Skocz do zawartości

[Przerzutka] SLX m662 - problem z instalacją

kroczu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

po wielu podchodach kupiłem wreszcie przerzutkę SLX m662 (shadow), odkręciłem starą, mocuję wspomnianą i pojawił się następujący problem:

Nawet przy odkręconej całkowicie śrubce B (regulacji odległości od kasety) górne kółko przerzutki znajduje się 3 do 4 cm od najmniejszej zębatki kasety!

Czy przy zmianie przerzutki zmienia się również hak? Moja poprzednia przerzutka to Deore, zwykła nie shadow

post-135619-0-72920400-1348600418_thumb.jpg

Napisano

Daj zdjęcie haka.

hak w załączniku pierwszego posta

Ogólnie nazwijmy to dzióbek oporowy haka jak i całość odległości przerzutki od kasety jest podobna do poniższych zdjęć:

http://rower-sport.p...cf0df20a4ef.jpg

http://rove.pl/media...l/flite_big.jpg

Reguluje się odległość od największej a nie od najmniejszej zębatki w kasecie ...

pozdro

Od największej zębatki ta odległość to 2 cm

Zgodnie z instrukcją, jaką znalazłem w pudełku ta odległość powinna wynosić 5-6 mm.

Napisano

Przerzutka do haka dobrze przykręcona ?

Tu masz pdf`a z obrazkami jak to powinno wyglądać.

http://techdocs.shim...69830648288.pdf

Pozdro

Tak, mam taką samą instrukcję papierową, w sumie nie da się jej źle przykręcić, sprecyzuję, że wypustek oporowy przerzutki dokładnie przylega do wypustka oporowego haka.

Ogólnie po przykręceniu przerzutka wygląda mniej więcej jak na zdjęciu tego firmowego roweru:

http://rove.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/l/flite_big.jpg

tylko, to że firmowe to nie musi znaczyć, że prawidłowo złożone.

Mi się wydaje, że przerzutka powinna dużo bardziej przylegać do kasety, z doświadczenia wiem, że nie przylegająca przerzutka oznacza przeskakiwanie łańcucha na błocie i powoli zbliżającym się już śniegu...

No chyba, że tak nie jest, to wyprowadźcie mnie proszę z błędu.

Napisano

2i regulaminu

Na sucho, nie chcę w razie czego upaskudzić przerzutki, to będę mógł ją zwrócić.

Przy czym przy tym na sucho dociskam przerzutkę maksymalnie w kierunku kasety.

Z moich oględzin wynika, że gdybym podpiłował ogranicznik haka, to prawdopodobnie dałbym radę ustawić przerzutkę w satysfakcjonującym mnie położeniu, tylko pytanie jest takie, czy przypadkiem sobie tego położenia nie ubzdurałem i może wszystko jest prawidłowo???

Co ciekawe, na obrazku w instrukcji przerzutki hak (a zwłaszcza ten jego dolny dzióbek) wygląda identycznie jak u mnie.. :(

Napisano

Nie wiem co ty tam z tym robisz gdzie i jak dociskasz :) ...

Natomiast z mojej znajomości angielskiego wynika ze tą odległość ustawia się z zamontowanym łańcuchem ... nie potrafię teraz powiedzieć na ile zmienia to naprężenia na sprężynach i ułożenie przerzutki ale tu może być klucz do rozwikłania tej zagadki.

Pozdro

Napisano

2i regulaminu

Tu się z tobą zgodzę, że ręką nie ustawię jej dokładnie w takim położeniu jak by była z łańcuchem, jednak uwierz mi na słowo, że bliżej zębatek nie podejdzie bo opiera się na ograniczniku śrubki B, która nawiasem mówiąc jest całkowicie odkręcona.

Nadmienię jeszcze, że w poprzedniej deorce też musiałem mieć śrubkę B całkowicie odkręconą, żeby przerzutka była odpowiednio blisko zębatek. W sumie hak złamałem kiedyś i ten nie jest oryginalny, ale sprawdzałem w kształcie jest identyczny z oryginałem.

I tu chyba sam dochodzę do wniosku, że hak ma po prostu za bardzo wychylony ogranicznik i trzeba go spiłować... Macie drodzy współforumowicze jeszcze tylko kilka minut, żeby mnie przed tym powstrzymać... :)

Napisano

2i regulaminu

Dobra, odraczam do jutra wyrok na mój hak. Kolega z roboty ma tą samą przerzutkę, różnica tylko w wózku, ja mam GS, on chyba raczej SGS, to zlustrujemy jutro dokładnie jego jowejek i podejmę decyzję, tylko teraz czeka mnie mocowanie i regulacja starej, a spać się chce, a nie będę przecież do roboty autobusem jechał jak człowiek pierwotny jakiś czy inne zwierzę... ;)

Pozdrawiam,

temat wznowię jutro i w razie co przygotuję dokumentację fotograficzną... ;)

Napisano

Górne kółko się przemieszcza po założeniu łańcucha (w ogóle się przemieszcza, gdy prowadnik przerzutki zbiera nadmiar łańcucha). Może tutaj jest pies pogrzebany - nieprawidłowo dobrana długość łańcucha.

Napisano

Wiesz co, nie wiem czemu tak napisali w tej instrukcji ale u mnie górne kółko przerzutki też jest 3-4 cm od najmniejszej zębatki kasety i wszystko już 2 lata działa świetnie. Łańcuch nigdy nie przeskoczył na kasecie.

Napisano

Sprawdzałem u kolegi, odległość była nieco mniejsza niż u mnie, ale też znaczna.

Postanowiłem jednak spiłować troszkę hak, tym bardziej, że do poprzedniej pozycji (a nawet sporo dalej) będę mógł powrócić zwyczajnie wkręcając kilka obrotów śrubkę B.

Hak po spiłowaniu dzióbka (dosłownie 2-3 mm) wygląda tak:

hak-spilowany.jpg

i dzięki zabiegowi przyczepiona przerzutka dotarła na zgodne z instrukcją miejsce:

przerzutka.jpg

Myślę, że mogę polecić tę metodę gdyby ktoś miał podobny, być może wyimaginowany problem, podpiłowanie haka pilnikiem zajęło dosłownie chwilę (w końcu to amelinum).

P.S. przepraszam admina za naruszanie regulaminu... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...