grz Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Witam mam puste koło i części i chciałbym złożyć całe koło od wolnobiegu do ośki i tak do końca.Do tematu dodaje zdjęcia części których mam oraz puste koło , szukałem już informacji o tym i widziałem wiele schematów ale u mnie jest jakoś inaczej , proszę powiedzieć czy brakuje mi jakiś części i jak to od początku do końca złożyć.Dziękuję.
piotreeek Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 brakuje ci tylko kulek do łożysk. Poza tym wygląda na to że wszystko jest.
grz Napisano 13 Października 2012 Autor Napisano 13 Października 2012 Mam kulki , teraz skoro wiem że wszystko mam to proszę o pomoc w złożeniu mi tego wszystkiego do kupy.
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2012 Mod Team Napisano 13 Października 2012 no tylko ze wolnobieg to już zgon lepiej zmien go i lancuch bo za niedługo do kompletu dołączy jeszcze korba.
grz Napisano 13 Października 2012 Autor Napisano 13 Października 2012 a mógłby ktoś polecić jakiś tani i w miarę dobry wolnobieg ? a czy ten stary jest już absolutnie do wyrzucenia czy jeszcze pojeździ? dodam że jeżdzę nie zbyt często a i mam ograniczony budżet
Mathiu Napisano 13 Października 2012 Napisano 13 Października 2012 Wyboru dużego nie masz, kup taki z napisem shimano na 6 biegów koszt zależnie od sklepu 30-45zł Na starym da się jeszcze teoretycznie pojeździć na wyższych biegach (tych lżejszych przełożeniach) bo szczególnie dwa dolne są zajechane. Obstawiam, że łańcuch też jest w złym stanie. A jazda na zajechanym łańcuchy + zajechany wolnobieg = obite klejnoty lub wybite zęby...
Mod Team Puklus Napisano 13 Października 2012 Mod Team Napisano 13 Października 2012 [Napęd]Wymiana napędu w kilku zakresach cenowych - Napęd rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce tu podałem modele i orientacyjne ceny. Modele "zębów" i lancuchów sa takie ze w zależności od kasy dobierzesz sobie możliwe najlepszy sprzęt bez obawy ze kupisz jakiś szit. Możesz kupić 7 rzędowy albo i 6, dla shimano 6 rzędowy to tz 20 bo 21 to 7 rzędowy.
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 no dobrze to spróbuje wymienić łańcuch i wolnobieg tylko nie wiem czy mi kasy starczy , a co do tematu to powie ktoś jak złożyć to koło ?
piotreeek Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 http://endurorider.pl/2010/02/serwis-piasty-tylnej-shimano-525/ http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 a czy mógłby ktoś powiedzieć czy na 100% mam wszystkie części czy jednak czegoś brakuje ?
piotreeek Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 no przecież ci napisałem że jest wszystko.
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 Teraz znalazłem starą ośkę która była oryginalnie w piascie i na niej było nakręconych kilka części , więc na nowej spróbowałem nakręcić te części tak samo , ponieważ na schemacie z tej strony http://endurorider.pl/2010/02/serwis-piasty-tylnej-shimano-525/ coś mi się nie zgadzało . Dołaczam zdjęcia na których widać że na nowej ośce złożyłem tak samo części , tylko nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale zaznaczyłem strzałeczkami że grubość jednej nakrętki jest trochę grubsza na nowej ośce oraz to , że na nowej na jednym konusie jest taka miseczka. Na drugim zdjęciu widać jakie części mi zostały i właśnie nie wiem jak je złożyć , proszę o pomoc.
piotreeek Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 1. taka róznica grubości jest neiistotna. 2. te części symetrycznie do drugiej strony, czyli najpierw nakręcasz pierszą z prawej (konus), potem podkładka (3 z prawej) i nakrętka (czwarta z prawej). 3. pytanie czy uda ci się to dobrze złozyć. sztuką jest idealne skręcienie, nie za mocno, nie zbyt lekko. masz odpowiednie klucze do konusów? 4/miseczka na konusie to uszczelnienie, nie jest obowiązkowa.
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 W tej części pierwszej od prawej jest już miseczka , a czy w którejść z tych miseczek nie siedzą kulki ? nie mam klucza do konusów czy bez niego nie da sie zakontrować czy jak to tam się nazywa ?
piotreeek Napisano 14 Października 2012 Napisano 14 Października 2012 nie, 'miseczka' to tylko uszczelnienie, kulki wkłada się do miski łozyska w piaście, na smarze. bez klucz będzie trudniej, ale z pewnością nie jest to niemozliwe.
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 a jak moge rozpoznać która "miseczka" to uszczelnienie a która jest do wkładania kulek , one są prawie identyczne a różnią się tylko trochę wielkością wiem ze chyba któraś z nich powinna wchodzić razem z kulkami w ten otwór
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2012 Mod Team Napisano 14 Października 2012 Te blaszki to uszczelnienie tzw labiryntowe, 2 blaszki o przekroju litery C zwrócone do siebie przeciwnie tworzą uszczelnienie. Jedna jest nabita w korpus piastry druga na konus. http://ogrzewnictwo....f17bde285-8.jpg Wielowypusty rysunek techniczny image by Luke55 on Photobucket tak to mniej wiecej wygląda na papierze
grz Napisano 14 Października 2012 Autor Napisano 14 Października 2012 złożyłem koło i ma straszne luzy a oprócz tego jak zakręce nim to bardzo faluje
Mod Team Puklus Napisano 14 Października 2012 Mod Team Napisano 14 Października 2012 jak krzywo założyłeś to faluje jak nie skręciłeś dobrze to są luzy
grz Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 ale to nie faluje całość tylko tak jakby na ośce
Mod Team Puklus Napisano 15 Października 2012 Mod Team Napisano 15 Października 2012 Przecież napisałem ze jak krzywo założyłeś to będzie falować
grz Napisano 17 Października 2012 Autor Napisano 17 Października 2012 ale chodzi Ci o to że w środku coś krzywo złożyłem ?bo koło jest założone dobrze a to faluje w środku
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2012 Mod Team Napisano 17 Października 2012 Jak jeszcze pokażesz dokładnie co faluje i jak faluje to będzie można rozmawiać
Tomciaz Napisano 20 Października 2012 Napisano 20 Października 2012 Faluje Ci sam wielotryb? To normalne. A jeżeli chodzi o wolnobiegi insze niż sh*tmano to polecam Sunrace'a 6rz. W maju za swojego zapłaciłem 42 zł na allegro, łyknął przez ten czas jakieś 3,5k km i zużycie trybów w porównaniu do MF-TZ20 jest śladowe. Poza tym jest chromowany . Jeżeli dobrze poszukasz to znajdziesz nawet 7 rzędowego Sunrace'a z trybem 13z, co da Ci nieco większą prędkość maksymalną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.