Skocz do zawartości

[v brake] Co wybrac za nieduze pieniadze ?

Gość konger

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie uzytkownicy tego forum.

Przyszedl w koncu czas, by zmienic hamulce w moim rowerku. Mam jeszcze ten stary typ, wiec na moje potrzeby V brake`i w zupelnosci wystarcza. Ale pytanie jest: jakie ? Patrzylem na alledrogo, ale firmy nic mi nie mowia, poniewaz na rowerze tylko jezdzilem i nie zaglebialem sie w technike, co i jak, a takze dlaczego, itp.

Uzywam go do rekreacyjnego jezdzenia po lesie, czasami wieksze gory i doly (puszcza pod Szczecinem), jak czlowiek byl mlodszy to i poskakal sobie troche (rower ma juz 9 czy 10 lat).

Zatem wracajac do meritum. Co byscie polecili ? Widzialem komplety hamulcow juz za 25 pln, sa jakies tektro za 30 pln/komplet, sa Tektro Quartz - 40 zeta za sztuke (czyli 80 komplet), a takze rozne modele Shimano itd. Myslalem, ze uda mi sie kupic cos w miare dobrego (jak na moje potrzeby) za 100 za komplet hamulcow i dzwignie do tego - czy jest to mozliwe ? Nadmieniam, ze nie posiadam duzych funduszy (majowka za pasem :D ).

Ew. cos takiego, zeby nieznaczenie przekroczylo podana wartosc. Milo by bylo, gdyby podane zostaly linki, bym mogl zobaczyc o czym pisze rozmowca.

Pozdrawiam serdecznie

konger

Napisano

http://allegro.pl/item96569986_hamulce_v_b...oniecznie_.html

tu masz tektro

jeżdże na tektro i są bez zarzutu dla mnie

niektórzy uważają że są za miękkie ale mnie to zdecydowanie nie przeszkadza wrecz przeciwinie calkiem fajnie sie takimi operuje:)

a że tu masz tanio tektro quartz rzekomo lepsze

http://allegro.pl/item94891590_v_brake_tektro_quartz.html

to polecam;)

pewno rowerek nie masz najwyzszej klasy rowerku skoro miales hample starego typu wiec tez ladowac hamulcow po 50 zl para i wiecej chyba nie ma sensu:)

Napisano

Z własnego doświadczenia mogę polecić Shimano Alivio rocznika 2006. Używam ich od początku sezonu, wcześniej jeździłem na Tektro 845AL. Tektro były słabe, w deszczu nie działały właściwie wcale, a w klockach znalazłem wielkie kawały metalu (o.5cm śrdenicy), które zniszczyły mi obręcz.

Tutaj -> Sklep internetowy Probikes znajdziesz całą grupę Alivio, ceny niższe niż RP-Pawlak. Ja wybrałem model BR-M431 z wymiennymi okładzinami, wydaje mi się, że są odrobinę sztywniejsze niż z w pełni gumowymi klockami. Cena nowych okładzin to 24zł/para.

Szczęki mają silne sprężyny, śrubki regulacyjne są z twardej stali, nie porysowały się nawet w trakcie regulacji.

Cały zestaw z dźwigniami BL-M420 kosztował mnie niecałe 90zł. Warto dokupić boostery (ja mam Accent), naprawdę poprawiają pracę hamulców. Szczęki są silne, łatwo moduluje się siłę hamowania, klocki nie piszczą w żadnych warunkach. W komplecie z linkami i pancerzami Accent wszystko działa płynnie i odczuwalnie lepiej niż Tektro.

Pozdrower.

• Mod Team
Napisano

Matrix ale on nie mówił o zjechanych klockach tylko o kawałkach metalu, które się w nich trafiały a nie powinny. Tak się zdarza w gównianych klockach.

Co do tematu to chyba najlepiej Alivio z wym. okładzinami. Ewentualnie Avid SD5 ale to już będzie stówka za same hamulce.

Napisano

Matrix ale on nie mówił o zjechanych klockach tylko o kawałkach metalu, które się w nich trafiały a nie powinny. Tak się zdarza w gównianych klockach.

Co do tematu to chyba najlepiej Alivio z wym. okładzinami. Ewentualnie Avid SD5 ale to już będzie stówka za same hamulce.

Marix :)

Aha jak tak to rozumiem:)

Sam jezdze na byleakich klockach, 7 zł za pare i problemów nie ma:)

jezdzilem na drogich tektro i wlasciwie nie widze roznicy, moze na samiutkim poczatku lepsza zyleta ale potem jest to samo...

• Mod Team
Napisano

Upsss :) Sorki za przekręcenie nicka. Dopiero teraz mnie uświadomiłeś, bo zawsze myślałem że masz Matrix :) Ja pamiętam jak dawno temu w moim fabrycznie nowym "fullu" Magnum Profi trafiały się kawałki żelastwa w klockach i podczas jazdy musiałem się zatrzymywać i wydłubywać bo by obręcza zdarło.

Napisano

pewno rowerek nie masz najwyzszej klasy rowerku skoro miales hample starego typu wiec tez ladowac hamulcow po 50 zl para i wiecej chyba nie ma sensu:)

Powiem w ten sposob, czekalem 10 lat temu, az gosciu sprowadzi mi Gianta, chyba model Graphite jak dobrze pamietam. Przez 2 miesiace nic tylko czekalem.

Po tym czasie juz nie moglem wytrzymac; pewnego dnia idac z mama na zakupy weszlismy do sklepu rowerowego, do ktorego w sumie nigdy nie wchodzilem. Tam upatrzylem sobie Trekking Foxa Canyon`a - kosztowal w sumie niemalo, ale powiem Ci, ze naprawde, w zupelnosci mi wystarcza, jezdzenie po lesie, orki, dolki, czasami sobie gdzies poskacze (wiadomo, nie na skoczniach, bo to trzeba miec jakies tam doswiadczenie) - ale bywalo, ze jezdzilismy w Szczecinie do Parku Kasprowicza, tam kolo pomnika sa tak fajnie plyty ulozone i po odpowiednim rozpedzeniu sie mozna bylo poskakac ;) Naprawde, rowerek godny polecenia, przez te 10 lat raz padla tylko linka od hamulcow, a takze co rok mniej wiecej regulowalem sobie przerzutki. A i kolo tylne ze 2 razy bylo centrowane ;] Jakby ktos chcial, to moge napisac, jakie buty, jakie przerzutki, itd. bo obecny model rozni sie znacznie od tego `96 :P A 10 lat temu nie wiedzialem, ze sa rozne typy hamulcow, wtedy v brake`i do nizszych modeli to albo dopiero wchodzily albo mialy wejsc.

pozdro

Cały zestaw z dźwigniami BL-M420 kosztował mnie niecałe 90zł. Warto dokupić boostery (ja mam Accent), naprawdę poprawiają pracę hamulców. Szczęki są silne, łatwo moduluje się siłę hamowania, klocki nie piszczą w żadnych warunkach. W komplecie z linkami i pancerzami Accent wszystko działa płynnie i odczuwalnie lepiej niż Tektro.

Pozdrower.

Hm, godne zastanowienia, zobaczymy ile po majowce mi zostanie funduszy :)

ja bym polecil deore mod 2006 za 73 zł http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...products_id=124 ewentualnie avid 3 podobno nie roznia sie wcale od 5 a maa sporo nizsza cena bo za jakies 55 zł mozna je juz dostac

Tez trzeba pomyslec. Kiedys przed kupnem roweru to wiedzialem co i jak, ktora klasa sprzetu jest lepsza itd. Potem tylko jezdzilem, nie interesowaly mnie sprawy techniczne (poza zmiana linki i okladzin hamulcow) ;) Ale do tej pory pamietam, ze Deore to model wyzszy niz Alivio...

A w takim ukladzie: jakie dzwignie ?? Widzialem na Alledrogo Avidy za 60 zl komplet, warte sa swojej ceny czy bez sensu wydawac tyle jak mozna polowe ? :)

Napisano

Z czystym sumieniem mogę polecić V-ki Alivio: link.

Do tego jakbyś był w stanie się wykosztować, to ekstra są te klameczki: link.

Jak się zużyją klocki, to wymieniasz tylko same okłądziny. Koszt - w zależności od wyboru klocków, np. Accent 10zł, KoolStop 35zł, Avid 25zł.

A co do metalu w kolckach - to on się tam nie znajduje od nowości!!! ponieważ tańsze klocki są zwykle dość twarde, ale nie koniecznie idealnie równe, albo jak jakiś piasek w nich zagłębienie stworszy, to zdzierają potem aluminium z obręczy - to fragmenty obręczy niszczą dalej obręcz!

Napisano

Z czystym sumieniem mogę polecić V-ki Alivio:

Do tego jakbyś był w stanie się wykosztować, to ekstra są te klameczki: .

Hm, czyli byloby 70 PLN za komplet Alivio, a ktos wyzej podawal link do sklepu, gdzie Deore byly za 73 PLN... A klamki faktycznie, moga byc dobre...

• Mod Team
Napisano
A co do metalu w kolckach - to on się tam nie znajduje od nowości!!! ponieważ tańsze klocki są zwykle dość twarde, ale nie koniecznie idealnie równe, albo jak jakiś piasek w nich zagłębienie stworszy, to zdzierają potem aluminium z obręczy - to fragmenty obręczy niszczą dalej obręcz!

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Ze swoich klocków w Magnumie zdarzało mi się wydłubywać kilkumilimetrowe kawałki żelastwa.

Hm, czyli byloby 70 PLN za komplet Alivio, a ktos wyzej podawal link do sklepu, gdzie Deore byly za 73 PLN... A klamki faktycznie, moga byc dobre...

Tylko w tych Alvio masz wymienne okładziny czego nie mają Deore.

Napisano

Tylko w tych Alvio masz wymienne okładziny czego nie mają Deore.

Moze to bedzie lamerskie pytanie, ale zeby byc pewnym tego co pisze: okladzina to ta guma, za pomoca ktorej hamujemy, a klocek to okladzina plus jej trzymanie, tak ? O ile w takim razie beda drozsze klocki z niewymiennymi okladzinami ?

• Mod Team
Napisano

Okładzina to tak jak piszesz ta guma, która hamuje i wraz z obudową składa się na klocek hamulcowy. Co do cen klocków to są bardzo różne, zerknij na Allegro i zobacz.

Napisano

Skoro już zeszliście an temat wymiennych okładzin to może ktoś mi powiedzieć czy klocek z wymienna okładziną nie jest szytwniejszy od zwykłego? Czy ten stelaż na którym mocuję się okładzinę nie usztywnia? Pytam bo miałem kiedyś klocki, zwykłe asymetryczne. Część która najpirw styka sie z obręczą była dłuższa i ustawiona pod kątem, standardowo. Jak się klameczkę wcisnęło to kocek potrafił się wyginać :unsure: A teraz rozważam czy wziąć heble od razu z wymiennymi okładzinami czy nie, dlatego proszę o wypowiedz:)

pozdr

Napisano

dzięki von Lauenberg - teraz już jestem prawie zdecydowany na avidy sd7 z wymiennymi okładzinami. hmm btw skoro jest sztywniejszy to czy w gre wchodzi ustawianie klockow pod kątem aby styk w pierwszej kolejności następował z tyłu?

Napisano

Z przodu, teoretycznie pierwszy powinien stykać się z obręczą przód klocka, co ma przeciwdziałać piszczeniu hamulców. Jednak w moich Shimano mam klocki, które w teorii (katalog SHimano) i praktyce (110km od nowości) nie piszczą, więc mam ustawione, że dotykają całą powierzchnią od razu.

Napisano

Ja jeżdzę na hamulcach shimano alivio(54zł komplet).A klamki mam deore(64zł komplet).Moim zdaniem to całkiem dobre zestawienie.Nigdy mnie znie zawiodły.Wystarczy dobrze wyregulowac.Warto tylko wymienic klocki.Ja mam corratec'i za 28zl komplet(4szt)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja bym polecał klamki Tektro MT 3.0 i te hamulce Tektro (za 30 zł) lub Shimano Alivio, i tak nie jeździsz jakoś cięzko, jak sam mowiłes więc po co wydawac więcej kasy jak i tak sie nie przyda :( A klamki Tektro sam mam i pracują bardzo fajnie :P Nawet sie nie zastanawiaj nad kupnem czegos innego, mowie ci (jak wezmiesz hamulce tektro to najwyzej sobie wymienisz po jakims czasie okladziny)

Napisano

A co sądzicie na temat hamulców v-brake DEORE BR-M510, cena za komplet na jedno koło 35zł albo deore lx BR-M570 za 39,90.Co wybrać? Opłaca sie??

Napisano

Opłaca sie dodac pare złoty i zakupic Avidy SD 5 niewiele drozsze a o wiele lepsze (oczywiście allegro lub sklepy internetowe)

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano
A co sądzicie na temat hamulców v-brake DEORE BR-M510, cena za komplet na jedno koło 35zł albo deore lx BR-M570 za 39,90.Co wybrać? Opłaca sie??
Opłaca sie dodac pare złoty i zakupic Avidy SD 5 niewiele drozsze a o wiele lepsze (oczywiście allegro lub sklepy internetowe)

XCbike rozumiem że użytkowałeś jedne i drugie skoro twierdzisz, że Avidy lepsze. Ja niedawno kupiłem SD7 i powiem, że drugi raz bym tego badziewia nie kupił. Hamulce nowe a luzy mają jak cholera. Wolałbym kupić właśnie Deorki bo są sporo tańsze, a potem najwyżej dokupić dobre klocki.

Napisano

Odi utnij kawałek śruby i będziesz miał najlepsze vki na rynku :mellow:

ja akurat jezdziłem na : promaxach,deore,lx i zestawie który mam czyli klamik Avid Ti + sd7

promaxy - kaszana luzy klamek w pionie po 3 tygodniach uzytkowania kosmiczne

deore - to samo tylko po roku

lx- minimum przyzwoitości,ale siła hamowania dla mnie za mała,ale na nich zrobiłem moze 2km

mój zestav Avidów - 3 lata jazdy, w klamkach moze 0,5mm luzu,a sporo gleb miałem, modulacja super, same vki dopiero po roku przestawiania klocków i zabaw opanowałem, ale moim zdaniem lepszych vek nie ma, no chyba ze avid sl jak ktos ma kase i zalezy mu na kilku gramach

• Mod Team
Napisano

adamm84 mnie Avid przestał podniecać. Hamowanie i tak zależy od klocków. Moje stare hample Meridy montowane fabrycznie w rowerze za 1100zł hamowały równie dobrze. Wymieniłem je tylko dlatego że sprężyny już nie chciały odbijać. Fakt że Avidy wyglądają super. Co do hamowania - jak każde przyzwoite V-ki. Ale ten luz jest potworny. A i jeszcze coś. Piszesz o swoich 3-letnich Avidach, a to jednak już starszy model, który może wcale nie ma tego luzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...