qwert1 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Zdecydowałem się zakupić korbę Deore i w związku z tym mam pytanie, czy do całości będą pasować pozostałe komponenty, które planuję zakupić: -przerzutka przód Deore -tył SLX -klamkomanetki Deore -kaseta Deore Na co powinienem zwrócić uwagę, żeby wszystkie elementy do siebie pasowały i żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto?
99tomcat Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Prosimy o więcej szczegółów - podzespoły 8,9 czy 10 rzędowe ? Podaj modele jaka ilość zębów w korbie i w kasecie, jaki wózek tylnej przerzutki, jakie manetki itp. Teoretycznie można poskładać napęd na podzespołach od acery po xtr i będzie to razem działać Ważne są właśnie te małe niuanse.
Mod Team Maniak Napisano 30 Października 2012 Mod Team Napisano 30 Października 2012 Będą pasować, musisz pamiętać że zestaw: przerzutki-manetki-kaseta muszą być albo z grupy 9-cio biegowej albo 10-cio (dyna sys), nie można ich wymieszać ze sobą, reszta akurat jest obojętna. Niema tu szczególnie wielkiej filozofii, jeśli nadal nie masz pewności podaj nam konkretne modele.
99tomcat Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Poza tym z tego co kojarzę kupiłeś już epicona. Zastanów się lepiej czy warto inwestować w to co masz ,czy kupić nowy rower. Jesli to rower niskiej klasy to zwykle takie inwestycję są bez sensu.
Sagitt77 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Miałem taki zestaw pod 9spd i wszystko ładnie pracowało razem.
PiotrekJ Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Taki zestaw na 9 rzędówce hula aż miło
lukaszs Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Jeżeli wszystko jest na 3x9 albo 2lub3x10 to będzie śmigać ale moją sugestia - jeżeli możesz dołożyć to weź manetki slxa
Sagitt77 Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 Wiesz co, właśnie zmieniłem manetki z Deore na SLX i nie widzę różnicy, poza opcją zdjęcia wskaźników.
qwert1 Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 Oczywiście co do tego ilu rzędowa ma być całość, jestem zorientowany - 9 rzędowe. A co do kupna nowego roweru - "składam" nowy na bazie ramy i niektórych komponentów ze starego roweru, więc kupno nowego odpada, tym bardziej, że właśnie tylko podane przeze mnie w pierwszym poście elementy kwalifikują się do wymiany, reszta mi odpowiada i jest na odpowiednim poziomie Co do ilości zębów w kasecie i korbie - również już się zorientowałem Dzięki za pomoc.
99tomcat Napisano 30 Października 2012 Napisano 30 Października 2012 W takim razie powodzenia i oby rower się sprrawdzał. Jedno ale ode mnie - nie idz w klamkomanetki. Oddzielne manetki i klamki nie dość że zwykle działają lepiej to jszcze dają możliwość rozbudowy. Troszkę inwestujesz w rower to wysupłaj te kilka groszy Popoluj też na manetki slx albo xt na allegro- czasami z demontażu chodzą naprawdę tanio, a jednak praca całego napędu jest lepsza.
qwert1 Napisano 30 Października 2012 Autor Napisano 30 Października 2012 Ok, dzięki za podpowiedź Faktyczne sugerowałem się ceną, ale skoro się już inwestuje, to może lepiej raz a dobrze
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2012 Mod Team Napisano 31 Października 2012 Prosimy o więcej szczegółów - podzespoły 8,9 czy 10 rzędowe ? ehmm ehmm nie ma 8 rzędowych ... Natomiast do SLXa podchodziłbym z dystansem, zwłaszcza jak chodzi o kupno nowej. Teraz strasznie spadła jakości SLXy często nie działają lepiej od altusa ... są kapryśne i uparte. O Deore nic takiego nie słyszałem natomiast, ja bym kupił Deore zamiast slx i to w klasyku a nie shadow..
qwert1 Napisano 31 Października 2012 Autor Napisano 31 Października 2012 Emeryt, wezmę to pod uwagę. Więc wg Ciebie lepiej byłoby zrobić całość Deore, niż Deore + tył SLX? Jeszcze jedno pytanie - skoro Deore nie jest zlą przerzutką - mam teraz Deore 8-rzędową, czy mogę zamontować do niej kasetę 9-rzędową i wszystko będzie działać jak trzeba? Czy muszę kupić 9-rzędową? Jeśli nie, to zbędny wydatek. Tym bardziej jeżeli miałbym nie zauważyć różnicy między SLX a Deore.
PiotrekJ Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 8 rzędowa przerzutka nie obsłuży w pełnym zakresie 9 rzędowej kasety ...
afly Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 8 rzędowa przerzutka obsłuży na 100% kasetę 9 rzędowa. Tutaj główną role odgrywa manetka, nie przerzutka...
qwert1 Napisano 31 Października 2012 Autor Napisano 31 Października 2012 Manetki tak czy owak do wymiane (deore 9-rz), więc chociaż koszt przerzutki tylnej z głowy
Mod Team michuuu Napisano 31 Października 2012 Mod Team Napisano 31 Października 2012 ehmm ehmm nie ma 8 rzędowych ... Natomiast do SLXa podchodziłbym z dystansem, zwłaszcza jak chodzi o kupno nowej. Teraz strasznie spadła jakości SLXy często nie działają lepiej od altusa ... są kapryśne i uparte. O Deore nic takiego nie słyszałem natomiast, ja bym kupił Deore zamiast slx i to w klasyku a nie shadow.. A jeżeli wystarczy nominałów to xt w wersji klasycznej i jak się da to z wózkiem GS
PiotrekJ Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 8 rzędowa przerzutka obsłuży na 100% kasetę 9 rzędowa. Tutaj główną role odgrywa manetka, nie przerzutka... Źle sprecyzowałem - przy 8 rzędowej przerzutce nie będą dostępne wszystkie przełożenia. Tak jest poprawnie ...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2012 Mod Team Napisano 31 Października 2012 mam teraz Deore 8-rzędową NIE MA Deore na 8 ... odkąd deore zostało zrodzone w umysłąch inżynierów od shiamno było pod 9. 8 rzędowa przerzutka nie obsłuży w pełnym zakresie 9 rzędowej kasety ... przy 8 rzędowej przerzutce nie będą dostępne wszystkie przełożenia. Ciekawa i innowacyjna teoria a jakieś argumenty ? Dodatkowo polecam poczytać http://www.forumrowerowe.org/topic/105487-kompedium-kompatybilnosc-napedow-78910-s/ ten temat.
PiotrekJ Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 ... na 9 rzedowej kasecie. Teraz lepiej? Czepiamy sie szczegolow ...
afly Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Nie masz racji. Kochany marketing. Przerzutki dedykowane przez producentów do napędów 7,8,9-biegowych bedą działać bez problemów z kasetami 7/8/9 biegowymi. Tutaj główną rolę odgrywa manetka, odpowiedni ciąg linki. W przypadku napędu 10-biegowego już "wcześniejsze" przerzutki się nie sprawdzają, ponieważ jest nieco inny ruch przerzutki w stosunku do ciągniętej linki. Więc nawet przerzutka dedykowana niby tylko do napędu 7-biegowego, obsłuży napęd 9 biegowy z odpowiednią manetką. Jak nie wierzysz to sprawdź na jakiej konfiguracji jeżdzę... Przerzutka tył Sram X-7 2010 (9sp), kaseta HG-50 8-biegowa, manetka Sram X-7 8sp.
PiotrekJ Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 W takim razie zwracam honor. Nigdy tak nie probowalem konfigurowac osobiscie, a wczesniej opinie zgola odmienne slyszalem.
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2012 Mod Team Napisano 31 Października 2012 A co ma 9 rzędowa kaseta to 8 rzędowej przerzutki wytłumacz proszę. Dla wyjaśnienia dodam iż kasety od 8 do 11 nie różnią sie niczym poza ilością zębatek (czasami kolorem, producentem czy budową ale nie o to tu chodzi) a co za tym idzie odległościami między nimi ... łatwo stąd wyciągnąć wniosek. A wniosek jest taki skoro kasety pasują na ten sam bębenek, czyli mają tą samą szerokość roboczą to podaj mi konkretny argument dlaczego przerzutka 8 rzędowa nie będzie działać z kasetą 9 rzędową ? Nigdy tak nie probowalem konfigurowac osobiscie dlategoż podałem link to kompendium na temat napędu by uzupełnić braki a nie trwać twardo na swoim.
MMMAAACCC7 Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 niektórzy tu niezłą propagandę sieją.. obale i ja to trochu-3 miesiące jeździłem na 9rz napędzie i 20 letniej przerzutce tylnej shimano 200cx i działało tak długo aż kółko urwałem na patyku.. więc przerzutki do napędów 6-9 działają każde.. dodam od siebie dla autora-może zrób napęd na deore, a zainwestuj w lepsze linki i pancerze? powiem ci że to bardziej będzie odczuwalne, lepsza zmiana, pewniejsza...
dziobolek Napisano 31 Października 2012 Napisano 31 Października 2012 Oczywiście, że zadziałają, o ile dostaną odpowiednią manetkę do jej sterowania, bo to manetka a nie przerzutka jest odpowiedzialna za zakres biegów i skok między zębatkami. Natomiast w temacie linek i pancerzy, to polecam zainwestować w nierdzewne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.