Skocz do zawartości

[stery] krzywe nabijanie, co i jak ?

Prodigy95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dziś w mojej ramie alu zamontowałem stery zintegrowane posługujac sie młotkiem i dwoma drewnianymi klockami + brat który trzymał rame, pytanie jest takie nabijałem stery i nie zauważyłem że i trochę krzywo, ale po mocniejszym uderzeniu wskoczyły ale z dużym oporem w swoje miejsce, czy mogłem uszkodzić główke ramy ? rama to nie jakaś byle jaka tylko full alu + carbon wahacz, i jeszcze jedno pytanie czy można w sterach półzintegrowanych wymienić same łożyska ?

Napisano

Tak można uszkodzić główkę krzywo nabijając miski ... w skrócie wszyscy nabijają ... ale miski powinno się wprasowywać :).

Jak nie ma się odpowiedniej prasy można zastosować odpowiednią długą śrubę z dużymi podkładkami... ja mam przyrząd zrobiony ze szpilki m12.

Tak można wymienić same łożyska ... wystarczy kupić takie same i po sprawie.

Bardzo często stery półzintegrowane i zintegrowane to te same towary z tym ze zintegrowane są zubożone o miski.

Pozdrawiam

Napisano

Tak można uszkodzić główkę krzywo nabijając miski ... w skrócie wszyscy nabijają ... ale miski powinno się wprasowywać :).

Jak nie ma się odpowiedniej prasy można zastosować odpowiednią długą śrubę z dużymi podkładkami... ja mam przyrząd zrobiony ze szpilki m12.

Tak można wymienić same łożyska ... wystarczy kupić takie same i po sprawie.

Bardzo często stery półzintegrowane i zintegrowane to te same towary z tym ze zintegrowane są zubożone o miski.

Pozdrawiam

W moim przypadku chyba nie uszkodziłem bo wszystko jest ok z główka itp. Jak bd. wymieniał stery znowu w tej ramie to udam sie na prase, bo myśle że raz tam krzywo wbiłem to znowu nie jesta tak źle, ale 2 raz już tak nie zrobie, zobacze może wystarczy wymiana łożysk w przyszłośći :)

Napisano

W moim przypadku chyba nie uszkodziłem bo wszystko jest ok z główka itp. Jak bd. wymieniał stery znowu w tej ramie to udam sie na prase, bo myśle że raz tam krzywo wbiłem to znowu nie jesta tak źle, ale 2 raz już tak nie zrobie, zobacze może wystarczy wymiana łożysk w przyszłośći :)

błąd stery mam półzintegrowane, jak myślicie uszkodziłem lub osłabiłem główke przez wbijanie krzywo misek, miski wchodziły krzywo ale wskoczyły dość pewnie w swoje miejsce, na główce również nie widać jakich kolwiek oznak peknieć itp. mam jezdzić i sie nie przejmować na zjazdach ? bo luzów nie ma ani grama na główce.

Napisano

Jak niema luzów to luz ;)

Polecam pytać się przed zepsuciem :P

a mogą sie pojawić luzy na miskiach po dłuszym eksploatowaniu, bo wiadomo jakiś ubytek zrobiłem w główce, czy raczej już to będzie takie jak jest, siedzi to wszystko na swoim miejscu :P

Napisano

Jak się pojawią luzy to na pewno to zauważysz.

a jakieś sprawdzone patenty jak sie pojawia ? czy one sie wogóle pojawia bo miska widać ze bardziej z boku ma ślad lekkiego wytarcia, natomiast przód tył nie ma wytarć.

a jakieś sprawdzone patenty jak sie pojawia ? czy one sie wogóle pojawia bo miska widać ze bardziej z boku ma ślad lekkiego wytarcia, natomiast przód tył nie ma wytarć.

To jak ?

Napisano

Co jak ... jak miski teraz siedzą ciasno to gdy się pojawi luz to będzie oznaczało ze główka pękła ... a jak pękła to "po ptokach" jak chcesz będziesz szukał magika co to pospawa ... tylko pytanie czy będziesz chciał na takiej ramie jeździć

O takich rzeczach myśli się przed robotą a nie po robocie ...

Teraz nie pozostało ci nic innego jak suwmiarka sprawdzić czy miski siedzą równolegle i jeździć ...

Pozdro

Napisano

Jeśli główka ma pęknąć od nabijania sterów to pęknie raczej przy nabijaniu a nie po.

To czy zaszkodziłbyś lub zaszkodziłeś główce zależy jak cienkościenna jest rura główki.

Mam w pracy prasę do sterów i czasami zdarza się że miska wchodzi krzywo - jeśli siądzie ostatecznie prosto to ok.

Ja nawet mając prasę często miski wbijam - jeśli np montuję takie same stery jak były i wiem jak lekko wyszły stare.

Napisano

Jeśli główka ma pęknąć od nabijania sterów to pęknie raczej przy nabijaniu a nie po.

To czy zaszkodziłbyś lub zaszkodziłeś główce zależy jak cienkościenna jest rura główki.

Mam w pracy prasę do sterów i czasami zdarza się że miska wchodzi krzywo - jeśli siądzie ostatecznie prosto to ok.

Ja nawet mając prasę często miski wbijam - jeśli np montuję takie same stery jak były i wiem jak lekko wyszły stare.

No to chyba starego zakurzonego fulla bd. musiał wyciagnać i poskładać skoro jest aż tak źle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...