Skocz do zawartości

[SS] Chce zrobić single speed proszę o pomoc

Macias17m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stwierdziłem, że chciał bym zrobić sobie ss po renowacji ramy i nie do końca wiem jak to zrobić :/ i z tego powodu mam kilka pytań.

1.czy pasują wszystkie wolnobiegi jedno zębatkowe?

2.jaki napinacz kupić?

3.Jakie proponujecie przełożenie?

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Ja np. mam zrobione że z przodu mam 1 zębatę a z tyłu mam 6.

Z przodu jakby taki ogranicznik założyłem starą przerzutkę i dokręciłem ją w śrubach i jest sztywno i łańcuch nie spada a z tyłu automat Shimano TZ50. I wszystko dział super

Napisano

na piastę z gwintem nakręcisz każdy wolnobieg jednorzędowy. Uwaga: do takiego wolnobiegu potrzebujesz szeroki łańcuch (czyli łańcuch jednorzędowy). Możesz też wziąć piastę z bębenkiem, założyć jedną koronkę z kasety oraz kilka podkładek, które są normalnie między koronkami. Co do napinacza, to dużo osób sobie chwali takie, które mają swoją sprężynę - naprężają łańcuch. Przełożenie: ja miałem singlespeeda do powolnej jazdy po mieście oraz do jazdy w terenie, miał koła 26" i przełożenie 32:12.

Napisano

Tak da się ale wtedy musisz zastosować przerzutkę lub napinacz aby ci łańcuch nie przeskakiwał.

A ja przy okazji aby nie zakładać nowego tematu. Czy gdy do piasty "nv d042sb" zastosuje SS to czy pociągnie mi to korpus kasety, bo z tego co się orientuje to korpus kasety(Bębenek) w d042sb jest aluminiowy, a do alu niestety nie mam zaufania i boję się o jakieś uszkodzenia :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...