Olin Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Witam. W trakcie zdejmowania łańcucha "pojechałem" trochę za daleko skuwaczem i wypadł pin. Znalazłem spinkę,ale zupełnie nie wim jak się tym posłużyć aby skuć łańcuch. Czy ktoś dysponuje, albo może mi wskazać jakiś filmik, albo zdjęcia jakie kolejno czynności wykonać ? Zastanawiam się na przykład czy na trzpienie spinki trzeba ząłożyć te kółeczka które są wewnątrz ogniwa. Dziękuję za informację w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 rozepnij jeszcze jedno ogniwo, i wtedy wszystko będzie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpek Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja bym Ci polecał kupić spinkę do spinania rowerów (około 2zł.) I żeby spiąć musisz mieć z 2 stron tak samo jak na zdjęciu prawa końcówka. Chyba, że chcesz pinem spinać to tak jak na zdjęciu. http://pokazywarka.pl/4f9sk4/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytlas Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 spinkę do spinania rowerów A to ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 jeśli nie zgubiłeś tego pina co ci wypadł możesz jeszcze połączyć nim łańcuch: 1.zdejmujesz łańcuch z roweru 2.składasz go tak jak powinien byc spięty 3.kładziesz pin na dziurce i uderzasz młotkiem kilka razy 4. zakładasz na rower i skuwasz skuwaczem pin łatwo jest również wcisnąć imadłem lub kluczem francuskim spinką spina sie ogniwka bez pina (z obu stron łańcucha) czyli jesli rozpiąłes łańcuch tak ze wypadł ci pin to z tej strony muszisz wyjąć jeszcze jeden o ogniwko wtedy spinke wsadzasz i naciągasz łańcuch aż zaskoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olin Napisano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 rozepnij jeszcze jedno ogniwo, i wtedy wszystko będzie pasować Mam rozpięte ogniwo (w sumie wyciągnięte sa dwa piny) ale nadal nic nie pasuje-mam wrażenie jakby piny w spince były za krótkie. W załączniku zdjęcia obrazujące sytuację-niestety nie wyrażne ale może coś zobaczycie. Dodaję, że mam spinke Yato. jeśli nie zgubiłeś tego pina co ci wypadł możesz jeszcze połączyć nim łańcuch: 1.zdejmujesz łańcuch z roweru 2.składasz go tak jak powinien byc spięty 3.kładziesz pin na dziurce i uderzasz młotkiem kilka razy 4. zakładasz na rower i skuwasz skuwaczem pin łatwo jest również wcisnąć imadłem lub kluczem francuskim spinką spina sie ogniwka bez pina (z obu stron łańcucha) czyli jesli rozpiąłes łańcuch tak ze wypadł ci pin to z tej strony muszisz wyjąć jeszcze jeden o ogniwko wtedy spinke wsadzasz i naciągasz łańcuch aż zaskoczy Niesty nie mam już tych pinów. Zanim się ich pozbyłem próbowałem wcisnąć jeden z nich-bezskutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubaruba Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam rozpięte ogniwo (w sumie wyciągnięte sa dwa piny) ale nadal nic nie pasuje-mam wrażenie jakby piny w spince były za krótkie. W załączniku zdjęcia obrazujące sytuację-niestety nie wyrażne ale może coś zobaczycie. Dodaję, że mam spinke Yato. Niesty nie mam już tych pinów. Zanim się ich pozbyłem próbowałem wcisnąć jeden z nich-bezskutecznie. Wpinasz do tych "chudszych" ogniw do tych co masz nigdy Ci nie wejdzie. Jakby co to pisz to wyśle Ci zdjęcie. Na YouTube masz mnóstwo filmów o zakładaniu spinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak jak na zdjęciu Żeby spiąć lańcuch spinką musisz go odjąć po jeszcze jednym ogniwku z kazdej strony tak zeby nie było tych blaszek zewnętrznych a jedynie te wewnętrzne z pierścieniem w srodku wtedy wkładasz w nie spinkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olin Napisano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Mam rozpięte ogniwo (w sumie wyciągnięte sa dwa piny) ale nadal nic nie pasuje-mam wrażenie jakby piny w spince były za krótkie. W załączniku zdjęcia obrazujące sytuację-niestety nie wyrażne ale może coś zobaczycie. Dodaję, że mam spinke Yato. Niesty nie mam już tych pinów. Zanim się ich pozbyłem próbowałem wcisnąć jeden z nich-bezskutecznie. Oczywiście spinka Taya a nie Yata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 jeśłi ci sie uda, sprawdź czy wchodzą ci wszystkie biegi zwłaszcza te skrajne po tych operacjach mozesz mieć za krótki łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olin Napisano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak jak na zdjęciu Żeby spiąć lańcuch spinką musisz go odjąć po jeszcze jednym ogniwku z kazdej strony tak zeby nie było tych blaszek zewnętrznych a jedynie te wewnętrzne z pierścieniem w srodku wtedy wkładasz w nie spinkę OK ! Już wszystko jasne. Po prostu odpiąłem drugi pin nie z tej strony co trzeba. Na szczęście wyleciał mi z nakrętki skuwacza (tam go znalazłem) i zakułem go ponownie przy pomocy młotka. Teraz już nie będzie problemu-eszystkim dziękuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 29 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jak skułeś młotkiem i tym samym pinem to mam wrażenie, że jeszcze będą problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olin Napisano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jak skułeś młotkiem i tym samym pinem to mam wrażenie, że jeszcze będą problemy Nie miałem wyboru-inaczej musiałbym w sumie skrócić łańcuch aż o dwa ogniwa!Młotka użyłem w pierwszej fazie, aby tylko pin wszedł w pierwszą płytkę. Przez drugą przeszedł przy użyciu skuwacza. Połączenie wygląda dobrze, ale taż mam przeczucie, że będą problemy-połączenie jest jednak osłabione. Trudno. Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.