Skocz do zawartości

[napęd] nowy napęd, co myślicie o takim zestawie?

CzlowiekMajakXC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Zamierzam zmodernizować, a raczej zamienić śmieszne części na nowe. W grę wchodzi cały napęd oprócz korby (posiadam Alivio 44). Tu pojawia się moja prośba odnośnie części, podaje listę która wydaje mi się dość rozsądna i proszę o jakieś uwagi bądź redukcje kosztów bo np. nie opłaca sie przepłacać za daną część czy coś w tym stylu oto lista:

1. Kaseta: Shimano-CS HG50 9rz. 11/ 34 Deore

2. Łańcuch: Shimano-CN HG53 9rz. łańcuch Deore 114 ogniw

3. Przerzutka przód: Shimano LX FD-M581 Down Swing

4. Przerzutka tył: Shimano-RD M662 GS SLX Shadow

5. Manetki: Shimano SLX 2010 SL-M660 3x9

a może ktoś z Was posiada dane części na zbyciu? ;>

z góry dzieki :)

Napisano

Wytrzyma przynajmniej 2 razy tyle co ten shimano. Spokojnie kaseta plus ten lancuch to set na spokojnie 6kkm, wiec dla nie ktorych dwa a moze i 3 sezony.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ja trochę się zraziłem do łańcuchów wipermana ponieważ zastosowałem go u siebie na 8rz i potem w drugim rowerze, ale ciągle ta sama historia czyli głośna praca ( nawet po świeżym smarowaniu) i problemy z dobrą regulacją przerzutki tył ( LX i XT). Na łańcuchu shimano tego problemu nie miałem wszytko gładko.

• Mod Team
Napisano
Ja trochę się zraziłem do łańcuchów wipermana ponieważ zastosowałem go u siebie na 8rz i potem w drugim rowerze, ale ciągle ta sama historia czyli głośna praca

Mam 800tke i działa cicho ... względnie bo po 5000km juz jednak troche dzwoni ale ma prawo po takim przebiegu ;) wcześniej napęd był bezszelestny

Napisano

Jeśli korba odpowiednia i w dobrym stanei to tak.

Idziesz niestety neico pod prąd. Dość dobre części 9 rzędowe podczs gdy shimano psotawiło od 2 lat na dyna sys.

Ja podczas składania poszedłem z prądem,a dzięki nieufności do dyna napęd kosztował mnie zaniedbywalnie taniej niż 9 rzędowy.

Została mi tylko korba do wymiany w przyszłym roku, ale mam skupowane z allegro przerzutki i manetki xt i kasetę slx w cenie niższej niż nowy zestaw deore 9 rzędowy ;)

Napisano

2i regulaminu

Korbę chyba nie 24 na młynku bo to nie dyna sys ;)

Konkretnie trudno doradzić trzeba po prostu polować na allegro zwłaszcza w licytacjach i na forum.

Ja celowałem w deore wyszło xt, tak się trafiło ;)

Decydowała cena i stosunek ceny do grupy- jak za 30zł więcej niż manetki deore miałem xt to długo nie myślałem na przykład.

U mnie jedynym problemem jest korba niby działa ale nie do końca płynne są zmiany, więc radzę jako plan minimum to dorwać zębatki dyna sys z m590, m552 czy slx.

W swoim czasie przeszły mi koło nosa nowe zębatki do korby slx za 80zł na forum ;/

Napisano

odwidział mi się chyba tamten zestaw... nie wypłaciłbym się ;P co myslicie o tym?

Kaseta Deore CS-HG50 9speed

Łańcuch Deore HG53 9speed

Przerzutka przednia Shimano Deore FD-M591 DOWN SWING

Przerzutka tylna Shimano Deore RD-M592 SGS Shadow

Klamkomanetki Shimano Deore ST-M520 3X9

wszystko za około 550zł

będzie to ze sobą i korbą Alivio (24,34,44) grało?

z góry dzieki i przepraszam za kolejny kłopot

Napisano

Moze lepiej oddzielnie klamki i manetki, ja bym tak zrobil, gdy w przyszlosci bedziesz chcial zamontowac hamulce hydrauliczne na przyklad.

Napisano

Moze lepiej oddzielnie klamki i manetki, ja bym tak zrobil, gdy w przyszlosci bedziesz chcial zamontowac hamulce hydrauliczne na przyklad.

myśle, że hampli tak czy siak długo nie bede miał :)

Napisano

myśle, że hampli tak czy siak długo nie bede miał :)

Jak pisałem za 550 to ja mam z alledrogo zestaw na xt, slx z czego tylko kaseta używana.

Do tego te klamkomanetki.

Ja bym spokojnie popolował na aukcjach i na forum.

Niezależnie czy będzie to 9 czy 10 rzędowy napęd to można bardzo dużo zaoszczędzić a im wyższej klasy osprzęt tym większe okazje trafisz ;)

Jeśli vki tymczasowo to tym bardziej kup tanie dobre klamki i oddzielnie manetki, a te już lepiej coś fajnego bo naprawdę dużo od nich zależy.

Na 9s peed z tego co się orientuję to warto brać nowe modele alivio, a potem to dopiero slx/xt

bo deore niewiele wnoszą względem alivio no może poza wyglądem

Kaseta może być nawet używana- często osoby jeżdżące w maratonach itp zmieniają kasetę nawet co start- ja mam tak kupionego slx-a 10 speed za 3 dyszki i naprawdę ta kaseta jeszcze dłuugo pojeździ do tego jest bardzo lekka w porównaniu choćby do deore.

Napisano

Napisałeś, że ma być 9 speed i mówimy o shimano.

Jaka więc filozofia ?

Prześledz modele shimanoz ostatnich 2-3 lat i masz pełny obraz czego szukać.

Tylną przerzutkę poszukał bym jak najlepszą - jeśli budżet pozwoli to slx, xt najlepiej shadow, przednia starczy spokojnie deore.

Manetki tak jak mówiłem tegoroczne alivio będą ok.

Klamki do vbrake to praktycznie dowolne avidy, accenty itp. Piszesz, że i tak będzie to tymczasowo.

łańcuch starczy deore, kaseta też ale warto poszukać wysokich grup slx, xt- czasem są za grosze. Jeśli nie jesteś pewny jej stopnia zużycia to zawsze możesz pokazać tutaj na forum do oceny.

Nad kasetą warto nieco dłużej pomyśleć jeśli chodzi o zestopniowanie.

Jeśli nie jeździsz ekstremalnie po górach to np 11-28 powinno być w sam raz.

Do tego kasety z większą rozpiętością mogą powodować problemy przy przerzutce shadow z krótkim wózkiem.

Napisano

aktualnie posiadam 7

Elementy napędu dobrałeś bardzo dobrze, tylko z tego co zauważyłem nikt nie zwrócił uwagi na dotychczasową ilość biegów. Nie napisałeś nigdzie, czy aktualnie masz w rowerze kasetę 7b. czy wolnobieg, ale bębenki pod większą ilość biegów są szersze. Generalnie sam nigdy nie miałem kasety siedmiobiegowej i nie wiem do końca czy wystarczy zmiana bębenka na szerszy, czy konieczna będzie wymiana piasty. Niech ktoś, kto jest pewien się wypowie, bo nie chcę skłamać ani w błąd wprowadzić... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...