Skocz do zawartości

[napęd] Pomoc w ocenie zużycia kółek przerzutki i kasety

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kilka dni temu pojawił się problem przeskakującego łańcucha w moim napędzie. Początkowo myślałem, że winowajcą jest kaseta, ale ma przebieg zaledwie 2800 km. Zastanawiam się czy przypadkiem winne nie są kółka przerzutki, choć nie wiem czy możliwe jest by łańcuch na nich skakał?

Proszę Was więc o pomoc w ocenie zużycia kółek przerzutki i koronek kasety.

Zarówno kaseta jak i przerzutka ma stosunkowo niewielki przebieg bo około 2800 km.

Całość regularnie czyszczona i smarowana. Stosuję dwa łańcuchy C9, zmieniane co ok. 500 km.

http://imageshack.us/g/1/9783874/

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

kaseta wyglada ladnie; sprawdz dlugosc lancuch o ile sie rozciagnal

potem zobacz czy masz dobrze wyregulowana przerzutke z tyłu

a nastepnie sprawdz zebatki na korbie

Napisano

Z korbą jest wszystko ok. Truvativ Noir z przebiegiem ok. 1000km

Dodam, że problem pojawia się jadąc w wilgotnych warunkach. Gdy jest sucho to praktycznie nie występuje.

Napisano

Kaseta i kułka wyglądają bardzo dobrze. Sprawdz geometrię haka i oprucz spinki sprawdz wszystkie ogniwa czy żadne nie jest zblokowane.

Mam jeszcze pytanie czy efekt przeskakiwania występuje na obydwu lańcuchach?

Napisano

Przerzutka jest dobrze wyregulowana. Spinka Connex założona zgodnie z instrukcją, ogniwa działają bez zarzutu (100km temu czyszczony i smarowany).

Idąc za Waszymi radami zrobię tak:

zmienię spinkę na SRAMa,

gdy problem pozostanie to założę drugi łańcuch (za ok. 150km przypada mi zmiana).

Jeśli to nie pomoże to będę się radził dalej.

W wolnej chwili wrzucę jeszcze fotki haka, może ktoś z Was dostrzeże tam coś niepokojącego.

Napisano

Najprostrzym sposobem sprawdzenia geometri haka bez narzędzia jest poprostu wrzucenie łańcucha na największą koronkę w kaseć i wtedy zobacz czy wózek przerzutki jest idealnie równoległy do koronki kasety.

Napisano

Zgadza się, skacze na dwóch ostatnich koronkach. Jednak jak na 2800 km wydaje się, że zbyt wcześnie.

Jak wcześniej pisałem sprawdzę nową spinkę, potem zmienię łańcuch i zobaczę czy problem będzie nadal występował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...