EzioAuditore Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Cześć, stoję przed wyborem jednej z dwóch korb. Oczywiście argumentem jest cena i pytanie czy warto dopłacić te 200zł do XT czy wystarczy pozostać przy SLX. Modele rocznik 2013. Dodam, że mieszkam w Warszawie i poruszam się głównie po Kampinosie (czyli górek wielu nie ma). Jednak zdarza mi się wyjechać raz, dwa na ruski rok na Jurę lub w wyższe szczyty - Krynica, okolice itp. Doszły mnie też słuchy, że SLX może nie podołać w górach i po prostu nie będzie tak sprawnie operować łańcuchem. Słyszałem też o trwałości, że może być "za miękki" i zbyt często trzeba będzie wymieniać koronki. Tylko pytanie czy faktycznie tak jest i czy nie warto pozostać przy SLX i jednocześnie taniej go serwisować (choć to też może być zgubne). Poniżej specyfikacja o jakie korby wojna się toczy oraz napęd, w którym będą stosowane: SLX FC-M675 26-38 170mm XT FC-M785 26-38 170mm Pozostałe komponenty: - SRAM X.9 TRIGGER 2x10 - Shimano XT FD M785 Top Swing - SRAM X9 10-Speed - Shimano SLX Dyna-Sys CS-HG81. 11-36 - Shimano Deore CN HG-54 (10-kowy)
Mod Team safian Napisano 12 Listopada 2012 Mod Team Napisano 12 Listopada 2012 Jeżeli jednym z argumentów jest cena to bierz SLX, różnica w wadze ramion na jej korzyść. Różnica w cenie ile wynosi? 200 zł? Zużyjesz te koronki (ekhm, moje od >10000 km jakoś nie chcą się zużyć) i za te 200 zł kupisz sobie nowe, lżejsze zębaki Więc o ile nie robisz >20-30 tys km rocznie to nie będziesz zmuszony do częstej wymiany zębatek A dlaczego to XT miałoby lepiej operować łańcuchem? Zębatki różnią się tylko materiałem.
clus Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Jeżeli nie zależy Ci na każdym gramie to bierz SLX'a. Powinien spokojnie dać sobie radę a dużo gorszy od XT nie jest.
EzioAuditore Napisano 12 Listopada 2012 Autor Napisano 12 Listopada 2012 Z tą pracą łańcuchem chodziło o to że na jakimś podjeździe SLX może go mielić, wolniej wrzucać bieg albo coś w tym stylu. Fakt nie robię przebiegu rzędu 25-30tys. Wstyd się przyznać ile to jest faktycznie Dobra to piszę list do świętego o SLX chyba, że ktoś pokaże tu nowe prawdy objawione. A jak ogólnie oceniasz kompatybilność całego zestawu?
clus Napisano 13 Listopada 2012 Napisano 13 Listopada 2012 Wg mnie to nie ma znaczenia. Sam jeżdżę na 2 blatach z przodu i kasecie 9 z tyłu na łańcuchu 9spd który teoretycznie wg producenta korby (Shimano XT) nie działa z nią można by zmienić kiedyś łańcuch np. na jakiś Sramowski (używam PC991 i jest duuużo wytrzymalszy od nawet XTRów, a co dopiero od twojego Deore ) Zależy kto ile ma pieniędzy i czego oczekuje od sprzętu. Generalnie (prawie, bo z przerzutkami i manetkami Sram/Shimano są jaja, inne przełożenia) co byś nie miał to powinno działać. Co do mielenia - XT od SLX konstrukcyjnie raczej się nie różni jak wspomniał kolega wyżej a wątpię żeby mielenie spowodowane było mniejszą wytrzymałością na zginanie (boczne).
EzioAuditore Napisano 13 Listopada 2012 Autor Napisano 13 Listopada 2012 Dobra chłopaki! Kupiłem XT - znalazłem na Alledrogo nówkę sztukę za 500zł! Wszystko się w niej zgadzało - liczba zębów, długość ramion. Czekam na dostawę, a Wam dziękuję za opinie!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.