Siwa Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Siemka! Kupiłam sobie nową korbę do mojego nowego-używanego złomka Korba marki Shimano, bez szału, Alivio, dla mnie wystarczy. Nagle zorientowałam się, że jest montowana na suport "kwadrat", a ja takiego nie posiadam, więc dokupiłam odpowiedni, ale nie będę o tym prawić. Problem się pojawił, gdy próbowałam zdjąć tę korbę [ściągaczem, ofc]. Załamałam się strasznie, bo nie dałam rady, myślę sobie - ale słabinka ze mnie się zrobiła. Zawołałam ojca, a to niesłaby gość, wierzcie mi. Pogimnastykował się trochę, próbował podgrzewać, by puściło i nic. Wiara we mnie mi wróciła. Przejdę do pytania: Ile będzie kosztowała (np. we Wrocławiu) wymiana suportu i korby, które już posiadam? Chodzi mi tylko o to, by zamienili na moje. Nie musi być to jakiś autoryzowany serwis Gianta, czy czegoś tam innego full drogiego. Sorry, że się tak rozpisuję, ale nie umiem tak "prosto z mostu".
kolarz16 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 dodam tylko że wymiana suportu jest łatwa ale trzeba wiedzieć o ważnej rzeczy że jedna miska do gwint prawy druga lewy więc jeśli będziemy kręcić przeciwnie to nikt tego nie odkręci
Siwa Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 2i regulaminu Dobrze wiedzieć. Tylko, że ja do suportu jeszcze nie doszłam Odkręciłam tą śrubkę od korby i tą z drugiej strony i na tym zakończyłam ;]
kolarz16 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 jeśli nie idzie ściągaczem do korb to nie wiem w jaki inny sposób to zdjąć
Alpek Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 A powiedz czy Ci postrzebna ta korba ?
Siwa Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 jeśli nie idzie ściągaczem do korb to nie wiem w jaki inny sposób to zdjąć Dlatego pytam o cenę wykonania tego 'zabiegu' w serwisie tak pi razy oko, czy cena ujdzie, czy chodzić po ludziach i pytać, czy mi nie zrobią tego hehe do jeździć muszę, chcę i lubię, a koleś, który sprzedał mi rower nie raczył napisać, że zębatki są zajechane i trzeba wymienić, bo tak łańcuch skacze, że boję się o życie momentami. @up, tak, bardzo potrzebna.
Alpek Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 hmm jeśli star korba jest potrzebana to mój pomyśl diabli. W serwisie za odkręcenie około 20 zł. i wykręcenie suportu też 20zl.
kolarz16 Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 jeśli można to prosił bym zdjęcie tej korby tak na szybko
Siwa Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 hmm jeśli star korba jest potrzebana to mój pomyśl diabli. W serwisie za odkręcenie około 20 zł. i wykręcenie suportu też 20zl. a jeśli chodzi o starą korbę to nie jest mi potrzebna, chodziło mi, że nowa jest bardzo potrzebna i spieszę się z wymianą. jeśli tyle to tyle kosztuje, to jutro z rana wsiadam w pociąg z moim scottem i szukamy serwisanta ! 2i regulaminu Na szybko nie dam rady, bo jestem w 'rozjazdach', bo się przeprowadzam i nie mam przy sobie nawet tel (zostawiłam w poprzednim mieszkaniu) , żeby zrobić fotkę. Jutro mogę zapodać, jak wezmę coś do robienia zdjęć od kumpeli, albo pójdę po mój Widać, że tylko środkowa zębatka w miarę daje radę, ale kupiłam od razu nową korbę, poprzednia aż zniechęcała wyglądem. Sprawdzałam przyczynę przeskakiwania łańcucha i tylko to mi podpadło.
Alpek Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Jeśli Ci nie potrzebna to ja mam inny sposób młotek i przecinak 2 minuty i już po starej korbie http://pokazywarka.pl/5ngzx6/ Tam gdzie lini przykładasz przecinak i bijesz młotkiem i pózniej odwracasz o 90 stop0ni i znów i spadnie
Siwa Napisano 8 Października 2012 Autor Napisano 8 Października 2012 2i regulaminu No racja, czemu ja na to nie wpadłam, przecież to logiczne ostatnio mam taki mętlik w głowie, że nie potrafię logicznie myśleć przecinak mam, młotek też się znajdzie. Powinnam dać radę. Dzięki wielkie
Alpek Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Jakby coś nie szło to pisz poradzimy cóś
Mod Team Puklus Napisano 8 Października 2012 Mod Team Napisano 8 Października 2012 Jak nie zeszło ściągaczem to i młotkiem bedzie problem ... jeżlei stara korba i suport sa do wyrzucenia to proponuje szlifierkę kątową, 5 min roboty, o ile sie posiada takową rzecz, jak sie nie posiada to za cene wymiany w serwisie możan kupić najtańsza i uciąć Należy dodać ze potrzebny będzie również klucz do suportu. Jeżeli jest konstrukcji ze zdjęcia powyżej to wystarcza klucze płaskie, jeżlei jest to pakiet zamknięty bez klucza moze być problem aaaaale mając szlifierkę wszystko można zrobić ^^. Wracając do początku problemu, Droga Sylwio czy wiesz jaką posiadasz obecnie korbę? Jakiego używaliście ściągacza ? Bo to jest niemal niemożliwe aby nie zeszło.
Siwa Napisano 9 Października 2012 Autor Napisano 9 Października 2012 Korba: Shimano FC-M191 42-34-24 http://img6.imagebanana.com/img/ldggu3zh/IMG_2026.JPG Ściągacz taki zwykły http://img6.imagebanana.com/img/lqxcbggn/IMG_2027.JPG
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2012 Mod Team Napisano 9 Października 2012 Jeżeli suport jaki tam masz nie ma otworu na śruba a wystający gwint na nakrętkę a ze zdjęcia tak wnioskuje może sie nie dać ściągnąć bo ściągacz za płytko się wkręci. Wtedy pozostają wyżej wymienione sposoby, lub zastosowanie ściągacza do łożysk 2 lub 3 ramienny. Natomiast jeżeli masz suport z otworami i do niego śruby, śruby wykręć, oczyść gwint w korbie, w ściągaczu oś wkręcaną, ta która będzie napierać, wykręć tak by sie schowała w korpusie ściągacza. Następnie cały Ściągacz wkręć do oporu w ramie korby, tab by wykorzystać cały gwint. następnie kluczem zacznij zdejmować ramie korby. Jeżeli idzie ciężko zamień klucz na taki by dało sie załozyć rure jak trzeba może być i 1 metr. Kręcić aż ramie zejdzie. Nie ma takiej możliwości by to nie zeszło nawet jak sie zapiekło czy coś.
Alpek Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 A już zdjęłaś starą korbę czy nie ? Jak nie dałaś rady tym młotkiem to spróbuj to co kolega Puklus mówił. Ale to już chyba próbowałaś ?
Siwa Napisano 9 Października 2012 Autor Napisano 9 Października 2012 Nie, nie zdjęłam korby. Może to faktycznie jakiś dziwny przypadek, może ja źle się za to biorę, chociaż nie wydaje mi się. Zaniosłam rower do serwisu. Prowadzi go takie fajne małżeństwo ~47 lat. Żona sprzedaje, doradza itp. a mąż naprawia. I ta właśnie pani powiedziała mi, że nie jest to tylko wina korby, że łańcuch mi skacze/przepuszcza jak szalony przy większym nacisku, że trzeba wymienić łańcuch i kasetę. Pokazała mi wszystko dokładnie i nie wiem czy mierzyła, czy co robiła z moim starym łańcuchem takim dziwnym czymś i pokazała jak poznać, że jest zużyty itp, itd Tacy fajni się wydali, że zostawiłam u nich rower Znając mnie, to pewnie bym coś pochrzaniła, chociaż na moim wysłużonym rowerze "testowym" wyszło mi to ładnie. Cenę dała na razie tak na oko, do odbioru pojutrze, a cenę podam jak dostanę rower i czy są godni polecenia. Btw. polecam się dwa razy zastanowić, nim kupi się używany rower przez Internet bez wcześniejszych oględzin.
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2012 Mod Team Napisano 9 Października 2012 Tacy fajni się wydali, że zostawiłam u nich rower Po tym co mówisz widać ze ogarniają temat wiec pewnie dobrze zrobiłaś przepuszczanie łańcucha to w 80% przypadków wina kasety i rozciągniętego łańcucha, korba z racji swojej wielkości zużywa sie wolniej. Tak ze korba zazwyczaj może zostać a kaseta z łańcuchem idą do wymiany. polecam się dwa razy zastanowić, nim kupi się używany rower przez Internet bez wcześniejszych oględzin. Tu sie zgodzę choć jeszcze zależy w jakich pieniądzach sie go kupuje Ja jak kupiłem swoją meride to z 350 utargowałem na 300 z przesyłką wiedziałem co kupuje i byłem na to przygotowany, najgorsze za takie niespodzianki znienacka.
LonepX Napisano 9 Października 2012 Napisano 9 Października 2012 Ja w swoim starym, starym rowerze (bitwę pod Grunwaldem chyba jeszcze pamiętał) korbę ściągałem za pomocą... Bosza. Oddałem do pobliskiego auto-serwisu i tam koleś, bardzo ogarnięty z boszem naciął mi idealnie do rogu kwadratu.
Siwa Napisano 10 Października 2012 Autor Napisano 10 Października 2012 Rowerek odebrany i przetestowany. Za nowy suport, kasetę i łańcuch (Shimano [dokładne modele podam potem, bo gdzieś zapodziałam tą karteczkę]), no i robociznę wzięli 237 zł +gratis ten pan mi powiedział, że miałam luzy w tylnym kole, więc też to zrobił (coś tam w piaście) i, jak później zauważyłam, dał nowe śrubki do koszyka od bidonu, bo miałam dwie z innej mańki i jedna trochę wystawała (ale to było zaplanowane na butelkę z wodą ). Kurcze, fajni są. Pokazali, co można by jeszcze wymienić i co mogę zrobić sama. Serwis znajduje się w Zgorzelcu na ul. Daszyńskiego. W innych punktach rowerowych w tym mieście nie byłam. Ale ten jest naprawdę spoko I chciałabym tam się poduczać, a potem pracować, albo założyć swój
Tedolf Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 I chciałabym tam się poduczać, a potem pracować, albo założyć swój hehe powodzenia
Rambo1996 Napisano 12 Października 2012 Napisano 12 Października 2012 Witam jestem nowy i chciałem bardzo przeprosić jeżeli w złym temacie napisałem lecz mam pytanko kupiłem sobie ostatnio next'a stronger'a i jaki korbowód polecacie bo ja nie wiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.