Skocz do zawartości

[Tarcze hamulcowe] Jakie tarcze pod hamulce XT

barczi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakupiłem komplet hamulców hydraulicznych Deore XT. W komplecie jednak nie mam tarcz hamulcowych. Szczerze powiem, że nie wiem jakie tarcze do tego kompletu dobrać. Na jakich tarczach w tym zestawie jeździcie? Ewentualnie na jakiś innych zestawach, ale jakie tarcze są godne polecenia?

Myślałem o Shimano, Dartmoor lub Clarks

Pozdrawiam

Napisano

Tak, ale znowu o tarczach XT były różne opinie, dlatego właśnie pytam czy ktoś ma jakieś doświadczenia. Co do budżetu to za komplet max. 200 zł

Napisano

Kilka dni temu kupiłem przedni hamulec XT z tarczą XT 203 mm :) Jak przyjdzie przed weekendem, pewnie trochę poszaleję (zwłaszcza, że nie dawno kupiłem też nowy widelec) i chętnie podzielę się z Tobą wrażeniami ;)

Napisano

a jakie masz mocowanie tarczy? Napisałeś o dartmoorach a ona mają tylko śruby. Ale ją na nich jeżdżę i jest bardzo dobrze. Mam SLX i deorki a jeździłem u kumpla na naciskach XT i też dobrze działały.

Napisano

Bierz tarcze XT. Też mam hamulce XT tyle, że 780 i wszystko super śmiga. Za 225 zł kupiłem komplet na bikestacji pod 6 śrub(z przesyłką płatną przy odbiorze) RT-76 . Też stałem przed podobnym wyborem. Wyszukałem tarcze dartmoor nano i userzy mi je odradzili bo podobno ma bardzo duży apetyt na klocki. Wydaję mi się, że warto nagiąć budżet o te 20-30 zł i mieć lepsze tarcze, choć są tacy co stwierdzą że tarcza to tarcza czyli kawałek okrągłej blachy:). Pzdr.

Napisano

Mam dartmoory nano (oczywiście ze względu na wagę). Co prawda też czytałem o klockożerności, ale właśnie mój kumpel kupił je pierwszy i nie narzekał. Ja kiedy kupiłem nowe kółka i załozył tarcze byłem akurat w Karkonoszach więc na dzień dobry miały codziennie po kilkanaście kilometrów zjazdów i ostre XC po kamieniach i klocki sie trzymają. Przejechałem na tych samych klockach jeszcze kilka maratonów (m.in zabójcze Skarzysko, po którym rowerek był wielka kpa błota) i sporo treningów i na serio wszystko działa bardzo dobrze. Cena za tarczę w granicach 70 zł też jest bardzo dobra. Jest to cena porównywalna z SLX-ami na których jeździłem wcześniej. Ale mimo wszystko dartmoory dużo bardziej mi przypadły do gustu

BTW mam tarcze 160mm

Napisano

Mam ten sam hamulec i tarcze SM-RT86 na obu kołach. Nie zauważyłem żadnych problemów. Zadowolony jestem i zdecydowanie do SH tarcze SH :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...