Skocz do zawartości

[korba] Shimano Deore i wątpliwości co do komponentów

qwert1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdecydowałem się zakupić korbę Deore i w związku z tym mam pytanie, czy do całości będą pasować pozostałe komponenty, które planuję zakupić:

-przerzutka przód Deore

-tył SLX

-klamkomanetki Deore

-kaseta Deore

Na co powinienem zwrócić uwagę, żeby wszystkie elementy do siebie pasowały i żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?

Napisano

Prosimy o więcej szczegółów - podzespoły 8,9 czy 10 rzędowe ?

Podaj modele jaka ilość zębów w korbie i w kasecie, jaki wózek tylnej przerzutki, jakie manetki itp.

Teoretycznie można poskładać napęd na podzespołach od acery po xtr i będzie to razem działać ;)

Ważne są właśnie te małe niuanse.

• Mod Team
Napisano

Będą pasować, musisz pamiętać że zestaw: przerzutki-manetki-kaseta muszą być albo z grupy 9-cio biegowej albo 10-cio (dyna sys), nie można ich wymieszać ze sobą, reszta akurat jest obojętna.

Niema tu szczególnie wielkiej filozofii, jeśli nadal nie masz pewności podaj nam konkretne modele.

Napisano

Poza tym z tego co kojarzę kupiłeś już epicona.

Zastanów się lepiej czy warto inwestować w to co masz ,czy kupić nowy rower.

Jesli to rower niskiej klasy to zwykle takie inwestycję są bez sensu.

Napisano

Oczywiście co do tego ilu rzędowa ma być całość, jestem zorientowany - 9 rzędowe. A co do kupna nowego roweru - "składam" nowy na bazie ramy i niektórych komponentów ze starego roweru, więc kupno nowego odpada, tym bardziej, że właśnie tylko podane przeze mnie w pierwszym poście elementy kwalifikują się do wymiany, reszta mi odpowiada i jest na odpowiednim poziomie :) Co do ilości zębów w kasecie i korbie - również już się zorientowałem :)

Dzięki za pomoc.

Napisano

W takim razie powodzenia i oby rower się sprrawdzał.

Jedno ale ode mnie - nie idz w klamkomanetki. Oddzielne manetki i klamki nie dość że zwykle działają lepiej to jszcze dają możliwość rozbudowy.

Troszkę inwestujesz w rower to wysupłaj te kilka groszy ;)

Popoluj też na manetki slx albo xt na allegro- czasami z demontażu chodzą naprawdę tanio, a jednak praca całego napędu jest lepsza.

• Mod Team
Napisano
Prosimy o więcej szczegółów - podzespoły 8,9 czy 10 rzędowe ?

ehmm ehmm nie ma 8 rzędowych ...

Natomiast do SLXa podchodziłbym z dystansem, zwłaszcza jak chodzi o kupno nowej. Teraz strasznie spadła jakości SLXy często nie działają lepiej od altusa ... są kapryśne i uparte. O Deore nic takiego nie słyszałem natomiast, ja bym kupił Deore zamiast slx i to w klasyku a nie shadow..

Napisano

Emeryt, wezmę to pod uwagę. Więc wg Ciebie lepiej byłoby zrobić całość Deore, niż Deore + tył SLX?

Jeszcze jedno pytanie - skoro Deore nie jest zlą przerzutką - mam teraz Deore 8-rzędową, czy mogę zamontować do niej kasetę 9-rzędową i wszystko będzie działać jak trzeba? Czy muszę kupić 9-rzędową? Jeśli nie, to zbędny wydatek. Tym bardziej jeżeli miałbym nie zauważyć różnicy między SLX a Deore.

• Mod Team
Napisano

ehmm ehmm nie ma 8 rzędowych ...

Natomiast do SLXa podchodziłbym z dystansem, zwłaszcza jak chodzi o kupno nowej. Teraz strasznie spadła jakości SLXy często nie działają lepiej od altusa ... są kapryśne i uparte. O Deore nic takiego nie słyszałem natomiast, ja bym kupił Deore zamiast slx i to w klasyku a nie shadow..

A jeżeli wystarczy nominałów to xt w wersji klasycznej i jak się da to z wózkiem GS

Napisano

8 rzędowa przerzutka obsłuży na 100% kasetę 9 rzędowa. Tutaj główną role odgrywa manetka, nie przerzutka...

Źle sprecyzowałem - przy 8 rzędowej przerzutce nie będą dostępne wszystkie przełożenia. Tak jest poprawnie ;) ...

• Mod Team
Napisano
mam teraz Deore 8-rzędową

NIE MA Deore na 8 ... odkąd deore zostało zrodzone w umysłąch inżynierów od shiamno było pod 9.

8 rzędowa przerzutka nie obsłuży w pełnym zakresie 9 rzędowej kasety ...
przy 8 rzędowej przerzutce nie będą dostępne wszystkie przełożenia.

Ciekawa i innowacyjna teoria a jakieś argumenty ?

Dodatkowo polecam poczytać http://www.forumrowerowe.org/topic/105487-kompedium-kompatybilnosc-napedow-78910-s/ ten temat.

Napisano

Nie masz racji. Kochany marketing.

Przerzutki dedykowane przez producentów do napędów 7,8,9-biegowych bedą działać bez problemów z kasetami 7/8/9 biegowymi. Tutaj główną rolę odgrywa manetka, odpowiedni ciąg linki. W przypadku napędu 10-biegowego już "wcześniejsze" przerzutki się nie sprawdzają, ponieważ jest nieco inny ruch przerzutki w stosunku do ciągniętej linki.

Więc nawet przerzutka dedykowana niby tylko do napędu 7-biegowego, obsłuży napęd 9 biegowy z odpowiednią manetką.

Jak nie wierzysz to sprawdź na jakiej konfiguracji jeżdzę... Przerzutka tył Sram X-7 2010 (9sp), kaseta HG-50 8-biegowa, manetka Sram X-7 8sp.

• Mod Team
Napisano

A co ma 9 rzędowa kaseta to 8 rzędowej przerzutki wytłumacz proszę. Dla wyjaśnienia dodam iż kasety od 8 do 11 nie różnią sie niczym poza ilością zębatek (czasami kolorem, producentem czy budową ale nie o to tu chodzi) a co za tym idzie odległościami między nimi ... łatwo stąd wyciągnąć wniosek.

A wniosek jest taki skoro kasety pasują na ten sam bębenek, czyli mają tą samą szerokość roboczą to podaj mi konkretny argument dlaczego przerzutka 8 rzędowa nie będzie działać z kasetą 9 rzędową ?

Nigdy tak nie probowalem konfigurowac osobiscie
dlategoż podałem link to kompendium na temat napędu by uzupełnić braki a nie trwać twardo na swoim.
Napisano

niektórzy tu niezłą propagandę sieją..

obale i ja to trochu-3 miesiące jeździłem na 9rz napędzie i 20 letniej przerzutce tylnej shimano 200cx i działało tak długo aż kółko urwałem na patyku..

więc przerzutki do napędów 6-9 działają każde..

dodam od siebie dla autora-może zrób napęd na deore, a zainwestuj w lepsze linki i pancerze? powiem ci że to bardziej będzie odczuwalne, lepsza zmiana, pewniejsza...

Napisano

Oczywiście, że zadziałają, o ile dostaną odpowiednią manetkę do jej sterowania,

bo to manetka a nie przerzutka jest odpowiedzialna za zakres biegów i skok między zębatkami.

Natomiast w temacie linek i pancerzy, to polecam zainwestować w nierdzewne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...