Skocz do zawartości

[v-brake] budżetowe rozwiązanie

cahirrp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Sprężyna mi poszła na tyle w obecnym zestawie (jakiś no-name) i musze czegoś poszukać, a ponieważ rower ma swoje lata i powoli przymierzam się do zakupu nowego to rozwiązanie raczej głównie uzależniam od ceny.

Czytałem, że mieszanie firm na przód-tył to średni pomysł, chociaż nie wiem czemu, pomimo tego zdecyduje się na takie rozwiązanie i raczej dobro roweru ani moje nie ucierpi na tym :) Pytanie tylko natury technicznej: czy oferowane na rynku hamulce typu shimano alivio / deore, accent, promax czy inne w tej półce cenowej (do ok. 40 zł) czymś się różnią? Nie planuje wymieniać samych klocków od razu, ale chodzi mi o są konstrukcję hamulca. Różnice w wadze rzędu 20g też mnie nie przerażają :)

Napisano

:)

V-brake aby było budżetowe to za 40 zeta komplet na 2 osie a nie na 1 oś :)

Pozdrawiam

No dobra, to w takim razie na bogato z budżetem 40 zeta :D

Moze troche wiecej niz 40 zla ale mysle ze warto za taki zestaw http://allegro.pl/ha...2691896914.html

No budżet był 40 zł na koło, bo tylko jedno chciałem wymieniać a nie komplet, ale przy takiej cenie może warto kupić na oba koła. SD3 jest ok? Bo o 5 i 7 to sporo się naczytałem, ale SD3 (pewnie z powodu małego stopnia zaawansowania) nikt nie opisywał :P

Napisano

No dobra, zmusiłeś mnie do zwierzeń. Otóż lubie ten rower, pomimo, że to żadna konkstrukcja, marka, taki tam sobie marketowy produkt, a co więcej widze dla niego zastosowanie - jak nieco syn podrośnie, to chce do niego zamontować fotelik i będzie na wypady rodzinne, natomiast dla siebie planuje krossowy, bo lubię się bardziej rozpędzić (ten obecny to mtb, chociaż wydaje mi się, że ma dość krossową ramę - pomierze nieco, to się przekonam). Także jestem nieco rozdarty, bo będe musiał wymienić korbę, a może szybciej suport, bo to chyba on się skrzywił (efekt - linia łańcucha idzie tak że obciera o przerzutkę przednią przy pedałowaniu), kaseta/wolnobieg (jeszcze nie wiem co mam :P) trochę też też dostał w kość zanim wymieniłem rozciągniety łańcuch, ale mniej więcej po 100 km już się ułożył i nie przeskakuje.

Dlatego pomimo zamiaru budżetowych rozwiązań nie chce iść na takie totalne skróty, stąd w zestawieniu pojawiło się m.in. Deore, które wydaje mi się idealne dla moich zastosowań (jazda w mieście, do pracy, mało terenu, a jeśli już to bardzo mało wymagający), o ile wręcz nie za bardzo zaawansowane.

Napisano

Jakby Cię odechciało tych poszukiwań to mogę sprawdzić czy mam jeszcze gdzieś w domu komplet Alhong na dwa koła. Wtedy, jako ze jesteśmy z tego samego miasta, możemy dokonać wymiany- zestaw na dwa koła za dwa piwa;] i to dopiero będzie budżetowe rozwiązanie.

Napisano

Dzięki za propozycje, będę ją miał na uwadze, ale chwilowo się wstrzymuje, bo mocno rozważam zmianę dwukołowca i bije się z myślami czy cross czy mtb jednak....

Jak coś będę pisał!

• 2 tygodnie później...
Napisano

mocno rozważam zmianę dwukołowca i bije się z myślami czy cross czy mtb jednak....

Proponuję kupić mtb.Jak zapragniesz szybciej jeżdzić kupujesz opony typu slik i po kłopocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...