Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zastanawiam się czy by klamki pod 23,8 weszły

chociaż muszę powiedzieć że coraz bardziej przzwyczajam się do jazdy bez hamulców ;D ofc wole mieć awaryjnie go pod ręką :P

Napisano

Założyłem te tektro rl720 dziewczynie w ostrym razem ze szczękami sh 105 i powiem wam, że osobiście nie jestem z nich zadowolony. Są hmm jakby to powiedzieć tak jakby twarde i nie chodzi mi tu o opór przy wciskaniu. Nie ma z nimi tej siły hamowania jak z innymi klamkami i to mnie trochę martwi.

Napisano

Dziwne, szczególnie biorąc pod uwagę ich popularność. Mechanizm jest w sumie dość prosty - ot dźwignia. Naciąg linki i stan klocków ogarniałeś? Jedyne co mnie nieco zmartwiło, to odległość klamki od kierownicy.

Pzdr P.

Napisano

Dziwne, szczególnie biorąc pod uwagę ich popularność. Mechanizm jest w sumie dość prosty - ot dźwignia. Naciąg linki i stan klocków ogarniałeś? Jedyne co mnie nieco zmartwiło, to odległość klamki od kierownicy.

Pzdr P.

Tak wszystko jest idealnie zrobione, musiałbyś sam sprawdzić, bo to trudno wytłumaczyć. W każdym razie czuć, że to nie to co by się chciało :D

Napisano

Ja mam klamkę przełajową tektro i zdarzyło mi się jej użyć i dla mnie działa znakomicie. Może to kwestia szczęk. Ja mam stare modolo corsa i w sytuacji awaryjnej unosi tylne koło na kilka centymetrów.

Napisano

Te klamki (Tektro RL 726) kupiłem używane, więc po dostaniu ich rozkręciłem wszystko co się dało, wyczyściłem, wypłukałem, musiałem trochę podszlifować śrubki baryłkowe, bo nieco się odkształciły i nie wchodziły dobrze w ten plastikowy kołnierz, czy jak to nazwać (i tu pierwsza uwaga - śrubki są z miękkiej stali). I odkryłem Amerykę. Otóż da się jednak regulować odległość klamki od kierownicy, bo posiadają do tego śruby (które z resztą były w pozycjach fabrycznych). Ogarnialiście może do czego służy druga śruba (z tych najmniejszych, Imbus r. 2), wkręcana w stronę tak jakby osi obrotu klamki? Myślałem, że do regulacji "twardości' klamki, ale po pierwsze nie odczułem zmian, a po drugie, nie jestem pewien, czy aby na pewno ta oś jest sztywno połączona z klamką. To może do smarowania tej osi? Jakieś pomysły?

Pzdr P.

Napisano

caly sekret klamek jak goldfinger polega na tym, ze

1. obejma 'ma zawias' wiec mozesz latwo zdjac i wywalic hamulec albo dociagnac (cokolwiek innego) - bez koniecznosci zwalania nawijki

2. paluszek sie raczej nie slizgnie z klameczki, co w deszczu lub sniegu jest pomocne.

3. dziala okej z kierownica 'sprint' gdzie nie ma za duzo miejsca

4. zero serwisu bo proste to jak budowa cepa.

5. duza sila nacisku co przy miekkich klockach sie przydaje.

ja uzywam w polaczeniu z szosowa shimano 'sora' bo tanie, nie ochydne, dosc dobre sprezyny no i hamuje...

s780_92302690_1262029646.jpg

Napisano

Tadek, pytałem kumpla, który pracuje w lokalnym sklepie w Londynie.

Mówi że części formula widuje zamontowane w nowych rowerach ale tak żeby je dostać osobno to nie spotkał się.

Ale po weekendzie ma jeszcze poszperać.

Są jakieś informacje odnośnie tych piast?

Napisano

Kolega póki co utknął w ślepym zaułku z tymi piastami, ale czeka jeszcze na wieści od swojego kolegi z evans cycles. Dam znać jeśli będą jakieś wieści, choć cienko to widzę.

Napisano

a ten konkretny model to nie jest jeszcze w fazie prototypów? Z tego co wczoraj coś czytałem, to on nie jest na standardowe zębatki z gwintem, tylko coś w rodzaju wielowypustu centerlock, dokręcanego kontrą.

Napisano

jeszcze kolejne 2 i wiedziałabyś, że origin8 to nie to samo, origin8 nakleja na nie swoje logo. A dyskusja tutaj dotyczy konkretnego modelu Formuli, którego wspomniane już o8 jeszcze nie ma w ofercie. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...