Skocz do zawartości

[korba] 2013 XT vs. 2013 SLX

EzioAuditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

stoję przed wyborem jednej z dwóch korb. Oczywiście argumentem jest cena i pytanie czy warto dopłacić te 200zł do XT czy wystarczy pozostać przy SLX. Modele rocznik 2013.

Dodam, że mieszkam w Warszawie i poruszam się głównie po Kampinosie (czyli górek wielu nie ma). Jednak zdarza mi się wyjechać raz, dwa na ruski rok na Jurę lub w wyższe szczyty - Krynica, okolice itp.

Doszły mnie też słuchy, że SLX może nie podołać w górach i po prostu nie będzie tak sprawnie operować łańcuchem. Słyszałem też o trwałości, że może być "za miękki" i zbyt często trzeba będzie wymieniać koronki. Tylko pytanie czy faktycznie tak jest i czy nie warto pozostać przy SLX i jednocześnie taniej go serwisować (choć to też może być zgubne).

Poniżej specyfikacja o jakie korby wojna się toczy oraz napęd, w którym będą stosowane:

SLX FC-M675 26-38 170mm

XT FC-M785 26-38 170mm

Pozostałe komponenty:

- SRAM X.9 TRIGGER 2x10

- Shimano XT FD M785 Top Swing

- SRAM X9 10-Speed

- Shimano SLX Dyna-Sys CS-HG81. 11-36

- Shimano Deore CN HG-54 (10-kowy)

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jednym z argumentów jest cena to bierz SLX, różnica w wadze ramion na jej korzyść.

Różnica w cenie ile wynosi? 200 zł? Zużyjesz te koronki (ekhm, moje od >10000 km jakoś nie chcą się zużyć) i za te 200 zł kupisz sobie nowe, lżejsze zębaki :P

Więc o ile nie robisz >20-30 tys km rocznie to nie będziesz zmuszony do częstej wymiany zębatek :D

A dlaczego to XT miałoby lepiej operować łańcuchem? Zębatki różnią się tylko materiałem.

Napisano

Jeżeli nie zależy Ci na każdym gramie to bierz SLX'a. Powinien spokojnie dać sobie radę a dużo gorszy od XT nie jest.

Napisano

Z tą pracą łańcuchem chodziło o to że na jakimś podjeździe SLX może go mielić, wolniej wrzucać bieg albo coś w tym stylu. Fakt nie robię przebiegu rzędu 25-30tys. Wstyd się przyznać ile to jest faktycznie :P Dobra to piszę list do świętego o SLX chyba, że ktoś pokaże tu nowe prawdy objawione.

A jak ogólnie oceniasz kompatybilność całego zestawu?

Napisano

Wg mnie to nie ma znaczenia. Sam jeżdżę na 2 blatach z przodu i kasecie 9 z tyłu na łańcuchu 9spd który teoretycznie wg producenta korby (Shimano XT) nie działa z nią ;) można by zmienić kiedyś łańcuch np. na jakiś Sramowski (używam PC991 i jest duuużo wytrzymalszy od nawet XTRów, a co dopiero od twojego Deore ;)) Zależy kto ile ma pieniędzy i czego oczekuje od sprzętu. Generalnie (prawie, bo z przerzutkami i manetkami Sram/Shimano są jaja, inne przełożenia) co byś nie miał to powinno działać.

Co do mielenia - XT od SLX konstrukcyjnie raczej się nie różni jak wspomniał kolega wyżej a wątpię żeby mielenie spowodowane było mniejszą wytrzymałością na zginanie (boczne).

Napisano

Dobra chłopaki! Kupiłem XT - znalazłem na Alledrogo nówkę sztukę za 500zł! Wszystko się w niej zgadzało - liczba zębów, długość ramion. Czekam na dostawę, a Wam dziękuję za opinie! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...