ammisiek Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Witam. Posiadam właściwie od kwietnia pedałki SPD, teraz jak wiemy był atak zimy a więc przerzuciłem się na zwykłe alu-plastiki a więc nigdy ich nie szykowałem żeby "przetrwały" zimę i tutaj mam jedno pytanie czy konserwuje się jakoś pedały SPD na zimę. Zacząłem dbać o sprzęt i nie wiem czy robi się coś w tej sprawie. Pedały oczywiście są wymyte na błysk. To samo tyczy się bloków. Myłem buty z błota i na następny dzień bloki złapały nalot rdzy. Czy to normalne? Pozdrawiam.
tobo Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Pedałów jako takich konserwować się nie da - bo one mają cały czas styczność z butami, brudem itd. Shimanowskie spdy rdzewieją w styczności z wodą i śniegiem/solą, nie wygląda to pięknie ale nie wpływa właściwie na nic poza stroną wizualną. Po zimie można pedały przeserwisować, zrobić to też zawsze gdy obrót pedałów nie jest taki jak na początku - szumienie, chrobotanie, luzy.
ammisiek Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 NO właśnie zauważyłem, że odrobina deszczu napada na rower i już nalot na pedałach jest. Ale skoro to nic poważnego to nie będę sobie zawracał tym głowy i szykował się do sezonu narciarskiego:) Pozdrawiam. Temat chyba do zamknięcia ;p.
tobo Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 To że bloki złapały rdzę to normalne - są zwyczajnie z badziewnej stali Pedały w przeciwieństwie do reszty roweru (poza napędem i tarczami hamulcowymi) są narażane na obcieranie, uderzanie co skutecznie niszczy farbę i inne zabezpieczenia powierzchni.
GhOsTwrc Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Ja też uzywam swoich spd 540 od kwietnia , maja juz ponad 8kkm i nic z nimi się nie dzieje , nie ma co tracic czasu na pucowanie tylko trzeba jezdzic jak najwiecej. Jak sie wysypia to sie zakupi nowe.
detonator Napisano 10 Listopada 2012 Napisano 10 Listopada 2012 Warto jednak do nich zaglądać co jakiś czas. Ja to robię co dwa lata lub co 10 kkm Link do manuala, może pomoże https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/SerwisPedaOwPDM540ByDetonator?authuser=0&feat=directlink
lukas85 Napisano 12 Listopada 2012 Napisano 12 Listopada 2012 Ja ci szkoda tych co masz założone, poszukaj na allegro używek w dobrym stanie, ja np takie używki kupiłem za ok 30 zł z przesyłką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.