Skocz do zawartości

[6000-7000]szosa

pawlox83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Jestem zainteresowany zakupem porządnego roweru szosowego,z doświadczeń z rowerem mtb który posiadam,wywnioskowałem iż warto zainwestować grubsza kase w porzadny sprzet.Mysle już tylko o karbonie do ewentualnej rozbudowy (na słabym osprzecie) np.Specialized Tarmac Mid Compact,lub Spec Roubaix,mam 172 cm wzrostu waże ok 78kg i potrzebuje roweru szybkiego i wytrzymałego(wiadomo jakie sa nasze drogi).Dlatego mam na uwadze speca bo dają dożywotnia gwarancje na rame co ważne w przypadku karbonu.

Napisano

Kupować szosę na full karbonie i osprzęcie Sory to sorry :), minimum Tiagra a z taką kasą spokojnie 105-tka. Ja akurat mam Treka, więc na szybko spojrzałęm co w tej firmie 'piszczy':

TREK ROWERY GORSKIE,SZOSOWE, TREKINGOWE 2011

Ok, jest droższy, ale uwierz mi, więcej stargujesz przy tak drogich rowerach. Poza tym polecam poszukać też tu:

Szosowe - wiem, że na pewno można się potargować

.:: PorebaRowery.pl ::. - Lapierre - niestety admin, z nieznanych mi powodów zabrania linkować...

Aha, w szosie to raczej z przodu dwa blaty nie trzy. I w tej cenie nie ma prawa ważyć powyżej 9,5 kg.

Dla przykładu mój Trek z alu ramą i Krbo widelcem na osprzęcie Sram Apex waży z pedałami ~9,5 kg

Jeszcze co do Twoich zmartwień a propos ramy-mam kilkoro znajomych z którymi jeździmy na szosach (ja dopiero 2 lata ale oni dużo dłużej), startujemy w maratonach szosowych i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś złamał ramę...

Napisano

Ok.Dzieki ale zastanawiam sie czy warto inwestować w tak drogą rame jak karbonowa,czy ma to jakieś wielkie znaczenie w przypadku rowerów szosowych,bo w mtb ma i to niebagatelne.Pozostaje sie zastanowić co daje alu a karbon,macie jakieś za i przeciw ,jeszcze napiszcie jak możecie na co zwracać szczególna uwage kupując taki rower.(marka,waga,osprzet ,cena).

Napisano

Przejeżdziłem ten sezon na Roubaix,waże 10 kilo więcej,nic się nie dzieje niepokojącego z ramą.To samo będzie dotyczyć Tarmaca.Wybór to tylko kwestia Twoich preferencji,masz aspiracje do ścigania się,zdecydowanie Tarmac,wolisz odrobinę komfortu i wyższą,wygodniejszą główkę ramy - Roubaix.

Niestety w obu przypadkach przy takim budżecie dostaniesz przeciętny osprzęt i marne,ciężkawe koła.Dobrze,żeby klamkomanetki były z wyższej grupy,są najdroższe.

Warto rozważyć zakup używki,dla roweru szosowego 10kkm przebiegu to niewiele.

Napisano

Co do ramy, widzisz wg mnie to zdecydowanie większe uzasadnienie ma karbon w szosach niż w mtb. Otóż w mtb masz amora (czasem dwa) a w szosie nie, a co za tym idzie wszystkie drgania idą w rowerzystę. Karbon przy swej sztywności jednocześnie zapewnia choć minimalne tłumienie.

Zwracaj uwagę na: wagę, osprzęt (za tą kasę uważam, że 105-ka), koła. Co do kół to musisz sam poczytać, bo nie ukrywam, że nie znam się na tyle, by pomóc.

Aha, znalazłem dla Ciebie jeszcze takie cacko: KELLYS URC 5.0 2012 - Rowery szosowe - kolarzówki koła 28" - Sklep internetowy rower-sport.pl

• Mod Team
Napisano

Nie szedłbym w speca. Nie to, że robią złe rowery ale dostajesz stosunkowo słaby osprzęt za dużą kasę bo ma znaczek na ramie, nie chciałbym się powtarzać ale rzuć okiem na to co napisałem na ten temat w tym wątku: link

Trochę się tam też napociłem odnośnie popularnego przekonania o kruchości węglowych ram, więc może trochę Ci to rozjaśni.

Czy warto inwestować w węgiel? ..sądzę że warto, różnica jest odczuwalna bardzo wyraźnie oczywiście na plus, przy czym jeśli to ma być rower do treningu lub rekreacyjnej jazdy to tylko kwestia twojego dobrego samopoczucia z tytułu posiadania karbonowej ramy i ew samej chęci posiadania, aluminium również wystarczy.

Trend jest natomiast taki że wysokie modele to już przeważnie tylko carbon. Osprzęt to minimum shimano 105 moim zdaniem jeśli ma być na długo i bez problemów w podanej cenie kiedyś kupowało się rower na ultegrze lub częściowo na DA więc celowanie w tiagrę czy sorę to pomyłka, no ale ceny się trochę pozmieniały.

Napisano
  W dniu 1.11.2012 o 22:42, Maniak napisał:

Przy tym wzroście 54 to za duża rama, jak już to coś w okolicach 50cm.. Rzuć okiem tutaj: Fit Calculator - Competitive Cyclist

Takich kalkulatorów jest więcej.

Ja przy 182 śmigam na 56 ale przymierzam się do 54, bo moja jest dla mnie za długa.

Hmm, widac dochodzi jeszcze geometria ramy. Ja mam 180 i jeżdżę na Treku 56 cm i jest gitara. Ale faktem jest, że jak przymierzałem inne marki to rozmiary wahały się zależnie od modelu między 54 a 56.

Napisano

Może skorzystać z usług profesjonalnego centrum testowego,jest coś takiego np.Twomark.Problem w tym że nigdy nie jezdziłem na szosie dłużej niż 10 minut,dlatego nie wiem co w szosach było by dla mnie najwygodniejsze.

Napisano

Zacznij od tego co sam mozesz zrobic. Pomierz sie jakims kalkulatorem, ten co podal Maniak, jest bardzo dobry.

Bedziesz mial w miare dobra podstawe do dalszych poszukiwan. Zrob to dokladnie, kilka razy i koniecznie z pomoca drugiej osoby.

W tym budzecie, w miare rozsadny karbon na105, ewentualnie jak sie nadarzy okazja, ultegra. Jest jeszcze campa.

Raczej sugerowalbym skierowanie poszukiwan w kierunku "mniejszych" brandow.

• Mod Team
Napisano

Giant w sumie tez nie jest wzorem idealnego stosunku jakość osprzętu/cena ale ta rama jest bardzo dobra, jeździłem na niej i jest zdecydowanie sztywniejsza jak mój hongfu, jak Ci się gdzieś uda załapać jeszcze na wyprzedaż rocznika to możesz wyrwać sporo taniej.

Napisano

A, tylko nie patrz na teksty w stylu: na tej ramie wygrywali, albo żaden pro Team nie jeździ na Kellys'ach...to bzdurne myślenie. I pamiętaj, ten rower ma się Tobie podobać, reszta jest nieważna. Szosa to taka biżuteria wśród rowerów jak dla mnie :)

• Mod Team
Napisano

poziom może daj sobie spokój, robisz gafe po raz drugi... a właściwie trzeci doliczając podpowiedzi co do rozmiaru ramy.

Napisano

Mistrzu-bez wycieczek personalnych. Co do rozmiaru ramy-rozumiem, że przymierzałeś/jeździłeś na co najmniej kilku rowerach o różnej geometrii?

• Mod Team
Napisano

TAK jeździłem. Nie cwaniakuj proszę. Nie mam zamiaru sie z tobą wdawać w dyskusje, a jak się nie możesz powstrzymać zapraszam na pw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.