Marco90 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Witam, Wymieniłem ostatnio tryby w rowerze szosowym, ponieważ poprzednie, które miałem były już trochę zużyte i łańcuch czasami przeskakiwał po tylnych zębatkach (np. przy ruszaniu z miejsca lub mocniejszym depnięciu). Dużą tarczę (nową) z przodu mam teraz Shiamano Tiagra (50 zębów), mała nie została wymieniona ponieważ nadawała się jeszcze do użytku. Nowa kaseta to 8-rzędowa SRAM 11-28 zębów, łańcuch najzwyklejszy Shmiano za 30 zł. Ku mojemu zdziwieniu łańcuch dalej podskakuje od czasu do czasu na tylnych zębatkach. Jadę na dużej tarczy i na środku kasety z tyłu no i podskoki łańcucha są wyczuwalne. Łańcuch ma 108 ogniwek także zbyt długi nie jest. Tylna przerzutka działa bardzo dobrze, także regulacja nie jest wymagana. W czym może tkwić problem? Czy to kwestia doboru nieodpowiedniego łańcucha do tej kasety, czy może tarcza Tiagra i kaseta SRAM są niekompatybilne? Nie wiem już sam. Proszę o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam.
tasman199 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 może to jest kwestja nie "dotartego zestawu " ???? moze poprostu powinienes troche pojezdzic zeby wszystko sie podocierało ???? albo moze porblem jest w tym ze kaseta jest sram a łancuch shimano ???? ale co do tego musisz zapytac bardziej doswiadczonych
tobo Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Nieraz jest tak, ze mimo dobrego wyregulowania przerzutki z tylu i jej bezproblemowej pracy lancuch lubi robic to o czym piszesz. Dzieje sie tak np wtedy, gdy lancuch jest za blisko wyzszego przelozenia (bardziej miekkiego) i lancuch od czasu do czasu jest "zabierany" przez kasete. Sprobuj minimalnie wkrecic srube regulacyjna od przerzutki. Druga mozliwosc to sztywny w ktoryms miejscu lancuch - moze w miejscu skucia/spiecia spinka.
Gość Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Przypatrz się uważnie, czasem jakiś ząbek w kasecie może być wygięty. Zdarza się ze przed sprzedażą komuś wyleci z łapy.
Marco90 Napisano 13 Września 2012 Autor Napisano 13 Września 2012 Poregulawałem śrubami regulacyjnymi zakres przerzutki. Okazało się, że śruba H była w porządku, a L była o jakieś 1,5 obrotu za mocno wkręcona. Najpierw testowałem na odwróconym rowerze i było ok, a potem zapiąłem rower w trenażer no i też było wszystko w porządku. Żadnych przeskoków, a kręciłem chwilkę i przerzucałem z góry na dół i z dołu do góry. Rzeczywiście to mogła być przerzutka. Zobaczę jeszcze jutro co będzie na treningu ale spodziewam się, że będzie dobrze.
descanting Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 łańcuch moim zdaniem. czyli też do wymiany bo pewnie jest stary, rozciagnięty i wytarty i nawet nowe zęby tego nie rekompensują
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.