podczas delikatnego pedałowania wszystko jest niby ok. Występuje to na każdym przełożeniu.

co może być tego przyczyną? poratujcie...

Napisano

Masz mozliwosc podmiany suportu? Ew zdejmij łancuch z korby rower do gory nogami i "recznie" pedałujac sprawcz czy pykanie rownież wystepuje

Napisano

moge podmienić suport na za długil w sumie dobry pomysł, sprawdzę czy tez strzela. A samo kręcenie bez łancucha to nic nie da bo nie będzie oporu żadnego.

Napisano

Po prostu łańcuch się jeszcze nie ułożył ,praktycznie po każdej jego zmianie występują takie ,trzaśnięcia i luzy-nic na tio nie poradzisz ,z biegiem czasu samo minie od jeżdżenia. :P powinno.

Napisano

no ale czemu to występuje tylko przy lewej nodze? Jak własnie prawą mam mocniejszą :P I jakbym sie nie naprężał i depał prawą, to nie pyknie, tylko lewą :P Nic mnie nie wkurza tak jak jakieś pyki czy uskoki podczas mocnego pedałowania :P a tu jeszcze nie wiem jaka jest przyczyna...

Napisano

wyrobil ci sie kwadrat w lewym ramieniu:D korba jest dokrecona ale przeskakuje.. wsadz jakas zyletke czy cos moze sie poprawi:D a jak nie to wymiana ramienia/korby:D?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znalazłem przyczynę - suport jest za krótki, i przy mocniejszym 'depaniu' na lewy pedał, prawe ramie ugina się w stronę ramy i poprostu o nią zaczepia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...