Skocz do zawartości

[wolnobieg] + [ośka] cały tył

grz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam puste koło i części i chciałbym złożyć całe koło od wolnobiegu do ośki i tak do końca.Do tematu dodaje zdjęcia części których mam oraz puste koło , szukałem już informacji o tym i widziałem wiele schematów ale u mnie jest jakoś inaczej , proszę powiedzieć czy brakuje mi jakiś części i jak to od początku do końca złożyć.Dziękuję.

51714561.jpg62263721.jpg16290116.jpg73182050.jpg42011002.jpg34590434.jpg93573933.jpg

Napisano

a mógłby ktoś polecić jakiś tani i w miarę dobry wolnobieg ?

a czy ten stary jest już absolutnie do wyrzucenia czy jeszcze pojeździ? dodam że jeżdzę nie zbyt często a i mam ograniczony budżet

Napisano

Wyboru dużego nie masz, kup taki z napisem shimano na 6 biegów :thumbsup: koszt zależnie od sklepu 30-45zł

Na starym da się jeszcze teoretycznie pojeździć na wyższych biegach (tych lżejszych przełożeniach) bo szczególnie dwa dolne są zajechane.

Obstawiam, że łańcuch też jest w złym stanie.

A jazda na zajechanym łańcuchy + zajechany wolnobieg = obite klejnoty lub wybite zęby...

• Mod Team
Napisano

[Napęd]Wymiana napędu w kilku zakresach cenowych - Napęd rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce tu podałem modele i orientacyjne ceny. Modele "zębów" i lancuchów sa takie ze w zależności od kasy dobierzesz sobie możliwe najlepszy sprzęt bez obawy ze kupisz jakiś szit.

Możesz kupić 7 rzędowy albo i 6, dla shimano 6 rzędowy to tz 20 bo 21 to 7 rzędowy.

Napisano

no dobrze to spróbuje wymienić łańcuch i wolnobieg tylko nie wiem czy mi kasy starczy , a co do tematu to powie ktoś jak złożyć to koło ?

Napisano

Teraz znalazłem starą ośkę która była oryginalnie w piascie i na niej było nakręconych kilka części , więc na nowej spróbowałem nakręcić te części tak samo , ponieważ na schemacie z tej strony http://endurorider.pl/2010/02/serwis-piasty-tylnej-shimano-525/ coś mi się nie zgadzało .

Dołaczam zdjęcia na których widać że na nowej ośce złożyłem tak samo części , tylko nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale zaznaczyłem strzałeczkami że grubość jednej nakrętki jest trochę grubsza na nowej ośce oraz to , że na nowej na jednym konusie jest taka miseczka.

Na drugim zdjęciu widać jakie części mi zostały i właśnie nie wiem jak je złożyć , proszę o pomoc.

kopiadsc0334.jpg

kopiadsc0335.jpg

Napisano

1. taka róznica grubości jest neiistotna.

2. te części symetrycznie do drugiej strony, czyli najpierw nakręcasz pierszą z prawej (konus), potem podkładka (3 z prawej) i nakrętka (czwarta z prawej).

3. pytanie czy uda ci się to dobrze złozyć. sztuką jest idealne skręcienie, nie za mocno, nie zbyt lekko.

masz odpowiednie klucze do konusów?

4/miseczka na konusie to uszczelnienie, nie jest obowiązkowa.

Napisano

W tej części pierwszej od prawej jest już miseczka , a czy w którejść z tych miseczek nie siedzą kulki ? nie mam klucza do konusów czy bez niego nie da sie zakontrować czy jak to tam się nazywa ?

Napisano

nie, 'miseczka' to tylko uszczelnienie, kulki wkłada się do miski łozyska w piaście, na smarze. bez klucz będzie trudniej, ale z pewnością nie jest to niemozliwe.

Napisano

a jak moge rozpoznać która "miseczka" to uszczelnienie a która jest do wkładania kulek , one są prawie identyczne a różnią się tylko trochę wielkością

wiem ze chyba któraś z nich powinna wchodzić razem z kulkami w ten otwór

93573933.jpg

Napisano

Faluje Ci sam wielotryb? To normalne. A jeżeli chodzi o wolnobiegi insze niż sh*tmano to polecam Sunrace'a 6rz. W maju za swojego zapłaciłem 42 zł na allegro, łyknął przez ten czas jakieś 3,5k km i zużycie trybów w porównaniu do MF-TZ20 jest śladowe. Poza tym jest chromowany :D. Jeżeli dobrze poszukasz to znajdziesz nawet 7 rzędowego Sunrace'a z trybem 13z, co da Ci nieco większą prędkość maksymalną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...