Prodigy95 Napisano 29 Listopada 2012 Napisano 29 Listopada 2012 Witam, dziś w mojej ramie alu zamontowałem stery zintegrowane posługujac sie młotkiem i dwoma drewnianymi klockami + brat który trzymał rame, pytanie jest takie nabijałem stery i nie zauważyłem że i trochę krzywo, ale po mocniejszym uderzeniu wskoczyły ale z dużym oporem w swoje miejsce, czy mogłem uszkodzić główke ramy ? rama to nie jakaś byle jaka tylko full alu + carbon wahacz, i jeszcze jedno pytanie czy można w sterach półzintegrowanych wymienić same łożyska ?
rzezniol Napisano 29 Listopada 2012 Napisano 29 Listopada 2012 Tak można uszkodzić główkę krzywo nabijając miski ... w skrócie wszyscy nabijają ... ale miski powinno się wprasowywać . Jak nie ma się odpowiedniej prasy można zastosować odpowiednią długą śrubę z dużymi podkładkami... ja mam przyrząd zrobiony ze szpilki m12. Tak można wymienić same łożyska ... wystarczy kupić takie same i po sprawie. Bardzo często stery półzintegrowane i zintegrowane to te same towary z tym ze zintegrowane są zubożone o miski. Pozdrawiam
Prodigy95 Napisano 29 Listopada 2012 Autor Napisano 29 Listopada 2012 Tak można uszkodzić główkę krzywo nabijając miski ... w skrócie wszyscy nabijają ... ale miski powinno się wprasowywać . Jak nie ma się odpowiedniej prasy można zastosować odpowiednią długą śrubę z dużymi podkładkami... ja mam przyrząd zrobiony ze szpilki m12. Tak można wymienić same łożyska ... wystarczy kupić takie same i po sprawie. Bardzo często stery półzintegrowane i zintegrowane to te same towary z tym ze zintegrowane są zubożone o miski. Pozdrawiam W moim przypadku chyba nie uszkodziłem bo wszystko jest ok z główka itp. Jak bd. wymieniał stery znowu w tej ramie to udam sie na prase, bo myśle że raz tam krzywo wbiłem to znowu nie jesta tak źle, ale 2 raz już tak nie zrobie, zobacze może wystarczy wymiana łożysk w przyszłośći
Prodigy95 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Napisano 30 Listopada 2012 W moim przypadku chyba nie uszkodziłem bo wszystko jest ok z główka itp. Jak bd. wymieniał stery znowu w tej ramie to udam sie na prase, bo myśle że raz tam krzywo wbiłem to znowu nie jesta tak źle, ale 2 raz już tak nie zrobie, zobacze może wystarczy wymiana łożysk w przyszłośći błąd stery mam półzintegrowane, jak myślicie uszkodziłem lub osłabiłem główke przez wbijanie krzywo misek, miski wchodziły krzywo ale wskoczyły dość pewnie w swoje miejsce, na główce również nie widać jakich kolwiek oznak peknieć itp. mam jezdzić i sie nie przejmować na zjazdach ? bo luzów nie ma ani grama na główce.
siimon Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Jak niema luzów to luz Polecam pytać się przed zepsuciem
Prodigy95 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Napisano 30 Listopada 2012 Jak niema luzów to luz Polecam pytać się przed zepsuciem a mogą sie pojawić luzy na miskiach po dłuszym eksploatowaniu, bo wiadomo jakiś ubytek zrobiłem w główce, czy raczej już to będzie takie jak jest, siedzi to wszystko na swoim miejscu
siimon Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Jak się pojawią luzy to na pewno to zauważysz.
Prodigy95 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Napisano 30 Listopada 2012 Jak się pojawią luzy to na pewno to zauważysz. a jakieś sprawdzone patenty jak sie pojawia ? czy one sie wogóle pojawia bo miska widać ze bardziej z boku ma ślad lekkiego wytarcia, natomiast przód tył nie ma wytarć. a jakieś sprawdzone patenty jak sie pojawia ? czy one sie wogóle pojawia bo miska widać ze bardziej z boku ma ślad lekkiego wytarcia, natomiast przód tył nie ma wytarć. To jak ?
rzezniol Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Co jak ... jak miski teraz siedzą ciasno to gdy się pojawi luz to będzie oznaczało ze główka pękła ... a jak pękła to "po ptokach" jak chcesz będziesz szukał magika co to pospawa ... tylko pytanie czy będziesz chciał na takiej ramie jeździć O takich rzeczach myśli się przed robotą a nie po robocie ... Teraz nie pozostało ci nic innego jak suwmiarka sprawdzić czy miski siedzą równolegle i jeździć ... Pozdro
tobo Napisano 30 Listopada 2012 Napisano 30 Listopada 2012 Jeśli główka ma pęknąć od nabijania sterów to pęknie raczej przy nabijaniu a nie po. To czy zaszkodziłbyś lub zaszkodziłeś główce zależy jak cienkościenna jest rura główki. Mam w pracy prasę do sterów i czasami zdarza się że miska wchodzi krzywo - jeśli siądzie ostatecznie prosto to ok. Ja nawet mając prasę często miski wbijam - jeśli np montuję takie same stery jak były i wiem jak lekko wyszły stare.
Prodigy95 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Napisano 30 Listopada 2012 Jeśli główka ma pęknąć od nabijania sterów to pęknie raczej przy nabijaniu a nie po. To czy zaszkodziłbyś lub zaszkodziłeś główce zależy jak cienkościenna jest rura główki. Mam w pracy prasę do sterów i czasami zdarza się że miska wchodzi krzywo - jeśli siądzie ostatecznie prosto to ok. Ja nawet mając prasę często miski wbijam - jeśli np montuję takie same stery jak były i wiem jak lekko wyszły stare. No to chyba starego zakurzonego fulla bd. musiał wyciagnać i poskładać skoro jest aż tak źle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.