slav4 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Pytanko jak w temacie. Odrotna sprężyna vel Rapid Rise cholernie mi podchodzi; przez 6 latek przyzwyczaiłem się do takiego a nie innego działania, ale od tygodnia jestem szczęśliwym(?) posiadaczem nowego roweru z napędem 3 x 10 Uczę się go niejako "od nowa", tym bardziej że kółka większe i w ogóle wszystko jakieś takie większe:-),ale najwięcej kłopotów sprawia mi się przestawienie z powrotem na normalną sprężynę i inną obsługę manetek. Przewertowałem już cały net - NIE MA nic z Shimano Top Normal na 10 sp...... !!! Nie ma to trudno. Pytanka dwa: 1. A może jednak jest tylko kiepsko szukam ? W końcu nie ja jeden polubiłem ten mechanizm 2. Dziewięciobiegowych Low Normal jest trochę. Czy obsłuży kasetę dziesiątkę ? Bo obawiam się że nie..... 3. Jakby się udało jeszcze wyhaczyć Dual Controle na 10 sp, to już pełnia szczęścia....
tobo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 1. Duali na 10 biegów nie ma. 2. Przerzutka 9sp nie obsłuży kasety 10sp i odwrotnie. 3. Shadow jest tylko w wersji top normal. Mylisz nazewnictwo - top normal to sprężyna klasyczna (przerzutka ściągana jest przez nią w stronę najmniejszej koronki kasety) a low normal to dawny rapid rise.
slav4 Napisano 16 Września 2012 Autor Napisano 16 Września 2012 2i regulaminu Wiem, już poprawiłem.Odwrotna sprężyna to Low Normal. Powyższe nie zmienia faktu, że zanim się przyzwyczaję - trochę się jeszcze będę musiał motać z biegami.....
tobo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Myślę że nie będzie tak źle - problem jest jeśli masz dwa rowery z różnymi systemami.
twojastara Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 1. zostan przy 9ce z dualami (fajna sprawa, tez lubilem) 2. znajdz manetki RF 10s z serii sl-r770 ; sa w starym systemie shimano 2:1 i beda dzialac z low-normal; (tez mila opcja, dla fanow low-normal, szybkie redukowanie)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.