Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

może po prostu jakiś syf jest w ramie, albo rdza ją wpieprza od środka. Weź jakiegoś druciaka z miękkiego drutu która zmieści Ci się w podsiodłówce i poszuraj trochę. Zamiast próbować i kombinować ty wolisz pytać i liczyć że ktoś Ci pod nos podsunie odpowiedź.

Napisano

Przecież już napisałem, że wyszorowałem podsiodłówkę, w środku jest czysto, nie ma żadnego piachu, rdzy, czy starego nalotu.

Najpierw szczotą do czyszczenia butelek, za pomocą środka odrdzewiającego, potem przelałem benzyną i znów wyszorowałem, następnie cienkim papierem ściernym starłem do końca nalot.

To dokładnie zrobiłem...

Napisano

A pamiętasz do którego momentu była wsunięta sztyca nim ją wyciągnąłeś? Może sztyca ma jakiś defekt ? Masz suwmiarkę ale cyfrową która Ci pokaże dokładność do ,00 ? Może w którymś miejscu jest szersza ?

Napisano

Mechaniczną też da rade zmierzyć z taką dokładnością;) A przynajmniej taka która pozwoli zobaczyc czy sztyca w któryms momencie ma inną średnice.

Nie wiem jak to powiedziec, ale czy jak dochodzi do momentu zblokowania, to jest to takie nagłe zatrzymanie, czy stopniowe(tzn przez kilka mm wchodzi tepiej i dopiero sie blokuje)

Napisano

Niestety nie mam cyfrowej suwmiarki.

Sztyca dochodzi jakiś 1mm od dolnego limitu, limit nie wchodzi w podsiodłówkę.

Co do tego jak się zatrzymuje, to dosyć gwałtownie, zatrzymuje się nagle i nawet o dziesiątą milimetra nie idzie dalej :/

Napisano

Taaa...

Czy rurki Columbus SLX występowały w rozmiarach 27,0mm, chodzi o podsiodłówkę oczywiście?

Gość na allegro napisał, że 27,2mm, więc chyba będę musiał zrobić małą aferę, za niezgodność przedmiotu z opisem.

Sprawdzić tego niestety nie mogłem, bo jak już powiedziałem, mam zwykłą suwmiarkę :/

Napisano

idź do jakiegoś ogarniętego rowerowego, najlepiej gdzie siedzi jakiś dziadek, powinien mieć rozwiertak i ci rozwierci o te ułamki milimetra.

Napisano

No właśnie chyba tak trzeba będzie zrobić.

Sztyca do tanich nie należy, no i znaleźć ją w rozmiarze 27,0mm, nie jest najłatwiejsze :/

Pomierzyłem ją dokładnie i okazało się, że sztyca zwęża się ku górze, z ok. 27,2mm, może nawet 27,1mm, do 27,0mm.

Napisano

Zadzior w podsiodłówce, tudzież ktoś za mocno ja scisnal aby włożyc mniejszą sztyce , a Ty zamiast tam dobrze zajrzeć ,zawracasz głowe.

Jasne forum jest po to aby zapytać , ale nikt z nas nie siedzi właśnie w Twojej rurze podsiodłowej. :sorcerer:

Weź półokrągły pilnik wyrównaj delikatnie powierzchnie , sprawdź ocb , ewentualnie weź do łapy DREMEla. To jest stal a nie carbon , pilnikiem nie zepsujesz.

Rama ma swoje lata użytkowali ją różni ludzie , niekoniecznie miała doczynienia z ogarniętymi mechanikami.

Właśnie to jest piękne w starej stali , widać na niej piętno czasu , które na szczęście jest odwracalne .

To tylko kilka stalowych rurek połączonych mufkami a nie technologia z NASA.

WALCZ , tylko jej nie połam :)

a i sztyce wsuwaj na smar .

Napisano

moja rama z 84 na jakichś ciekawych rurkach ma 26,8mm, wziąłem sztyce 26,6 i wlazła z dopuszczalnym oporem, zacisnalem, nie opadała, kupiłem 26,8, wchodzi do limitu a potem już tak na docisk (do tego się rysuje), tyle w tym temacie :)

Napisano

Zadzior w podsiodłówce, tudzież ktoś za mocno ja scisnal aby włożyc mniejszą sztyce , a Ty zamiast tam dobrze zajrzeć ,zawracasz głowe.

Jasne forum jest po to aby zapytać , ale nikt z nas nie siedzi właśnie w Twojej rurze podsiodłowej. :sorcerer:

Weź półokrągły pilnik wyrównaj delikatnie powierzchnie , sprawdź ocb , ewentualnie weź do łapy DREMEla. To jest stal a nie carbon , pilnikiem nie zepsujesz.

Rama ma swoje lata użytkowali ją różni ludzie , niekoniecznie miała doczynienia z ogarniętymi mechanikami.

Właśnie to jest piękne w starej stali , widać na niej piętno czasu , które na szczęście jest odwracalne .

To tylko kilka stalowych rurek połączonych mufkami a nie technologia z NASA.

WALCZ , tylko jej nie połam :)

a i sztyce wsuwaj na smar .

Walczę cały czas ;)

Do ramy zerkałem, nic poza paroma rysami nie było, ale na w razie czego podszlofowałem trochę Dremel'em i pojechałem papierem wodnym z wd40, żeby sztyca się lepiej ślizgała.

Ze sztycy usunąłem wszystkie rysy, wypolerowałem na błysk.

Następnie pora na przymiarkę.

Wsuwam sztycę, wszystko fajnie idzie i nagle stop :icon_confused:

Wyjąłem i zauważyłem, że na sztycy zrobiła się jedna, głęboka, pozioma rysa (pozioma, bo wyciągałem sztycę wykręcając ją).

Jest jakiś malutki zadzior, z przodu rurki, który ją blokuje.

Jeszcze raz dokładnie przeleciałem Dremel'em i oczywiście nic to nie dało.

Nie wiem o co tu chodzi.

Podsiodłówka jest wyśmigana bez żadnych nierówności, zarówno na oko, jak i w dotyku (dosięgam paluchem do miejsca, w którym zatrzymuje się sztyca).

Coś jeszcze popróbuje, ale nie wiem co z tego wyjdzie.

Pójdę do znajomego, on nieźle sobie radzi z takimi dziwactwami.

Napisano

Czy i jeśli tak to gdzie znajdę czarne kółko tylne na piastach maszynowych(novatec?) do ok 300zl? obręcz powiedzmy taurus czy roadrunner, tylko nie arrowy:D

Napisano

sam nie zaplotę, próbowałem pisać do Pana który składał mi pierwsze kółko, ale nie odpisuje, jeśli nie znajdę, będę zmuszony kupić piastę(150zł), szprychy i nyple(60zł) i obręcz(60zł) i dać do złożenia(30zł). niby to samo, lecz za dużo zachodu.

i jeszcze jedno: malował ktoś obręcz(srebrne boki pod hamulec).? zastanawiam się nad markerem olejnym

Napisano

Wiesz kto plecie, ale nie ma w ręku dyplomu. W serwisach rowerowych często są takie postaci z łapanki które nie wiedzą co robią i drapiąc się po głowie pyta jeden drugiego "w którą dziurę idzie ta szprycha?" Zrobi taki jeden komplet kół raz na kilka tygodni i to z wielką łaską. Wydaje mi się że ktoś kto robi koła na handel ma większą wprawę i wczutę niż połowa serwisów rowerowych. Ale reguły nie ma.

Oczywiście najbardziej stara się osoba która robi koła dla siebie :P

Napisano

Pierwsze (i póki co jedyne) koło jakie sobie zaplatałem to kółko pod szytkę na Laserach i daje radę, zarówno na wrocławskich ulicach jak i w trasie :P Choć to tylko przód, z tyłu może byłoby trudniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...