Skocz do zawartości

[Przerzutki] SHIMANO ALIVIO - problem z regulacją

toba994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dostałem nowy rower firmy Kross i mam problem z wyregulowaniem przednich przerzutek. Z pozoru wszystko wydaje się dobrze, lecz przy mocniejszym pedałowaniu na biegach 3x7(największa zębatka z przodu, najmniejsza z tyłu) występują drobne wychylenia korby, które powodują ocieranie łańcucha o wózek przerzutki. Przy wolnym pedałowaniu(przeważnie przy zjeżdżaniu z górki) problem nie występuje. Łańcuch w zależności który pedał dociskam to raz ociera o prawą stronę wózka, to o lewą przez co wydają mi się wręcz niemożliwe do wyregulowania. Ogólnie przyglądając się tym przerzutkom i porównując je do przerzutek rowerów rodziców wydają się dość wąskie. Problem nie występuje na pozostałych biegach. Tylko i wyłącznie na 3x7 i troszkę mniej ociera na 3x6

Proszę o pomoc. Co moglibyście mi poradzić?

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Być może największy blat w korbie jest krzywy i to on powoduje obcieranie. Spróbuj zwiększyć wychył przedniej przerzutki odkręcając trochę śrubkę z literką H tylko nie za dużo gdyż za mocny wychył może spowodować spadanie łańcucha przy zmianie biegów.

P.S

Przeczytaj to http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ i zmień nazwę tematu bo zaraz któryś moderator się przyczepi.

Napisano

O przepraszam za temat, nie zwróciłem uwagi na wielkie litery używając kopiuj wklej. Najchętniej bym to zrobił, lecz nie mogę :(

A co do śrubki H to też jest problem bo mam ją odkręconą na maksa. I wątpię czy nawet by to coś dało gdyż tak jak pisałem- przy mocniejszym pedałowaniu łańcuch potrafi ocierać o prawą krawędź prowadnika lub o lewą. Naciągiem linki mogę regulować tylko o którą krawędź ma ocierać bardziej...

Pozdrawiam

Napisano

pokrec barylka przy manetce od przerzutki tak aby zwiekszyc naciag linki, wtedy wozek przerzytki powinien wychylic sie bardziej na zewnatrz, dobrze by bylo abys napisal dokladnie z ktorej strony wozka tzn z prawej czy lewej wystepuje to ocieranie.

Napisano

Pisałem, że z prawej i z lewej. Gdy mocniej naciskam na pedały. Gdy naciskam prawy pedał-wychyla się w prawo, gdy lewy-w lewo.

Pozdrawiam

Gdy naciskam prawy pedał- ociera o prawą krawędź, gdy lewy- o lewą.

Pozdrawiam

Napisano

Możesz nam powiedzieć jaką masz przerzutkę, korbę i suport? Tarcze na pewno masz prostą? Nie masz luzu na korbie tudzież suporcie? Być może masz założoną naprawdę badziewną korbę która nic nie wie o sztywności... Jeżeli tak to za dużo z tym nie zrobisz... :confused:

Napisano

Rower jaki posiadam http://allegro.pl/ro...2640725150.html wraz ze wszystkimi specyfikacjami

Luzów żadnych nie widać. Tarcza wydaje się prosta. Tak jak mówię - mogę sobie podnieść rower i pedałować ręką, wszystko chodzi dobrze, brak ocierania, łańcuch znajduje się po środku prowadnicy. Lecz dopiero gdy wsiąde na rower i zacznę mocniej pedałować łańcuch zaczyna ocierać to raz o prawą krawędz prowadnicy, to raz o lewą. Spróbuję z dokręceniem korby. W tym wątku znalazłem http://www.forumrowe...ym-pedalowaniu/ że korby i pedały w Krossach są fabrycznie słabo dokręcane. Może faktycznie to jest powodem

Pozdrawiam i dziękuje za rady

Napisano

Krzywa oś suportu. Alfred Thun jak wyżej powiedziane jest gliniany, w swoim krossie jak miałem kwadrat to po pierwszej jeździe w terenie się wykrzywił.

Napisano

Korba jednak była dobrze dokręcona. Pewnie jest tak jak mówicie. Rower trafi jutro do serwisu

Pozdrawiam

Wiesz co kwadraty teraz produkują słabe i to bardzo nie jak dawne stx (jeden mam 17 lat ojciec na nim jeździł i teraz ja) i jest świetna. Spytaj się w serwisie czy w ramach gwarancji nie możesz np zmienić mechanizmu korbowego na jakiś octalink (oczywiście wspomnij zniżce) octalinki nie są drogie a na pewno jest sztywniejsza http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m311-44-32-22-suport-octalink-i2574426268.html to jest dobry przykład. Dopóki jeszcze mogłem oddawać na gwarancję to zazwyczaj pytałem się o taką możliwość i muszę przyznać że to działało.

Napisano

octalink też jest miękki jak kiełbasa :( mam suport sh ES25 i gnie się gdy jadę pod górę na środkowym blacie. Fakt że w porównaniu z kwadratem jest przepaść ale sztywny nie jest.

Napisano

octalink też jest miękki jak kiełbasa :( mam suport sh ES25 i gnie się gdy jadę pod górę na środkowym blacie. Fakt że w porównaniu z kwadratem jest przepaść ale sztywny nie jest.

Ja pojęcia nie mam skąd te traumatyczne doznania.

Miałem korby na kwadrat (shimano alivio, deore, cpi, suntour, race face, truvativ), zapinane do najtańszych "maszynowych" wkładów, vp, ventura itd. Ważyłem wtedy 80 kilo i nie pamiętam żeby coś było "miekkie" a jeżdziłem więcej i trochę agresywniej niż teraz.

W zimówce mam suport na octalink, wspomniany es25 z korbą alivio i to samo - żadnego kiełbaszenia, nic nie ociera, mimo że nie mam gripów z mikroindeksem tylko klasyczne rf shimano i też jest cisza.

Napisano

mam trochę zakrótka przednią przerzutkę M310 z pojemnością 20t a korbę M430 44-32-22 i żeby to gadało to przerzutkę ustawiam bardzo nisko. Wtedy na środkowym blacie bez obciążenia jest ok a jak jest góra to prowadnica ociera o największy blat. Musiałem podnieś o 1mm ale wtedy już nie chodzi to tak dobrze, ale jest cisza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...