Skocz do zawartości

[Napęd]Pomoc w doborze części

kaczy32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. Posiada rower Scott Aspect 29 trail nominalnie smigam na:

Przerzutka tylna: Shimano Acera, RD-M390, 24 Speed

Korba: Shimano FC-M171, silver, 42x34x24 T

Kaseta: Shimano CS-HG31-8l, 11-32T

Manetki: Shimano ST-EF 51 L, 8R, EZ-fire plus

Piasta przednia: Scott FM-21-FQR

Piasta tylnia: Joy Tech D142DSE

nabyłem własnie przerzutke Shimano Deore XT RD-M773 Shadow 10-speed. na pewno kaseta do wymiany. Czy reszta częsci pociągnie ten wózek?

Napisano

Tak oprócz kasety (jak już wspomniałeś)musisz wymienić także manetkę prawą na 10 przełożeń, i łańcuch żeby był 10 rzędowy

Oczywiście można jeździć też na 8 rzędowej kasecie. Osobiście tego nigdy nie próbowałem (też mam 8 rzędową kasetę)

Jednak gdzieś obiło mi się o uszy że tak można zrobić tylko trzeba dobrze ją wyregulować :)

Napisano

Korba z tego co wiem musi być dyna sys, łańcuch możesz kupić shimano pod 10-tke np slx

rzędowo 42x34x24 T powinna smigać zanim zmienię na dyna sys

Napisano

Tą przerzutkę możesz śmialo montować na to co jest. Kwestia ustawienia zakresu pracy przerzutki pozatym szerokość kasety 8,9,10. Jest taka sama.

Nie musisz kupować dodatkowych części chyba że chcesz przejść na 10s. Sam ruch przerzutki nadaje nam manetka więc jeżeli mamy manetkę 8 i kasetę osiem to praktycznie każda przerzutka nam obsłuży ten napęd.

Korba też tutaj niema żadnego znaczenia, wtej sytuacji przynajmniej.

Napisano

Tą przerzutkę możesz śmialo montować na to co jest. Kwestia ustawienia zakresu pracy przerzutki pozatym szerokość kasety 8,9,10. Jest taka sama.

Nie musisz kupować dodatkowych części chyba że chcesz przejść na 10s. Sam ruch przerzutki nadaje nam manetka więc jeżeli mamy manetkę 8 i kasetę osiem to praktycznie każda przerzutka nam obsłuży ten napęd.

Korba też tutaj niema żadnego znaczenia, wtej sytuacji przynajmniej.

planuje zakup kasety 10-rzędowej dyna sys coś z slx (tańsze) i manetki deore xt 3x10 no i łancuch wtedy chyba będzie śmigać jak ta lala.

Napisano

planuje zakup kasety 10-rzędowej dyna sys coś z slx (tańsze) i manetki deore xt 3x10 no i łancuch wtedy chyba będzie śmigać jak ta lala.

Czym się będą od siebie różniły kasety 11-32T i 11-34T 11-36T którą lepiej wybrać?

Napisano

Czym się będą od siebie różniły kasety 11-32T i 11-34T 11-36T którą lepiej wybrać?

Chodzi o ilość zębów kasety, najbardziej uniwersalna będzie 32t, jednak musisz sam zdecydować w jakim terenie jeździsz im więcej zębów tym niższa kadencja

Napisano

Nie wprowadzaj w błąd. Przerzutka:

nabyłem własnie przerzutke Shimano Deore XT RD-M773 Shadow 10-speed

Nie będzie dzialać z kasetami/manetkami 7,8,9-rz.

Napisano

Przykro mi ale będzie. Ty kupiłeś a ja taką przerzutkę montowałem i regulowałem na napędzie 8s. Przerzutka jest z przeznaczeniem na 10s ale obsłuży i mniej.

Napisano

Nie wprowadzaj w błąd. Przerzutka:

nabyłem własnie przerzutke Shimano Deore XT RD-M773 Shadow 10-speed

Nie będzie dzialać z kasetami/manetkami 7,8,9-rz.

Ale... dlaczego ma nie działać??? :blink:

Napisano
Ale... dlaczego ma nie działać??? :blink:

Pewnie dlatego że Dyna-Sys ma inne przełożenie ciągu linki niż 9,8,7-rz. Ale jesli się myle to się z tego wycofam...

Ty kupiłeś a ja taką przerzutkę montowałem i regulowałem na napędzie 8s.

A nie regulowałeś czasem 10-rzędowej szosowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...